Με βάση την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση και οι κάλπες θα στηθούν κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2018», οι επιτελείς της Χ. Τρικούπη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στην πορεία προς το συνέδριο του Ιουνίου. Ταυτόχρονα παρατηρούν με έντονο προβληματισμό την κινητικότητα που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που δείχνει ότι το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν αποτελεί, μέχρι στιγμής, την ομπρέλα κάτω από την οποία θα στεγαστούν όλες οι δυνάμεις του χώρου. Προβληματισμός αναπτύσσεται και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ εξαιτίας του συνεδρίου και της πολιτικής γραμμής της ηγεσίας. Στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Συνέδριο με συνέδρους διορισμένους
Η ηγεσία της Χ. Τρικούπη επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα να κλείσει μέτωπα και να αμβλύνει τις εσωκομματικές εντάσεις που πυροδότησε η απόφαση για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου με διορισμένους συνέδρους, χωρίς να τίθεται θέμα εκλογής ηγεσίας του νέου φορέα. Ζήτημα προκάλεσαν και οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος εμφανιζόταν να βρίσκεται σε τροχιά διαζυγίου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η επιχείρηση «ενότητα του χώρου» εκδηλώθηκε αρχικά με την αυστηρή αντίδραση του γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ στην κατά μέτωπο επίθεση που δέχθηκε από την κυβέρνηση ο Κώστας Σημίτης. Η ανακοίνωση προκάλεσε ερωτήματα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που το ΠαΣοΚ υπερασπιζόταν με τόσο έντονο τρόπο τα πεπραγμένα Σημίτη, τα οποία απαντήθηκαν όταν φάνηκε η απήχηση της κεντρικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η πρωτοβουλία Ωρα Αποφάσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του κινήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της ηγεσίας της Συμπαράταξης, αλλά οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά δεν ήταν διατεθειμένοι να «χαρίσουν», όπως έλεγαν, «τον Σημίτη στους «3»».
Η συνάντηση Φώφης Γεννηματά με τον Ευ. Βενιζέλο χαρακτηρίστηκε από συνεργάτες της «επιβεβλημένη και χρήσιμη» και συνέβαλε στο «να ηρεμήσουν τα πράγματα». Οπως όμως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, «στη συνάντηση δεν ειπώθηκε κάτι που να αλλάζει τα δεδομένα». Είναι προφανές, αναφέρουν, «πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και το στίγμα. Ο Ευ. Βενιζέλος κάνει λόγο για παράταξη του ευρύτατου δημοκρατικού Κέντρου σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠαΣοΚ και θεωρεί ότι θα πρέπει να φύγει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να προκύψει, μέσω εκλογών, μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».
Σε ένα άλλο μέτωπο, που παραμένει ανοιχτό, αυτό της σύνθεσης του συνεδρίου και του τρόπου εκλογής του επικεφαλής της Συμπαράταξης, τα πάντα θα ξεκαθαριστούν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠαΣοΚ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, ενδεχομένως στις 22 Απριλίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν στελέχη όπως ο Α. Λοβέρδος, ο Ν. Ανδρουλάκης και άλλοι θα επιμείνουν στη θέση που έχουν διατυπώσει, ότι η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα πρέπει να γίνει από τη βάση.
Το προσεχές διάστημα η Χ. Τρικούπη θα δώσει βάρος στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν στη ΔΗΣΥ να εμφανιστεί «μέσω της κατάθεσης ενός συγκεκριμένου προγραμματικού λόγου ως ο φορέας της Κεντροαριστεράς που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο». Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσία που θα έχει τη Δευτέρα η κυρία Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη και στην περιοδεία της στην Κρήτη. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα επιμείνει στην πολιτική της εθνικής συνεννόησης και των αποστάσεων τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο, όπως μεταδίδεται, δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας. «Επιδιώκουμε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάκτηση της ηγεμονίας στον χώρο» αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες της.
Ημερίδα για τα «κόκκινα» δάνεια
Μεγάλο βάρος δίνεται στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή για «κόκκινα» δάνεια, ενώ το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν τα 13 αναπτυξιακά συνέδρια, με στόχο την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια.
Τα συνέδρια στοχεύουν στην ενίσχυση των ενθαρρυντικών μηνυμάτων που μεταφέρουν στη Χ. Τρικούπη στελέχη όπως ο γραμματέας του κόμματος
Στ. Ξεκαλάκης, που οργώνουν την περιφέρεια και εκτιμούν ότι η βάση του ΠαΣοΚ σταδιακά επιστρέφει και στο κόμμα αλλά και στη μάχη του καφενείου.
Ψύχρα με ΠαΣοΚ, φλερτ με τους «3»
Ενα ακόμα θερμό επεισόδιο προστέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις σχέσεις του Ποταμιού με τη ΔΗΣΥ, οι οποίες διανύουν περίοδο παρατεταμένης ψυχρότητας. Η ανακοίνωση της «μεταγραφής» του κ. Μπαργιώτα στη ΔΗΣΥ, που φτάνοντας 19 βουλευτές είναι πλέον τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη. «Στις δημοκρατίες, την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων την καθορίζουν οι πολίτες στις εκλογές. Η ηγεσία του ΠαΣοΚ έχει άλλη άποψη. Εξαγοράζει βουλευτές υποσχόμενη έδρες και θέσεις» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στη Σεβαστουπόλεως δεν κρύβουν την οργή τους για «τις συνεχόμενες προκλήσεις από το ΠαΣοΚ». Στενοί συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη κάνουν λόγο για «εκτός δημοκρατικού πλαισίου συμπεριφορά της κυρίας Γεννηματά», επισημαίνοντας ότι με τη στάση της «έχει κόψει κάθε νήμα επικοινωνίας».
Σε αντίθεση με το ΠαΣοΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην κεντρική εκδήλωση της Ωρας Αποφάσεων, άκουσε τους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη να αναφέρονται με κολακευτικά λόγια για το Ποτάμι, τονίζοντας ότι στάθηκε από την αρχή της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό, απέναντι στον λαϊκισμό. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως μεταδίδουν ότι με την Ωρα Αποφάσεων, η οποία μετατράπηκε από πρωτοβουλία σε πολιτική κίνηση, «υπάρχει πολιτική συμμαχία» που δεν έχει πάρει τη μορφή οργανωτικής και εκλογικής συνεργασίας» κάτι που δεν αποκλείουν να συμβεί στο μέλλον.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. «Υπάρχει αρραβώνας» παραδέχονται από την πλευρά τους και οι «3», τονίζουν όμως ότι «μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει και χημεία» Το αγκάθι στην οργανωτική και εκλογική αυτονομία αφορά την οργανωτική δομή του σχήματος που θα προκύψει από τη συνεργασία. Το Ποτάμι δεν συζητεί την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία και στην Ωρα Αποφάσεων, αν και τονίζουν ότι δεν εκβιάζουν τη διάλυση του Ποταμιού, επισημαίνουν ότι η συνεργασία θα πρέπει να στηριχθεί «σε άλλη δομή και άλλη ηγεσία, εκλεγμένη από τη βάση».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ