Κόκκινη κάρτα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα – Συμφωνία τώρα ή όλα από την αρχή – Συνάντηση Ντάισελμπλουμ- Σόιμπλε την Πέμπτη για την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αιφνιδίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναμένεται να έχει την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο η Ελλάδα δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, που άρχισαν το βράδυ, της Τρίτης περί τις 20:00 (ώρα Ελλάδος), με δείπνο. Σε αυτό συμμετέχουν ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκπροσωπείται και το ΔΝΤ (κατά πληροφορίες από τον Πολ Τόμσεν). Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης. Βασικό θέμα της συνάντησης είναι οι συντάξεις και το από το πότε θα ισχύσουν οι περικοπές.

Ευρωπαίος Αξιωματούχος

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε, επίσης, ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό που μπορεί να συμφωνηθεί, από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής, είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Όπως πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα οι θεσμοί μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι παίχτες, ωστόσο δε θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.

Το βράδυ οι συναντήσεις

Την Τρίτη τοαπόγευμα έφτασαν στις Βρυξέλλες και αναμένονται το βράδυ οι συναντήσεις Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Το κλίμα όμως που υπάρχει δεν είναι καθόλου καλό για την ελληνική αντιπροσωπεία, μετά ειδικά τις προειδοποιήσεις από ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημείωσε, ωστόσο, πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, επισήμανε πως η επικοινωνία της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους οργανώνεται μόνο «με γνώμονα το συμφέρον των συνομιλίων» και όχι με βάση τις «φήμες». «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες επιτυχώς και εγκαίρως» τόνισε ο Α. Βιντερστάιν.


Ξαφνικό ταξίδι Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μετέβη αιφνιδίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν με την Ευρωπαική Επιτροπή, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους θεσμούς οι νεότερες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2019 – 2020 που θα αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις.

Το ραντεβού της Τρίτης επιβεβαιώνεται από αξιόπιστες πηγές.

Πρόκειται για ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Πέμπτη, ώστε στο Eurogroup που θα συνεδριάζει την Παρασκευή 7 Απριλίου στη Μάλτα να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να συμφωνηθούν και τα τελικά κείμενα.
Κατά τις πληροφορίες το ταξίδι αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά μετά το αυστηρό μήνυμα της Ευρωπαικής Επιτροπής για «ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει, παρά τις εντατικές επαφές των κυβερνητικών αξιωματούχων, είναι ότι το ορόσημο της 7ης Απριλίου έχει χαθεί, κάτι που αποδεικνύεται και από τη θέση της Ελλάδας στην ατζέντα της συνεδρίασης, αλλά και την συζήτησή του θέματος σε «γενικό πλαίσιο».

Οπως άλλωστε αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup της Παρασκευής : «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα βασικά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το συνολικό «πακέτο», η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον κλάδο ενέργειας καθώς και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα π.χ. μετά το 2018».

Τη Δευτέρα κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί πρέπει να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο προσθέτοντας με έμφαση ότι σήμερα είναι 3 Απριλίου (!).
Η αυστηρή αυτή παρέμβαση έχει άμεση σχέση με το ορόσημο που είχε θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην απάντησή του προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 25 Μαρτίου, όταν καλούσε τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά για επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.