«Μίνι πτυχίο» με 25% των μαθημάτων συνεργαζόμενου Τμήματος

Καθιέρωση ενός είδους «μικρού πτυχίου» στα πανεπιστήμια και δωρεάν εισαγωγή του 40% των φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα προβλέπει μεταξύ άλλων νέο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Καθιέρωση ενός είδους «μικρού πτυχίου» στα πανεπιστήμια και δωρεάν εισαγωγή του 40% των φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα προβλέπει μεταξύ άλλων νέο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπεται επίσης αντικατάσταση των σημερινών Συμβουλίων των ΑΕΙ (θεσμός που έχει παροπλιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση με αποτέλεσμα να έχουν παραιτηθεί οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί που τα συγκροτούσαν) από περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια και επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στη Σύγκλητο των ιδρυμάτων αλλά όχι και στην εκλογή πρυτάνεων και διοικήσεων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η πιο ενδιαφέρουσα νέα ιδέα του νομοσχεδίου αφορά τη δυνατότητα που σχεδιάζεται να δοθεί για πρώτη φορά στους φοιτητές, εφόσον το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιπλέον των μαθημάτων του τμήματος εισαγωγής τους, στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου τμήματος.

Η επιτυχία στις εξετάσεις των μαθημάτων θα συνοδεύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό, δηλαδή ένα είδος «μίνι πτυχίου».

Διευκρινίστηκε, βεβαίως, ότι αυτό δεν θα συνεπάγεται πρόσθετα επαγγελματικά δικαιώματα, εντούτοις μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην πράξη, σε εργασίες που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων.

Σχετικά με τις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών Αρχών προβλέπεται εκλογή και των αντιπρυτάνεων (σ.σ. με τον σημερινό νόμο τούς επιλέγει ο πρύτανης) και μάλιστα σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, με μονοσταυρία.

Επανέρχεται το Πρυτανικό Συμβούλιο και, στα συλλογικά όργανα, η φοιτητική συμμετοχή στους τομείς, τα τμήματα και τη Σύγκλητο. Οι φοιτητές δεν θα συμμετέχουν στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης, αντιπρύτανης).

Επιφύλαξη για τα αγγλόφωνα. Όσον αφορά την προοπτική να ιδρυθούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα και με δίδακτρα ο Γαβρόγλου φάνηκε αρκετά επιφυλακτικός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.