Δημόσιες υπηρεσίες που να γίνουν …πρωταθλήτριες στην ελεύθερη παροχή δεδομένων αναζητά η κυβέρνηση, καθιερώνοντας μια διαρκή ροή πληροφοριών από όλους τους τομείς δραστηριότητας, ώστε να αξιοποιούνται από πολίτες και επιχειρήσεις.

Στοιχεία για την Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση των δεδομένων αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μάρτιος 2017). Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (https://www.opengov.gr/minreform/wp-content/uploads/downloads/2017/03/271933315_etisia_ekthesi-2017.pdf) , όπου θα βρίσκεται για σχολιασμό άλλες δεκαέξι ημέρες, δηλαδή έως τις 17 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζεται η ανοδική πορεία ως προς τον αριθμό των εγγράφων , πληροφοριών και δεδομένων που εντάσσονται στο κεντρικό ψηφιακό αποθετήριο πληροφοριών (www.data.gov.gr) για ελεύθερη χρήση καθώς έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017 υπάρχουν 4.613 σύνολα δεδομένων από 199 φορείς, σημειώνοντας μάλιστα, μέσα σε ένα μήνα μια αύξηση της τάξης του 27% συγκριτικά με τον αριθμό των datasets στις 20.1.2017 και 25% συγκριτικά με τον αριθμό των φορέων. Η ενεργοποίηση των φορέων δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η 20η Ιανουαρίου 2017 ήταν καταληκτική ημερομηνία της περιόδου αναφοράς της έκθεσης για την Ανοιχτή διάθεση Δεδομένων …
Λόγω του ειδικού βάρους και του επιτελικού ρόλου
τους, κρίνεται ότι μεγάλη σημασία ώστε να παρέχουν ελεύθερα πληροφορίες που συγκεντρώνουν έχει η περαιτέρω ενεργοποίηση των υπουργείων, των δήμων, των
Εκπαιδευτικών, Πολιτιστικών, Ελεγκτικών και Ερευνητικών Αρχών, Οργανισμών και
Ιδρυμάτων καθώς και της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄βαθμού (δήμοι) και β΄βαθμού (περιφέρειες) διαθέτουν πλούτο δεδομένων. Ήδη, οι Περιφέρειες έχουν ενταχθεί στο κεντρικό αποθετήριο σε σημαντικό ποσοστό (85%). Όμως, σημαντικό έλλειμμα εμφανίζεται στην ανταπόκριση των δήμων, καθώς παρότι διπλασιάστηκαν σε αριθμό , εξακολουθούν να αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό επί του γενικού συνόλου (15%) όσοι δήμοι έχουν ανταποκριθεί στην προσπάθεια ενίσχυσης της Ανοιχτής διάθεσης Δεδoμένων , βάσει του νόμου Ν. 4305/2014.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα διαφάνειας, αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και καταπολέμησης της διαφθοράς και γι αυτό προβλέπεται στο πλαίσιο της χρήσης ανοιχτών δεδομένων συνεργασία και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επίσης, όπως επισημαίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη , κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τα ανοιχτά δεδομένα στο διαδικτυακό τόπο opengov.gr, η ευρεία διαθεσιμότητα και η περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα για προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς, με ελάχιστους ή καθόλου νομικούς, τεχνικούς ή οικονομικούς περιορισμούς, έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Η κυρία Γεροβασίλη σημειώνει ότι είναι κρίσιμο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης οι πολιτικές που προωθούν την κυκλοφορία των πληροφοριών με κατεύθυνση όχι μόνο τους οικονομικούς φορείς αλλά και το ευρύ κοινό. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το προσδοκώμενο ωφέλιμο αποτέλεσμα έγκειται στην ενίσχυση τόσο της διαφάνειας και της συμμετοχής, όσο και στην δημιουργία νέων ευκαιριών για φορείς της κοινωνίας των πολιτών και (νεοφυών) επιχειρήσεων, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα δεδομένα που προσφέρονται ανοικτά από τους δημόσιους φορείς».
Η έκθεση του 2017 για την Ανοιχτή Διάθεση Δεδομένων διαρθρώνεται στα εξής 7 κεφάλαια:
-Εισαγωγή
–Επιχειρησιακή διάσταση / ενέργειες για την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4305/2014
–Αποτίμηση εφαρμογής πολιτικής ανοικτών δεδομένων/Ποσοτική αποτίμηση αποτελεσμάτων της εφαρμογής του Ν.4305/2014
–Γενική Αποτίμηση Πολιτικής / Αποτίμηση υλοποίησης σχεδίου δράσης 2016
–Σχέδιο δράσης για τα επόμενα έτη
–Τρέχουσες Εξελίξεις