Την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, μέσω ΕΟΠΥΥ, ζητά με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος, Παναγιώτα Βράντζα.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 25 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Καρδίτσας ζητά από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να την ενημερώσει για την αναθεώρηση των σχετικών διαδικασιών μέσω ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την απλοποίησή τους καθώς και πως θα αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες των Επιτροπών του ΕΟΠΠΥ ως προς τη χορήγηση φαρμάκων, ιδίως σε ανύπαντρες γυναίκες, η μη αναγνώριση των σπερμοδιαγραμμάτων που διενεργούνται απο? εξειδικευμένους επιστήμονες, κλινικούς εμβρυολόγους υπεύθυνους εργαστηρίων σπερματολογίας και εμβρυολογίας και τί μέλλει γενέσθαι με τις μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τον έλεγχο από τις επιτροπές εξωσωματικής, που έχουν ως αποτέλεσμα την αναμονή των υπογόνιμων ζευγαριών πέραν του εξαμήνου.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Βράντζα η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα φαίνεται να επιδεινώνεται δραματικά. Από το 2011 μέχρι και το 2015 ο πληθυσμός της χώρας, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 90.000 άτομα, με άμεσο αποτέλεσμα ο πληθυσμός μας να γηράσκει διαρκώς χωρίς να ανανεώνεται.

Την ίδια ώρα τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με τεχνητές μεθόδους αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στις απαιτούμενες θεραπείες μιας και η χρηματική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, περνά μέσα από ένα κυκεώνα προβληματικών και χρονοβόρων διαδικασιών εγκρίσεων.

Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα ραντεβού των Επιτροπών μπορεί να ξεπεράσουν σε αναμονή τους έξι μήνες καθιστώντας την πρόσβαση στη θεραπεία πρακτικά αδύνατη. Παράλληλα, ο πρόσφατος περιορισμός των ραντεβού σε 25 ανά συνεδρίαση, εκτιμάται ότι θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της αναμονής για έγκριση. Τέλος, οι συνεχείς αλλαγές στα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στις διαδικασίες έγκρισης δυσχεραίνουν περαιτέρω την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες (π.χ. τη μη αναγνώριση σπερμοδιαγραμμάτων που διενεργούνται από κλινικούς εμβρυολόγους).

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» σχολιάζοντας την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα προαναφερόμενα προβλήματα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου στο φλέγων θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην επιτυχημένη έκβαση της προσπάθειας για τεχνητή τεκνοποίηση. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία, την υπεύθυνη απάντηση του Υπουργού Υγείας και των υπευθύνων, στην επερώτηση της κας Π. Βράντζα και των υπολοίπων 25 βουλευτών, σχετικά με την αναθεώρηση και βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΕΟΠΥΥ».

Μαίρη Μπιμπή