Τζάρεντ Κούσνερ, ο αναμορφωτής του αμερικανικού Δημοσίου
Στις αρχές του έτους ανέλαβε αμισθί καθήκοντα ανώτερου συμβούλου του 45ου προέδρου της Αμερικής ενώ πριν από μερικές ημέρες ορίστηκε επικεφαλής μιας επιτροπής «Καινοτομίας» που θα αποπειραθεί να ανανεώσει το αμερικανικό Δημόσιο και να διαχειριστεί μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ σε επίπεδο εφαρμογής των όποιων πολιτικών. Πώς; Φέρνοντας στον Λευκό Οίκο το πνεύμα του αμερικανικού επιχειρείν.
Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της «πρώτης κόρης» Ιβάνκα Τραμπ, πρόκειται να διευθύνει το νεοσύστατο «Office of American Innovation» με στόχο την αναμόρφωση της αμερικανικής γραφειοκρατίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί σαν μια μεγάλη αμερικανική επιχείρηση. Ελπίδα μας είναι να σημειώσουμε επιτυχίες και να είμαστε αποδοτικοί για τους πελάτες μας, που είναι οι πολίτες» δήλωσε ο 36χρονος επίδοξος αναμορφωτής τoυ αμερικανικού Δημοσίου, παραβλέποντας, ωστόσο, ότι έως σήμερα ο Λευκός Οίκος δεν λειτουργεί ούτε καν σαν μια μέτρια αμερικανική επιχείρηση.
Επιφορτισμένος ήδη με το καθήκον να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών – «εάν δεν μπορείς να φέρεις εσύ την ειρήνη στην περιοχή, τότε κανένας δεν μπορεί», είχε επισημάνει ο Τραμπ στον γαμπρό του – ο φιλόδοξος Κούσνερ από τη νέα του θέση θα κληθεί να διαχειριστεί ζητήματα όπως η μέριμνα για τους βετεράνους των αμερικανικών πολέμων και η μάστιγα των οπιούχων ναρκωτικών. Ταυτόχρονα θα επιδιώξει να κάνει αποδοτικότερη την κυβερνητική δράση στο σύνολό της έχοντας, μάλιστα, στο πλευρό του κάποιους από τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες των ΗΠΑ, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft και ο Ελον Μασκ (ο άνθρωπος που θέλει να αποικίσει τον Αρη) της SpaceX και της Tesla Motors.
Γόνος βαθύπλουτης εβραϊκής οικογένειας της Νέας Υόρκης και απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Κούσνερ εργάστηκε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του (και μεγάλου χορηγού του Δημοκρατικού Κόμματος) στο Μανχάταν ενώ υπήρξε και εκδότης, αφότου την εξαγόρασε, μιας τοπικής εφημερίδας. Παντρεμένος με την Ιβάνκα (ετέρα σύμβουλο εδώ και μερικές ημέρες στον Λευκό Οίκο) από το 2009, ο Κούσνερ ήταν ο ιθύνων νους της προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε τελικά τον πεθερό του στην απρόσμενη κατάκτηση της αμερικανικής προεδρίας. Από τότε και έπειτα αποτελεί ενδεχομένως τον στενότερο συνεργάτη του Τραμπ, ο οποίος ζητεί τη γνώμη του για πλήθος ζητημάτων, όπως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και το Μεξικό.
Πλέον αυτός ο «Ρασπούτιν» του αμερικανού προέδρου καλείται επίσης να φέρει μια επιχειρηματική επανάσταση στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στην Αμερική. Αλλά για να το καταφέρει αυτό, πέρα από καινοτόμες ιδέες από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της Σίλικον Βάλεϊ, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα επίσης να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις. Γνωρίζοντας πως το αφεντικό του επιθυμεί να βρίσκεται πάντα «μπροστά στο χρονοδιάγραμμα, πίσω στον προϋπολογισμό» όσον αφορά την εφαρμογή των όποιων πολιτικών του και πως ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Στιβ Μπάνον, του δεύτερου στενότερου συνεργάτη του Τραμπ, είναι η «αποδόμηση του κράτους» στις ΗΠΑ.
Μαρκ Πίτερσον: «Δεν έχει καμία πιθανότητανα περάσει κάποιον σημαντικό νόμο»
«Η πανωλεθρία των Ρεπουμπλικανών στην πρόσφατη απόπειρά τους να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το Obamacare αποκάλυψε ότι ο Τραμπ πρέπει να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα πολιτικά ζητήματα. Ούτε ο Ρίγκαν ήταν ένας λεπτολόγος πολιτικός, αλλά είχε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση και μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικά θέματα, ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο Τραμπ είτε θα σχηματίσει ένα συνεκτικό όραμα είτε θα αντιληφθεί την ουσία της πολιτικής. Οπότε, με τις παρούσες συνθήκες και εκτός απροόπτου, δεν προβλέπω μια νομοθετικά αποδοτική προεδρία» υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μαρκ Πίτερσον, επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Πολιτικής στο UCLA, σχολιάζοντας τις νομοθετικές επιδόσεις του αμερικανού προέδρου.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ασκήσει την εξουσία. «Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο αυτή η αποτυχία, καθώς και οι λοιπές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Τραμπ, να μην του επιτρέψουν να κυβερνήσει» τόνισε ο αμερικανός καθηγητής, υπενθυμίζοντας πως «ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ από άλλες δημοκρατίες, ειδικά από τις κοινοβουλευτικές, είναι ότι οι πρόεδροι και το Κογκρέσο έχουν προκαθορισμένους ρόλους και, παρότι η κοινή γνώμη επηρεάζει ως έναν βαθμό τη διακυβέρνηση, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους και να συνεργάζονται με τα κόμματά τους, ακόμη και όταν οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθετικής ατζέντας του. «Κέρδισε την προεδρία την τελευταία στιγμή, χάνοντας, μάλιστα, με βάση το σύνολο των ψήφων. Η δημόσια στήριξη όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων του είναι ανύπαρκτη. Το πολιτικό του κεφάλαιο είναι τόσο χαμηλό που κανένα μέλος του Κογκρέσου, είτε των Ρεπουμπλικανών είτε των Δημοκρατικών, δεν θα πρέπει να τον φοβάται. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία είναι ισχνή, και με τους Δημοκρατικούς σε απόλυτη ομόνοια στην παρούσα στιγμή, ο Τραμπ δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να περάσει κανέναν σημαντικό νόμο. Οι Δημοκρατικοί θα ενισχυθούν και οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί θα συγχυστούν περαιτέρω» προέβλεψε ο κ. Πίτερσον.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ