Βιολόγοι που μελετούσαν τη συμπεριφορά πτωματοφάγων πτηνών της Γιούτα ανακάλυψαν κάτι πιο ενδιαφέρον όταν άφησαν νεκρά μοσχάρια στην έρημο: ένας απρόσκλητος ασβός έθαψε ολόκληρο ένα κουφάρι, συμπεριφορά που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Οι ερευνητές αρχικά απογοητεύτηκαν όταν αντιλήφθηκαν πως ένα από τα νεκρά ζώα, τα οποία είχαν μεταφέρει με μεγάλη δυσκολία στην έρημο, είχε εξαφανιστεί μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πειράματος.



Δείτε το βίντεο των επιστημόνων

Οι αποδείξεις

Την απάντηση στο μυστήριο έδωσαν φωτογραφικές μηχανές που ενεργοποιούνται αυτόματα με αισθητήρα κίνησης. Ο αρσενικός αμερικανικός ασβός, βάρους περίπου 11 κιλών, χρειάστηκε πέντε μέρες για να σκάψει γύρω και κάτω από το μοσχάρι των 25 κιλών, μέχρι που το κουφάρι εξαφανίστηκε μέσα στην κοιλότητα.

Μετά την ολοκλήρωση του άθλου, ο ασβός επέστεψε στο λαγούμι του για δύο εβδομάδες, και στη συνέχεια άρχισε να επισκέπτεται το κουφάρι για να τσιμπολογήσει ανά μερικές μέρες.

Οι παρατηρήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στο Western North American Naturalist, δείχνει ότι οι ασβοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση νεκρών ζώων και την προστασία των κοπαδιών από μικρόβια που μπορεί να επωάζονται στα ψοφίμια.

Ο αμερικανικός ασβός (Taxidea taxus) είναι διαφορετικό είδος από τον ευρωπαϊκό ασβό (Meles meles), ανήκουν όμως στην ίδια οικογένεια μαζί με το κουνάβι, τη νυφίτσα, την ενυδρίδα και τον αδηφάγο.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι υπάρχουν κι άλλα μέλη της οικογένειας με τόσο αξιοθαύμαστες ικανότητες ταφής.
Newsroom ΔΟΛ