Σε παζλ ιδιαίτερα σύνθετο, βασικές ψηφίδες του οποίου παραμένουν άγνωστες, εξελίσσεται η υπόθεση της παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου. Η συμπλήρωσή του απαιτεί χρόνο, κατά τον οποίο θα συνεκτιμηθεί πλήθος δεδομένων και αποφάσεων, ακόμη και αυτών που έπονται, παρέχοντας ερμηνεία για το τι έχει ή… δεν έχει συμβεί στο παρασκήνιο.
Το βλέμμα όλων πάντως τώρα είναι στραμμένο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το οποίο θα συνεδριάσει για να επιλέξει τον αντικαταστάτη της κυρίας Ράικου και νέο εισαγγελέα Διαφθοράς για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής έχει άλλωστε απευθύνει ερώτημα στον Αρειο Πάγο από τις 16 Μαρτίου σχετικά με το ζήτημα της διαδοχής Ράικου.
Από το ανώτατο δικαστήριο θα παρελάσουν εφεξής και όλοι οι εμπλεκόμενοι, μετά τη σχετική έρευνα που διέταξε η πρόεδρός του, κυρία Βασιλική Θάνου: ενώπιον των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων θα καταθέσουν η ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Ηλιάνα Ζαμανίκα (η οποία και υπέβαλε αναφορά κατά της εισαγγελέως για απόκρυψη στοιχείων στις υποθέσεις του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου), ο επόπτης ανακριτών, εισαγγελέας Εφετών κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ασφαλώς η ίδια η κυρία Ράικου, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς που έχει χειριστεί επί μακρόν τις επίμαχες υποθέσεις της προμήθειας των ελικοπτέρων ΝΗ90 και των φρεγατών τύπου S, κ. Αντώνης Ελευθεριάνος.
Ο κ. Ελευθεριάνος συνιστά πρόσωπο-κλειδί, καθώς έχει επιφορτιστεί με όλες τις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων (παλαιότερα από κοινού με την κυρία Πόπη Παπανδρέου, σήμερα ενίοτε με τη συνδρομή του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ιωάννη Σέβη) και είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά τόσο για τις δικογραφίες αυτές καθαυτές όσο και για τη μεταχείριση που είχαν πρόσωπα όπως οι Παπαντωνίου και Λιακουνάκος από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Υπόθεση που… καίει
Πηγές εκτιμούν ότι η γραμμή άμυνας της εισαγγελέως Διαφθοράς θα στηριχθεί στο γεγονός ότι στην ανακρίτρια είχε αποσταλεί εξαρχής η έκθεση κατάσχεσης, ο κατάλογος δηλαδή με όλα τα στοιχεία που είχαν κατασχεθεί από το σπίτι του κ. Λιακουνάκου∙ βάσει αυτής εντοπίστηκε η απουσία υλικού. Θα τονιστεί με άλλα λόγια η εκδοχή του λάθους εκ παραδρομής, αλλά και το γεγονός ότι η συνεργασία της εισαγγελέως με τους ανακριτές Διαφθοράς ήταν επί σειρά ετών αγαστή.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θολώνει τα νερά είναι ο συσχετισμός της εισαγγελικής παραίτησης με την έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis, όπως διατυπώθηκε από την κυρία Ράικου στη σχετική επιστολή προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.
Στην προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων, πρόσωπα με εμπειρία στον χώρο της Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι στη θέση της αναφοράς για τη Novartis θα μπορούσε να είναι και οποιαδήποτε άλλη υπόθεση της Εισαγγελίας Διαφθοράς,
«τόσο καυτό που είναι το συγκεκριμένο πόστο».Η εκτίμηση ενέχει ισχυρή δόση αλήθειας. Η κυρία Ράικου, όταν κλείσει την πόρτα, θα αφήσει περί τις 120-130 δικογραφίες πίσω της, πολλές εκ των οποίων έχουν απασχολήσει ως υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα τη δημόσια ατζέντα: δικογραφίες δημοσίων έργων, πλήθους νοσοκομείων, αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ, άπειρων ΜΚΟ∙ θα αφήσει και την περιβόητη υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά (την αποκάλυψε «Το Βήμα») που υπέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο φάκελος κατευθύνθηκε στην κυρία Ράικου.
Ακόμη και αυτός με τις επιχειρηματικές δανειοδοτήσεις της Αγροτικής Τράπεζας, στα χέρια τα δικά της ήταν.
H έρευνα των Αμερικανών
Σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων περί τη Δικαιοσύνη (μόνο την εβδομάδα που πέρασε ο αρμόδιος υπουργός διαβίβασε στη Βουλή τέσσερις δικογραφίες), η παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς έχει βάλει την έρευνα για τη Novartis, προς το παρόν, στον πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ράικου έχει κατεβάσει τα μολύβια, αναμένοντας τη διάδοχη κατάσταση που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην έδρα, ασκώντας καθήκοντα αντεισαγγελέως Εφετών.
Ερμηνεία στην κίνησή της επιχειρούν πάντως να δώσουν και οι εισαγγελικές αρχές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καλούμενες να κατανοήσουν την ιδιόμορφη ελληνική πραγματικότητα… Τα ευρήματα που επικαλείται άλλωστε η κυρία Ράικου στην επιστολή παραίτησης δεν τους έχουν ακόμη παραδοθεί, καθώς είναι σε εκκρεμότητα τα εκατέρωθεν αιτήματα δικαστικής συνδρομής –διαδικασία στην οποία μάλιστα αναγνωρίζεται ως σημαντική η συμβολή του κ. Κοντονή.
Οι αμερικανοί εισαγγελείς είχαν γνωρίσει και προσωπικά την κυρία Ράικου στις αρχές Μαρτίου, οπότε επισκέφθηκαν τη χώρα, με άξονα πάντα το σκάνδαλο του φαρμακευτικού κολοσσού.
Το γεγονός μάλιστα ότι είχαν συνομιλήσει μόνο με εκείνη και με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε προκαλέσει σχόλια και ελαφρά δυσαρέσκεια σε κυβερνητικό επίπεδο.
Τώρα εκείνοι περιμένουν να γνωρίσουν το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ευελπιστώντας για «χημεία» μαζί του. Στις ΗΠΑ εξάλλου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι καταθέσεις εκπροσώπων της εταιρείας ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πλείστων άλλων θεσμικών αρχών, οι οποίες «δένονται» και με στοιχεία που έχουν διατεθεί από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων από το δικηγορικό γραφείο του κ. Παύλου Σαράκη.
Απαντες αναμένουν, δε, να δουν ποια θα είναι η διαχείριση των ευρημάτων που επικαλείται η κυρία Ράικου για την ελβετική Novartis και τα αμαρτωλά εμβάσματα. Η οποία ίσως δώσει μακροπρόθεσμα απαντήσεις και για την πραγματική ιστορία πίσω από την παραίτηση.
Οι διώξεις για την Αγροτική ΤράπεζαΕλάχιστοι γνωρίζουν ότι λίγες ημέρες προτού αποφασίσει να παραιτηθεί η κυρία Ράικου η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 33 υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και επιχειρηματιών, στο πλαίσιο δανειοδότησης επιχείρησης παραγωγής ειδών συσκευασίας (χαρτοκιβώτια, χαρτοτελάρα), η οποία ζημίωσε την ΑΤΕ περί τα 60 εκατ. ευρώ.
Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται είναι απιστία στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην υπηρεσιακή απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Από το 2000 ως το 2009 υπάλληλοι της Τράπεζας, οι οποίοι και είχαν την ευθύνη του χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων μεγάλων πελατών, προχωρούσαν σε χρηματοδότηση της επιχείρησης υπό όρους απολύτως επισφαλείς, αγνοώντας ουσιαστικά τη δεινή οικονομική κατάστασή της. Με άλλα λόγια, η ΑΤΕ, η οποία είχε γίνει και μέτοχος της εταιρείας, τη χρηματοδοτούσε και την αναχρηματοδοτούσε παρά τον προβληματικό χαρακτήρα της. Οχι μόνο δεν φρόντιζε να διασφαλιστεί, αλλά και επέτρεπε στον επιχειρηματία να λαμβάνει υπέρογκες αμοιβές σε κλίμα ζοφερό για την επιχείρησή του.
Μπάμπουσκα
Εγκυρες πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η υπόθεση της Novartis να μετεξελιχθεί σε μπάμπουσκα, συμπαρασύροντας και άλλες εταιρείες της αγοράς, και δη γερμανικών συμφερόντων. Την έρευνα για την τιμολόγηση του φαρμάκου από το 2008 και μετά (η οποία σύντομα θα διευρυνθεί χρονικά) έχει αναλάβει το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου, το ΣΟΕΕ, με πρόεδρο τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου, και με τη συμμετοχή πλήθους ελεγκτικών σχημάτων. Στην παρούσα φάση, πληροφορίες θέλουν να διενεργούνται με απόλυτη μυστικότητα δύο προκαταρκτικές έρευνες που «ακουμπούν» περισσότερα από τέσσερα εμπλεκόμενα υπουργεία. «Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων» εξηγεί πρόσωπο που είναι σε θέση να έχει εικόνα. «Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί πολιτικά πρόσωπα, αλλά και σύμβουλοι υπουργών, όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαμόρφωση πολιτικής του φαρμάκου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ