Η πολιτική αστάθεια, η αναιμική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ τρομάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες περισσότερο από τις αβεβαιότητες του Brexit και τους αντισυστημικούς αυτοσχεδιασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό συνάγεται από την παρατηρούμενη προτίμηση που δείχνουν στην στερλίνα ως αποθεματικό νόμισμα έναντι του ευρώ και από την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους προς το δολάριο.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα σε 80 Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο που διαχειρίζονται συνολικές επενδύσεις σχεδόν 6 τρισ. ευρώ σε συνάλλαγμα, παρατηρήθηκε μεταφορά κεφαλαίων από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο βρετανικό, καθώς αυτό κρίνεται ως ασφαλέστερη επιλογή μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, πολλές Τράπεζες περιόρισαν τη συνολική έκθεσή τους στο ευρώ, ενώ άλλες μείωσαν στο ελάχιστο δυνατό τις συμμετοχές τους σε επενδύσεις αποτιμώμενες σε ευρώ. Δύο στις τρεις από τις 80 Κεντρικές Τράπεζες μετέβαλαν το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ περίπου κατά το ίδιο ποσοστό άλλαξαν τη διάρκεια των επενδύσεών τους.
«Οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, μεταξύ αυτών κάποιες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά στον κόσμο, έχουν απομακρυνθεί από το ευρώ», έγραφαν τη Δευτέρα οι «Financial Times». Η οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ δεν έχει επηρεάσει προσώρας την ελκυστικότητα της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα. Αυτή είναι η εκτίμηση του 71% των συμμετασχόντων στην έρευνα.
«Αν και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες προειδοποιούν ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνουν πιο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους σε στερλίνες, η έρευνα έδειξε ότι πολλοί πιστεύουν ότι το Brexit αποτελεί μια ευκαιρία γι’ αυτούς για να διαφοροποιήσουν στο μέλλον τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι «FT».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την στάση τους έναντι του αμερικανικού δολαρίου, περίπου το 80% των συμμετασχόντων στην έρευνα απάντησε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ουδόλως επηρέασε την στάση τους έναντι του νομίσματος.