Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου μεταρρυμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας. Οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία» σημείωσε.

Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπουμ μετά τη ολοκλήρωση του Eurogroup στη Μάλτα. Αλλάξαμε στρατηγική, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

«Υπάρχει συμφωνία στα βασικά θέματα των μεταρρυθμίσεων… Η συμφωνία για την Ελλάδα περιλαμβάνει μέτρα 1% ΑΕΠ μέτρα από το ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ, κυρίως από το αφορολόγητο το 2020» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα» είπε.

«Θα υπάρξουν διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά… Η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία και τα δημοσιονομικά θα πάνε καλύτερα…. Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να φτάσουν στ SLA το ταχύτερο δυνατόν».

«Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί, μένουν μικρές λεπτομέρειες» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ κάλεσε του θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για να τελειώσουν με τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν. « Θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα από εδώ και πέρα».

Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαϊου.

Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο στόχος γι’ αυτά μετά το 2018 θα συμφωνηθεί μετά την οριστικοποίηση του μεταρρυθμιστικού πακέτο.

Οσον αφορά στο πόσο θα διαητηρθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, ανέφερε πως πρόκειται για πολιτική απόφαση που θα ληφθεί αργότερα.

Σε ερώτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφή των θεσμών ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι θα γίνει σύντομα χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σχετικά με τα αντίμετρα ο επικεφαλής του Εurogroup είπε ότι μπορούν να νομοθετηθούν παράλληλα με τα δημοσιονομικά μέρτα και να εφαρμοστούν την ίδια περίοδο, δηλαδή 2019 και 2020.

«Εχουμε καταρχήν συμφωνία για την Ελλάδα. Οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν γρήγορα στην Αθήνα. Περιμένουμε το SLA» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία» σημείωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. «Επί αυτή τη βάση της τεχνικής συμφωνίας θα ξεκινήσουμε συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα. Η συνεχής αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στον τραπεζικό κλάδο. Να διανύσουμε το τελικό μίλι και να φτάσουμε στον στόχο».

«Συνεχίζουμε να διευθρύνουμε το πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Μακροπρόθεσμα οι επενδύσεις είναι χαμηλές. Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο φιλικό για επενδύσεις το περιβάλλον. Από το 2016 υπάρχουν εκθέσεις. Εχει υπάρξει πρόοδος» σημείωσε.

Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016 θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θα μιλήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM και προσέθεσε πως «το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελλάδος για το 2016 θα ανακοινωθεί την επομένη εβδομάδα και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για πλεόνασμα 3% θα είναι κάτι το εντυπωσιακό».

Πριν το Eurogroup


Oι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας είναι πιθανό να συμφωνήσουν την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να οριστικοποιήσουν μια τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

«Θα υπάρξει συμφωνία σήμερα για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», είπε ο αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα σημαίνει ότι είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν μία τεχνική συμφωνία, απαραίτητη για τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομενων

Συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εντός λίγων εβδομάδων «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως δήλωσε ο ίδιος, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup το οποίο συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής στη Μάλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα υπάρξει καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να «επιτραπεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα».

Δουλέψαμε εντατικά με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, και συμπλήρωσε ότι είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους Θεσμούς.

«Το καλό είναι ότι έχουμε πετύχει αποτελέσματα, αλλά θα ενημερώσω πρώτα τους υπουργούς».

Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θα έχουμε σήμερα την συνολική πολιτική συμφωνία, η οποία είναι κάτι περισσότερο από το πακέτο μέτρων, συμπλήρωσε και αρνήθηκε να πει ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το SLA.

Είμαι σε θετική διάθεση, αρκέστηκε να πει στις απανωτές ερωτήσεις για λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα.

Αναφορικά με τα πυρά που δέχεται για τις πρόσφατες δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι «αποκλείεται να παραιτηθώ» και δήλωσε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συζητήσει για την Ελλάδα.

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση σημείωσε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πλεόνασμα της Ελλάδας είναι πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από αυτές της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι το περισσότερο έδαφος στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις έχει καλυφθεί, αλλά η συμφωνία χρειάζεται ακόμη μερικές ημέρες. «Ενα πιο θετικό αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προκύψει εάν οι δανειστές συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την Ελλάδα.

Δύσκολη ελληνική αποστολή στο Eurogroup

Με τις απαιτήσεις των δανειστών να αυξάνονται κατά τη διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση, το αποτέλεσμα της
συνεδρίασης του Eurogroup στη Βαλέτα δείχνει αβέβαιο.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup.

Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Κρίσιμη για την κατάληξη της συνεδρίασης θα είναι η
στάση του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός
Οικονομικών, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν
θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα και πως θα βγει στις αγορές το 2018.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Rheinische Post της Παρασκευής ο Β.Σόιμπλε ανέφερε: «Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει [στο πρόγραμμα]. Δεν είναι τόσο σημαντικό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι θεωρεί πως «μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί».