Την τακτική του σκοτσέζικου ντους απέναντι στη συνδικαλιστική ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μοιάζει να επιλέγει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης.
Λίγο μετά το ναυάγιο των επαφών του με τους εκπροσώπους των αιρετών για το επίμαχο θέμα των αλλαγών του Καλλικράτη» απέστειλε στην ΚΕΔΕ και σε άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης προς ενημέρωση και σχολιασμό το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου –σκούπα αναφορικά με εκκρεμή αυτοδιοικητικά ζητήματα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι επρόκειτο για κίνηση τακτικής ώστε ο υπουργός Εσωτερικών να «σβήσει» επικοινωνιακά την ένταση που είχε αναζωπυρωθεί, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και «γαλάζιο» στέλεχος κ. Γιώργο Πατούλη να ξέρει να προκαλεί θόρυβο, όταν το χρειάζεται. Και η ΝΔ κυνηγά να μπει σφήνα σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής.
Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης είναι ο υπουργός των καυτών ημερών στη συνεχιζόμενη πολιτική σύγκρουση για τη ΔΕΗ και εν γένει για την αξιολόγηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είναι μια ακόμα ευκαιρία η πρότασή του για τις θεσμικές αναδιαρθρώσεις στο αυτοδιοικητικό πεδίο, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: γίνεται «σημαία» για όξυνση της αντίθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να έχει βρει ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, το επιτελείο του κ. Σκουρλέτη δεν πείθει εύκολα όταν επισημαίνει πως δεν συνδέεται η αποστολή του πολυνομοσχεδίου με τις εξελίξεις της Δευτέρας και την ένταση η οποία επικράτησε μετά τη συνέλευση της ΚΕΔΕ και τη ματαίωση της συζήτησης Σκουρλέτη-αιρετών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη». Μπορεί να είχε προγραμματισθεί από ημέρες η αποστολή του σχεδίου νόμου , όπως τονίζουν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο του υπουργού Εσωτερικών, ωστόσο, την ώρα που τα πυρά μεταξύ Σκουρλέτη και ΚΕΔΕ «σφυρίζουν», έχουν βάση οι αιτιάσεις ότι επιχειρείται ελιγμός. Μάλιστα, ορισμένες διατάξεις θετικής διάστασης για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. αλλά και για τους αιρετούς εκτιμάται ότι στο επικοινωνιακό πεδίο μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στις αντιδράσεις για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη».
Είναι ενδεικτικό ότι στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων αίρονται δυσμενείς συνέπειες για τους δημοτικούς αστυνομικούς από τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική κινητικότητα, ρυθμίζονται για μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α., παρέχονται κίνητρα σε εργαζόμενους από Ο.Τ.Α. παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών κ.ά. Επίσης, δεν προβλέπεται μόνο η αντιμισθία για δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους των δημοτικών συμβουλίων. Ορίζεται ότι αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα δικαιούνται «τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία».
Έτσι, δεν κρίνεται ασύνδετη η σπουδή να δοθεί στους φορείς το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) –Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. –Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις».
ΝΔ κατακεραυνώνει τον υπουργό Εσωτερικών
Πάντως, το βλέμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκεται τόσο στο πολυνομοσχέδιο αλλά στην αντιπαράθεση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και την αναμόρφωση του «Καλλικράτη». Δεν άφησε ασχολίαστη η ΝΔ τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα αυτό και την ένταση που προκλήθηκε.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Σκουρλέτης περίμενε να συζητήσει για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, αλλά έφτασε στο υπουργείο αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από περισσότερους από 50 δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από όλη τη χώρα. Ο υπουργός ζήτησε να γίνει η συζήτηση χωρίς κάμερες και χωρίς καταγραφή της συζήτησης από κινητά τηλέφωνα. Ενοχλήθηκε όταν παρόλα αυτά ορισμένοι αιρετοί συνέχιζαν να καταγράφουν με τα κινητά τους. Εκεί ο κ. Σκουρλέτης σήμανε τη λήξη της συνάντησης προτού καν αυτή ξεκινήσει ουσιαστικά.
Ο κ. Πατούλης σχολίασε δηκτικά ότι ο κ. Σκουρλέτης «είναι ο μοναδικός υπουργός Εσωτερικών, που με τόσο προσβλητικό τρόπο αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση» και κάλεσε τον πρωθυπουργό άμεσα «να αποπέμψει τέτοιες συμπεριφορές».
Με τη σειρά του ο κ. Σκουρλέτης απάντησε μέσω ανακοίνωσης στην οποία αναφέρει ότι «ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου». Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τεχνητή ένταση στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση και σημείωσε ότι «εάν ο κ. Πατούλης θέλει να συμμετάσχει σε reality, υπάρχει το ‘Survivor’ του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι με την πολύ υψηλή τηλεθέαση ή το ‘X- Factor’. Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν μπορεί να συγχέεται με τον θεσμικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους ‘μονολόγους’ και τον φθηνό εντυπωσιασμό». Για να καταλήξει: «Κι όλα αυτά, για να γίνει το χατίρι της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Κρίμα!» καταλήγει το υπουργείο».
Τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης πήρε στη συνέχεια ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης . Ο βουλευτής Αττικής και αρμόδιος επί αυτών των θεμάτων έκανε την εξής δήλωση: Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης, ο οποίος προετοιμάζει την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των δημάρχων, δηλαδή αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών. Είναι προφανής ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το διάλογο και τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Ό,τι δεν είναι κεντρικό Κράτος, είναι εχθρικόό,τι δεν ελέγχουν, το μισούν. Στεκόμαστε δίπλα στη μαχόμενη Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ».
Μακρύ ακόμα ο δρόμος μέχρι τη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Παρά το ότι η ένταση παραμένει μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ, και τον ρυθμό της αντιπαράθεσης τον δίνει εμφατικά ο επικεφαλής της κ. Πατούλης, η στάση των αιρετών β΄βαθμου (περιφερειάρχες) είναι πιο ήπια. Μάλιστα, ο εκ των κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών κ. Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εμφανίζεται πιο θεσμικός και αποφεύγει επιθετικές αντικυβερνητικές «κορώνες». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «Βήμα» «το μείζον είναι να βελτιώσουν οι περιφέρειες την απόδοση της δράσης τους, προς όφελος των πολιτών, με ανάπτυξη και παραγωγική αυτοδιοίκηση, για το πέρασμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση». Τονίζει ότι και στις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών «υπάρχουν σημεία σύγκλισης και άλλα στα οποία υπάρχει απόκλιση» και ήδη από καιρό σε ζητήματα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο «έχουν γίνει από την ΕΝΠΕ παρατηρήσεις για να μην υπάρχουν ασάφειες και να αρθούν δυσλειτουργίες σε τομείς κρίσιμους για τους ΟΤΑ. Θεωρεί ότι ο διάλογος είναι κρίσιμος για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση πλήττει τη χώρα, πρέπει να αναζητηθούν έξυπνες λύσεις, για παραγωγική ανάταξη και ανάταση της χώρας.
Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι σύντομα θα φτάσει να ψηφισθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) –Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. –Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις».
Κι αυτό γιατί πολλές από τις διατάξεις επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση και πρέπει να περάσουν από την έγκριση του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων και του δημοσιονομικού κόφτη.
Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο δόθηκε στην ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, έχει ακόμα δρόμο ως προς τα διαδικαστικά προτού να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.