Παππάς: Πολιτικές σκοπιμότητες για φτηνό αντιπερισπασμό τα περί Βενουζέλας

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς θα απαντήσει την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή για το ταξίδι σε Βενεζουέλα-Καραϊβική, στην Ωρα του Πρωθυπουργού μετά την κατάθεση ερώτησης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε «πολιτικές σκοπιμότητες που συγκροτούν έναν φτηνό και μη χρήσιμο αντιπερισπασμό», απέδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Ν. Παππάς τα σφοδρά πυρά που δέχεται για το ταξίδι του τον Αύγουστο του 2013 στην Βενεζουέλα. Κατά την συζήτηση της σχετικής ερώτησης που είχε απευθύνει ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος προς τον πρωθυπουργό και στην οποία απάντησε ο κ. Παππάς, επανέλαβε ότι δεν υπήρξε «ουδέν μεμπτόν» όσον αφορά το ταξίδι, το οποίο έγινε για να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων και για την προώθηση επενδύσεων.

«Δεν αντιλαμβάνομαι ποιον ακριβώς φορέα εκπροσωπούσε και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε ο διευθυντής του γραφείου του (τότε) αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο εκπρόσωπος ενός ριζοσπαστικού κόμματος και τι νόημα έχει ένα κόμμα να βολιδοσκοπεί για εμπορικές σχέσεις, είτε στον αγροτο-διατροφικό τομέα είτε πολύ περισσότερο σε άλλους τομείς που συνδέονται με μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα των πετρελαιοειδών», σημείωσε ο κ. Βενιζέλοςτονίζοντας ότι «είναι πραγματικά παράδοξο, πώς είναι δυνατόν όλο αυτό το σκηνικό να οργανώνεται για να προωθηθούν υποτίθεται οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ερήμην της Ελληνικής κυβέρνησης», η οποία δεν ενημερώθηκε.

«Τον Αύγουστο του 2013 που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή, ήμουν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, δεν μας ζήτησε καμία βοήθεια ούτε μας ενημέρωσε για τίποτα η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί η Ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας, δεν ζητήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει διμερείς διακρατικές σχέσεις, οικονομικές, με την Βενεζουέλα και, βεβαίως, πώς είναι δυνατόν, κατά ποία αντίληψη, αυτού του είδους οι επαφές γίνονται σε αυτό το πολυτελές και περίεργο περιβάλλον, με ιδιωτικά αεροσκάφη, με τροπικά νησιά, με πολυτελή ξενοδοχεία και βεβαίως με φιλοξενίες», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Παππάς ήταν ότι ο ίδιος τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός ώστε δια της υπογραφής του να επηρεάσει και επανέλαβε ότι το ταξίδι οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας που είχε και την ευθύνη για την φιλοξενία και τις μετακινήσεις. «Δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό», τόνισε επισημαίνοντας ότι εμπορικές σχέσεις με την Βενεζουέλα έχουν πολλές χώρες της Ε.Ε. Επίσης, είπε ότι τον Αύγουστο του 2015 πραγματοποίησε επίσκεψη στην χώρα αυτή ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ (ήταν ο Γ. Τσίπρας) κατά την οποία συνυπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης για ενεργειακά θέματα όπου ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Motor Oil και των ΕΛΠΕ. Ενώ πρόσθεσε ότι ελληνόκτητος στόλος έχει αναλάβει πολλές μεταφορές, όπως και ότι ελληνική εταιρεία ανέλαβε το δίκτυο σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην πρωτεύουσαΚαράκας. Ενώ έκανε λόγο για «ιδεολογικές εμμονές της άκρας δεξιάς» οι οποίες έχουν εκδηλωθεί και αλλού (Ισπανία για Podemos) και σύμφωνα με τις οποίες «η αριστερά χρηματοδοτείται με τρόπο σκοτεινό από την Βενεζουέλα».

Ο κ. Βενιζέλος τον ρώτησε «γιατί δεν υποβάλλατε προτάσεις να προωθήσουμε τις σχέσεις και να βοηθήσουμε επιχειρήσεις;». «Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ; Γιατί δε νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, και μάλιστα αριστερού όπως λέτε, να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις, με εμπορικές συναλλαγές, και να κάνει τον μεσάζοντα στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί, ποιος επιχειρηματικός φορέας θα έκανε εξαγωγές τροφίμων ή εισαγωγές ή θα έπαιρνε πετρελαιοειδή από τη Βενεζουέλα σε καλύτερη τιμή; Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον εκπροσωπούσατε; Και τι σημαίνει να συνυπάρχω με εκπροσώπους επιχειρήσεων ως αντιπολίτευση;», ανέφερε. Ενώ έθεσε και μια σειρά ακόμα ερωτήματα όπως: «Ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. ΜαχέντΧαλίλ ήρθε στην Ελλάδα; Έκανε επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης; Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 που γίνατε Κυβέρνηση έως σήμερα;».

Αλλά και για τον κύπριο δικηγόρο Αρτ. Αρτεμίου που ήταν μαζί στο ταξίδι αυτό ο κ. Βενιζέλος επισήμανε: «Ο κ. Αρτεμίου όμως είναι ένα θέμα, γιατί ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στις offshore εταιρίες. Έχουμε δει ότι το μεγαλύτερο γραφείο offshore εταιριών, με το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως εδρεύει στον Παναμά, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Και αναρωτιέμαι, πώς απόκτησαν τέτοια οικειότητα; Εκεί, για πρώτη φορά; Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου, όπως έχει καταγραφεί στα δημοσιεύματα;».

«Για τις πτήσεις αρμόδιο να απαντήσει είναι το ΥΠΕΞ», απάντησε ο κ. Παππάς, ο οποίοςσχολίασε για την παρέμβαση Βενιζέλου ότι «άπλωσε ολόκληρο τον τραχανά -είπε δεν υιοθετεί κατηγορίες αλλά αυτό υπονοεί», ενώ σημείωσε ότι επειδή οι δυνατότητες για εμπορικές σχέσεις με την Βενεζουέλα είχαν ανακοπεί επί κυβέρνησης Σαμαρά γι’ αυτό η πρεσβεία της χώρας αυτής «απευθύνθηκε σε εμάς να διερευνήσουμε τις (εμπορικές) σχέσεις αλλά και τις πολιτικές», καθώς «από το 2013 φαινόταν ότι θα γίνουμε κυβέρνηση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.