Oι συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις από τους μουσουλμάνους καμικάζι του ΙSIS σε χώρες της Ευρώπης, με πιο πρόσφατη αυτή στην Στοκχόλμη, συντηρούν τον τρόμο και δείχνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το ζήτημα της ασφάλειας, αποτελεί πλέον τον πιο δύσκολο στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της τρομοκρατίας.

Πλέον, η έννοια της απειλής δεν ορίζεται μόνο από τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ κρατών ή εθνοτήτων. Έχουμε ήδη περάσει σε μια κατάσταση παγκόσμιας ανασφάλειας που χαρακτηρίζεται από κινδύνους που συνδέονται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία του ISIS είναι «αποτελεσματική» γιατί καταστρέφει κάθε αίσθηση προσωπικής ασφάλειας.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, ζούμε, περισσότερο από ποτέ, την τραγωδία της επανάληψης, καθώς ο τρόμος επανέρχεται σαν τις εποχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι επανειλημμένως, Νίκαια, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, πάλι Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη και στις 7 Απριλίου στη Στοκχόλμη.

Για τον ISIS είμαστε όλοι σταυροφόροι και πρέπει να πληρώσουμε ή να περάσουμε συλλογικά στο Ισλάμ, υπογράμμιζε ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ σε συνέντευξή του στη «Φιγκαρό» τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον Μπρυκνέρ δικαιώνει ο Ερντογάν με την πρόσφατη επίθεσή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, τους οποίους αποκάλεσε σταυροφόρους, επειδή συνάντησαν τον Πάπα στη Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό στην ιταλική πρωτεύουσα των 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Απέναντι σε όλα αυτά τα νέα δεδομένα, έχουμε τις μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων κρατών να ενισχύσουν την εθνική νομοθεσία τους και να ενδυναμώσουν την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία. Όμως, προσοχή γιατί η παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαβρώσει τις ίδιες τις αξίες που βρίσκονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών: τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως έχει υπογραμμίσει και η έκθεση της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις απειλές.

Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στα κράτη που έχουν στοχοποιηθεί από τη διεθνή τρομοκρατία, έχει συνδεθεί πλέον με το κομβικό ζήτημα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας . Πρέπει με αφορμή και τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να δημιουργήσουμε μια ασφαλή Ευρώπη μέσα σε έναν καλύτερο κόσμο.

Τα πλέον αφοσιωμένα στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία, κράτη – μέλη, πρέπει να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες τους στα θέματα άμυνας και ασφάλειας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα για τα θέματα των νέων απειλών από την τρομοκρατία και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής , οι απειλές αυτές απαιτούν ως απάντηση τη χρησιμοποίηση συνδυαστικά του συνόλου των μέσων που διαθέτουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της (στρατιωτικά μέσα, συγκέντρωση πληροφοριών, αστυνομική και δικαστική συνεργασία, πολιτική προστασία κ.λ.π.).

Το εθνικό πλαίσιο δεν είναι πλέον επαρκές και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, περιμένει περισσότερο από ποτέ ασφάλεια και προστασία και δείχνει σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Είναι απαραίτητο, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να καθησυχάσουν τους πολίτες μέσω της εφαρμογής ισχυρών μέτρων ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αισθάνονται οι πολίτες πως δεν είναι ασφαλείς. Ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει.


Ο κ. Σωτήρης Ντάλης είναι διεθνολόγος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόσφατο βιβλίο του, Από τις Διεθνείς Σχέσεις στη Διεθνή Πολιτική, εκδόσεις Παπαζήση
2016.