Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προσήλθαν σήμερα ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής και Λάμπης Ταγματάρχης, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας για τα έτη 2015-2016.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι για την ΕΡΤ έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει κερδίσει το στοίχημα. Ο Ν. Παππάς συμπλήρωσε ότι τα οικονομικά της σχέδια βγαίνουν, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η ΝΔ. Τέλος, καλωσόρισε τη σημερινή διαδικασία ελπίζοντας σε ουσιαστικό διάλογο.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Δ. Τσακνής, στην εισαγωγική του ομιλία, αφού ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τους έχει διανεμηθεί φάκελος που περιγράφει την οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας.
Ο Δ. Τσακνής είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο συχνός έλεγχος από τη Βουλή για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία, μετά από 22 μήνες επαναλειτουργίας, μετά την εποχή του «μαύρου» διαθέτει όλες τις παθογένειες που παρουσιάζει η ελληνική κοινωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λ. Ταγματάρχης, συμφώνησε με τον πρόεδρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ότι η ΕΡΤ είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία κάνει και αυτή τα δικά της λάθη. Ανέφερε ότι η ΕΡΤ έχει ήδη συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό με 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 υπάρχουν ήδη 55 εκατ. ευρώ πλεόνασμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε ότι αυτούς τους 22 μήνες, η ΕΡΤ ξεκίνησε «φουλ» τις μηχανές, μετά από τα δύο χρόνια που έμεινε κλειστή, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι με δική τους πρωτοβουλία βρίσκονται στη Βουλή για να ενημερώσουν για το πλαίσιο διαφάνειας που διέπει όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις των βουλευτών, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Α. Καββαδία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, σε πείσμα όσων την ήθελαν κλειστή, ενώ τα ερωτήματά της αφορούσαν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τις εξωτερικές παραγωγές, τις μετρήσεις τηλεθέασης και την αξιοπιστία τους, τους περιφερειακούς σταθμούς και γενικότερα, ενέργειες για εξοικονόμηση χρημάτων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Ι. Τραγάκης μίλησε για τη θετική στάση που κράτησε το κόμμα του αναφορικά με τον διορισμό του Δ. Τσακνή στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, ενώ τον κάλεσε να προσέξει την πολιτική συμπεριφορά, ως εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αδικημένη.

Ο Ι. Τραγάκης καλωσόρισε τη μείωση εξόδων, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα τα έσοδα αφορούν το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Κλείνοντας, αναφερόμενος σε όσα λέγονται περί εμπάργκο της ΝΔ από τη δημόσια τηλεόραση, ο Ι. Τραγάκης είπε ότι θα σταθεί σε όσα καλά τις καταλογίζονται, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά, του είπε ότι θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ και το κατά πόσο αυτό λειτουργεί ως διακινητής non papers της κυβέρνησης και όχι ως διακινητής ειδήσεων.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ ρώτησε τα στελέχη της, μετά τα δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, εάν είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα του προγράμματος που αυτή προσφέρει στον ελληνικό λαό. Έκανε λόγο και αυτός για την ανάγκη ισομέρειας των πολιτικών στις εκπομπές και δήλωσε ότι τα ραδιόφωνα δεν έχουν βρει ακόμα τον χαρακτήρα τους, με συνέπεια την χαμηλή απόκριση του κόσμου.