Όταν ο φακός εστιάζει στην ισότητα των δύο φύλων

Η κάμερα και η δημιουργία είναι γένους θηλυκού. Αυτό θέλουν να επιβεβαιώσουν μέσα από το νέο τους εγχείρημα, το αφιέρωμα «50 /50 Ισότητα και στον κινηματογράφο» η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το νεοσύστατο WIFT GR (Women in Film and Television Greece), η Πρεσβεία της Σουηδίας και το Σουηδικό Iνστιτούτο Κινηματογράφου.

Η κάμερα και η δημιουργία είναι γένους θηλυκού. Αυτό θέλουν να επιβεβαιώσουν μέσα από το νέο τους εγχείρημα, το αφιέρωμα «50 /50 Ισότητα και στον κινηματογράφο» η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το νεοσύστατο WIFT GR (Women in Film and Television Greece), η Πρεσβεία της Σουηδίας και το Σουηδικό Iνστιτούτο Κινηματογράφου. Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός) από τις 7 έως τις 9 Απριλίου.
Η αυλαία θα ανοίξει την Παρασκευή με την σουηδική ταινία «Αγνή» («Pure»,2010, 101′) της Λίζα Λάνγκσεθ. Η ίδια ενσαρκώνει μια 20χρονη που σαγηνεύεται από την κλασική μουσική, αλλά και από έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο μαέστρο και φτάνει στα άκρα. H παραγωγός της ταινίας Ελεν Αλσον θα παρευρεθεί στην προβολή και θα συμμετάσχει στη συζήτηση με θέμα τις έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτησή της για το πώς πέτυχαν στην Σουηδία την ισότιμη (σχεδόν 50/50) εκπροσώπηση των γυναικών στο σινεμά.
Η ταινία «Μπραντεφέρ από τη Μοναξιά» («Armwrestler from Solitude», 2004, 78′) είναι επίσης μια δημιουργία της Αλσον Ahlsson σε συνεργασία με την Λίζα Μούντε. Εδώ περιγράφεται η ζωή μιας νεαρής σουηδέζας πρωταθλήτριας του μπρα ντε φερ.
Η ινδική ταινία «Κραγιόν κάτω από τη μπούρκα» («Lipstick Under My Burkha», 2016, 117′) της Αλανκρίτα Σριβάσταβα είναι μια ταινία που απαγορεύτηκε στην Ινδία επειδή προσεγγίζει τολμηρά τις μικρές επαναστατικές πράξεις τεσσάρων κοριτσιών που ασφυκτιούν κάτω από την μπούργκα. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Η «Συμμορία του Burlesque» («League of Exotique Dancers», 2016, 90′) της Ράμα Ράου έρχεται από τον Καναδά. Πρόκειται για μια ταινία που μας συστήνει μερικές σταρ του μπουρλέσκ, οι οποίες μεσουράνησαν την χρυσή εποχή της δεκαετίας του 1950, αλλά αντιμετώπισαν τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις.
Με το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» (Γαλλία, 2015, 73′) της Ευαγγελίας Κρανιώτη, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως η φωτογράφος και εικαστικός ολοκλήρωσε την ταινία σε διάστημα εννέα ετών, αφού πρώτα μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες.
Αφορμή για το πρόγραμμα αποτέλεσε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται συνεδρίαση στο Στρασβούργο, με την συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες αλλά και παρατηρητών από διάφορους οργανισμούς. Oι συμμετέχοντες ετοιμάζουν μια σύσταση προς τους αρμόδιους υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο τον περιορισμό της ανισομερούς εκπροσώπησης των δύο φύλων στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί το αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για θέματα φύλου και πολιτισμού, Κατερίνα Μπαρτζώκα.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί και μια συζήτηση για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κινηματογράφο. Τον χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα στις 7 Απριλίου, 7 το απόγευμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.