«Νομίζω πως όχι». Τη, λακωνική αυτή, απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός, στο ερώτημα (της ΕΡΤ) αν εκτιμά πως θα γίνει έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα.
Την απάντηση αυτή έδωσε προσερχόμενος στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ.
Γρίφος Τσίπρα: Ζητώ σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αν δεν υπάρξει λύση την Παρασκευή – Σφοδρή επίθεση σε ΔΝΤ- Σόιμπλε
Ωρα να περάσουμε από τις διακηρύξεις στην πράξη για για ισχυρή Ευρώπη τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στις κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία συζήτησε με τον πρόεδρο Τουσκ. Εκανε λόγο για το προσφυγικό, ενώ υπογράμμισε την ζήτησε στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος.
«Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλληλεγγύη. Δεν μπορεί κάθε χώρα-μέλος να σπρώχνει τα βάρη σε άλλες χώρες» ανέφερε.
Αναφερθήκαμε και στα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και το αποτρόπαιο έγκλημα κατά αμάχων στην Συρία.
«Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο παρά τις οικονομικές δυσκολίες και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία» επεσήμανε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία όπως είπε εξέπληξαν φίλους και εχθρούς.
«Ο στόχος του 2015 ήταν για πρωτογενές έλλειμμα αλλά φέραμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%. Το 2016 παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ και την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε με τη στάση του και τις παράλογες απαιτήσεις η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από 3% αντί στόχου για 0,5.
»Πιάσαμε από το 2016 το στόχο που θέτει το πρόγραμμα για το 2018. Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια υπάρχουν οι προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
»Η οικονομία είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την κρίση και τα καταστροφολογικά σενάρια για έξοδο από το ευρώ που κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δεν φοβόντουσαν να το δηλώσουν.
»Παρότι το σχέδιο ηττήθηκε το 2015 ορισμένοι πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην πρώτη αξιολόγηση με απαιτήσεις μέτρων 4,5 δισ. σήμερα κάνουν τα ίδια.
»Η β’ αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016. Η κωλυσιεργία των δανειστών είναι αυτή που την μπλοκάρει. Κάποιοι επιχειρούν να ροκανίζουν τον χρόνο, να βλάψουν την ανάπτυξη, να βάλου ξανά κινδυνολογικά σενάρια στο τραπέζι.
»Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και σε βάρος την ενότητας της Ευρώπης. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε λύση στο Eurogroup της Μάλτας.
»Αν παρά τις προβλέψεις η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου θα πρέπει να αναληφθούν ευθύνες σε ανώτερο επίπεδο, προκειμένου να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σίγουρα εντός Απριλίου. Διαφορετικά θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του ευρώ.
»Ο ελληνικός λαός θα έχει την δυνατότητα σύντομα να δρέψει του καρπούς των κόπων του όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μετά την συνάντηση έχω αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και θα ακολουθήσουν σύντομα θα είναι θετικές» ανέφερε ο Ντ. Τουσκ κατά την τοποθέτησή του.
«Από την προηγούμενή μου επίσκεψη στην Αθήνα η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ. Η προοπτική σήμερα είναι καλύτερη… Το τίμημα ήταν υψηλό. Η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Ο τουριστικός και άλλοι τομείς έχουν επιδείξει την σκληρή δουλειά. Φέρνει καρπούς η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.
«Εχθές επετεύχθη σημαντική πρόοδος…» σημείωσε ο Ντ. Τουσκ. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup».
«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η διάθεση της ΕΕ δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.
«Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Η κρίση από μόνη της είναι μεγάλη τιμωρία. Κανείς δεν έχει κάνει τόσο μεγάλες θυσίες όσο ο ελληνικός λαός. Στην Πολωνία κάναμε μεγάλες θυσίες. Αποδείχθηκε ότι οι θυσίες δουλεύουν» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Ας περιμένουμε την Παρασκευή.
Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις σήμερα απάντησε ο κ. Τουσκ ερωτηθείς τι θα συμβεί αν Αθήνα και δανειστές δεν φτάσουν σε συμφωνία την Παρασκευή.
Η συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ
«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση του με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει, για να αφήσει πίσω την οικονομική κρίση και να διασφαλίσει την ενότητα της και την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των πολιτών.
«Είναι πολύ ζωτικής σημασίας αυτή η επίσκεψη. Είμαστε σε ζωτική στιγμή και σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, συνολικά στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε μερικές μέρες μετά τη Σύνοδο της Ρώμης, η οποία επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον μας και το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ενότητα στην Ευρώπη και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εξ αυτού του λόγου είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρύτερη περιοχή και να επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να θέσουν εμπόδια σε αυτή την πορεία, να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον, αλλά φυσικά και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο πλαίσιο των σημαντικών αποφάσεων που όλοι μαζί συλλογικά λάβαμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το ζήτημα του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, στην ανάγκη να μπουν προτεραιότητες και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να επωμισθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
«Οσον αφορά το προσφυγικό, τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εύθραυστη, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την εφαρμόσουμε. Και φυσικά έχουμε και την πρόκληση της ανάδυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού, των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εξ αυτού του λόγου πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες σας είναι πολύ σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς, ως πρόεδρος, αλλά και όλα τα κράτη μέλη θα επωμιστούν τις ευθύνες τους για να διατηρήσουμε ενωμένη και ασφαλή την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμα από ένα Success story της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι επιδεικνύει αποφασιστικότητα και πραγματισμό.
«’Ηρθα εδώ, ως φίλος, όπως το γνωρίζετε. Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και δεν είναι απλά ένα σλόγκαν, είναι αλήθεια. Για πολλούς λόγους. Για ιστορικούς λόγους, για συναισθηματικούς λόγους. Και για μένα η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων και απαιτητικών χρόνων για όλη την Ευρώπη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη» είπε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε: «Ξέρω πόσο δύσκολα ήταν για εσάς ως πρωθυπουργού και φυσικά για τους Έλληνες πολίτες. Και ξέρω σχεδόν τα πάντα, όσον αφορά στις θυσίες και την αποφασιστικότητά σας. Σας ευχαριστώ πολύ ξανά για τις προσπάθειες σας και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας, με μία λίγο πιο καλύτερη διάθεση όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν. Πρέπει φυσικά να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι και να είμαστε συγκρατημένοι, όσον αφορά την αισιοδοξία. Αλλά σήμερα, σε αυτό το πλαίσιο, νιώθω πιο αισιόδοξος σε σχέση με χθες και ελπίζω αύριο και για τους δύο η διάθεση μας να είναι ακόμα πιο αισιόδοξη. Ωστόσο, είμαστε ακόμα μακριά για ένα success story οικονομικό, αλλά λόγω της αποφασιστικότητας σας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία. Αυτό ήθελα να πω και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειες σας».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Η συνάντηση Τουσκ – Παυλόπουλου
Ο Ντόναλντ Τουσκ έγινε νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον ευρωπαϊκό της δρόμο, με τεράστιες θυσίες του λαού της, που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα και αυτό πρέπει να ληφθεί αναλόγως υπόψη, κατά την τρέχουσα κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, οι Έλληνες δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει και πάλι ισχυρή και ελκυστική και να διαψεύσει στην πράξη εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία.
Όπως σημείωσε, για να γίνει αυτό, «η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ενοποίησή της και πρωτίστως να προχωρήσει μέσα από την θεσμική εμβάθυνση, ώστε, όντας ισχυρή, να μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της που είναι η εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
Ειδικότερα, για το πνεύμα της Αλληλεγγύης, υπενθύμισε ότι, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε όλους τους τομείς, ιδίως της οικονομίας και, επιπλέον, του ανθρωπισμού, και υπογράμμισε της ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην επίλυση του υπαρξιακού -για την ΕΕ- προσφυγικού ζητήματος.
«Δεν είναι νοητό να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με το να έχουμε εταίρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν φοβικά σύνδρομα. Πρέπει όλοι πάνω σε αυτό το θέμα να πορευθούμε από κοινού με πνεύμα Αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή του και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα και πέρα από αυτό που της αναλογεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και αξίες σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στην πορεία των συζητήσεων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος και πρόσθεσε: «νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που υλοποιούνται αυτή την περίοδο».
Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε» και υπογράμμισε τις θυσίες και την αφοσίωση του ελληνικού λαού προς αυτήν την κατεύθυνση για την ευόδωση αυτού του σκοπού.
Οι επαφές Τουσκ στην Αθήνα
Στις συνομιλίες αναμένεται να περιληφθούν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης και το Brexit όσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος-από πιο πολιτική σκοπιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ο Ντ.Τουσκ θα συζητήσει μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς επίσης και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά κυρίως τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Τουσκ θέτοντας το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ντ. Τουσκ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Αλ.Τσίπρα υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια της κεντρικής συνέντευξης Τύπου της Συνόδου την ανάγκη να διατηρηθεί «το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και οι βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».