Συνεχίζουν να γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου στις χώρες του ΟΟΣΑ, για την ενίσχυση της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών, ωστόσο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει κρίσιμο ζήτημα αφού η μέση εγαζόμενη γυναίκα στις χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πληρώνεται 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι έχει τα ίδια ή περισσότερα προσόντα. Αυτό προκύπτει από την μελέτη «Women in Work Index» της PwC που καταγράφει τα επίπεδα της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ βάσει πέντε κύριων δεικτών και εμφανίζει τις σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, να εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του Δείκτη.

Η Πολωνία είχε την μεγαλύτερη ετήσια βελτίωση, ανεβαίνοντας στην 9η από τη 12η θέση. Η άνοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της γυναικείας ανεργίας και της αύξησης του ποσοστού πλήρους απασχόλησης.

Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οικονομικά πλεονεκτήματα από την αύξηση του ποσοστού της γυναικείας απασχόλησης στα επίπεδα της Σουηδίας, με κέρδη στο ΑΕΠ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ που θα μπορούσαν να ανέλθουν στα $6 τρις.

Η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων σε χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο θα μπορούσε να επιτευχθεί πλήρως μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, αν φυσικά συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις. Ωστόσο, η πολύ βραδύτερη πρόοδος που καταγράφεται στη Γερμανία και στην Ισπανία συνεπάγεται ότι το χάσμα στις χώρες αυτές ίσως να μη γεφυρωθεί στο κοντινό μέλλον, αν και η ανάδειξη του θέματος σε πολιτική προτεραιότητα θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο. Τα κέρδη από την επίτευξη μισθολογικής ισότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση των γυναικείων εισοδημάτων κατά περίπου $2 τρις.

Ο κ. Yong Jing Teow, οικονομολόγος της PwC και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει σχετικά «Οι επιχειρήσεις και τα κράτη μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων οι οποίες έχουν βαθιές ρίζες. Πολιτικές που βελτιώνουν την πρόσβαση σε προσιτή φροντίδα για τα παιδιά και γονική άδεια που μοιράζεται μεταξύ των γονέων, έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν τις
γυναίκες σε καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες ευέλικτης εργασίας, επιτρέποντας έτσι στις εργαζόμενές τους να διαχειρίζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με την εργασία τους».

Σημειώσεις:
1. Ο δείκτης Women in Work της PwC αποτελεί το σταθμισμένο μέσο όρο διαφόρων μέτρων που αντανακλούν την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών, όπως η ισότητα των εισοδημάτων, η δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών σε ευκαιρίες απασχόλησης και η ασφάλεια στην εργασία.

2. Η μεθοδολογία για τη μέτρηση των ωφελειών από τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων αφορά την εκτίμηση της πιθανής αύξησης του συνόλου των εισοδημάτων των γυναικών από την εξίσωση των ετήσιων μέσων εισοδημάτων των γυναικών με τα μέσα ετήσια εισοδήματα των ανδρών.