ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ευκλείδη, χάσαμε...

Ευκλείδη, χάσαμε…
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σκίτσο) έχει χάσει κάνα δυο φορές την ψυχραιμία του, ενδεχομένως και το χιούμορ του, όταν βρίσκεται απέναντι σε συντρόφους. Συνέβη μια φορά στη Βουλή όταν ο Πρόεδρός της Νίκος Βούτσης δεν του έδωσε τον λόγο επί «προσωπικού», ενώ ήταν φανερά εκνευρισμένος όταν ενημέρωνε τους βουλευτές της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προ δεκαημέρου για τη συμφωνία που «είχε κλείσει» με τους δανειστές. Ü Και τώρα, που, παρά τις υποχωρήσεις του για τις περικοπές συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου, συμφωνία δεν υπάρχει.
Δικαίως λοιπόν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου λένε «Ευκλείδη, χάσαμε…», όσο κι αν το περιβάλλον του υπουργού προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση, ούτε καν τριβές για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση.
Η ασυλία
H ποινική ασυλία των τραπεζιτών στις αναδιαρθρώσεις των δανείων είναι από τα πλέον hot θέματα, που θα τεθεί μετ’ επιτάσεως και στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα εξαρτούν τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων από τη νομοθέτηση της ασυλίας των τραπεζιτών. Και έχει τεθεί φυσικά και από τους δανειστές. Είναι αλήθεια πως κάποιοι στην κυβέρνηση δεν τρελαίνονται με την ιδέα ότι οι τραπεζίτες θα βρεθούν στο απυρόβλητο. Ü Ορισμένοι μάλιστα λένε πως «όταν απολαμβάνουν τόσο υψηλές αμοιβές να αναλαμβάνουν και το ρίσκο της θέσης τους». Φαίνεται όμως πως όλα αυτά σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν. Διότι ανάγκα και θεοί πείθονται… Ü Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες η νομοθέτηση θα γίνει, και μάλιστα οσονούπω, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθεί το θρίλερ της αξιολόγησης. Η τροπολογία, η οποία είναι έτοιμη, δεν έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, αλλά θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Χάνουν την άδεια
Περίπου 4.000 πράκτορες, το 90% του συνόλου, υπέγραψε τη νέα πενταετή σύμβαση με τον ΟΠΑΠ. Βασική αλλαγή ήταν ο τρόπος αμοιβής τους αφού από 8% προμήθεια επί του τζίρου, τώρα οι πράκτορες θα αμείβονται με 39% επί των μεικτών κερδών. Ü Θα αμείβονται δηλαδή λιγότερο, αλλά το δέχθηκαν καθώς η φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που άλλαξε το 2013, στερεί από τον οργανισμό περί τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ü Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους 400 περίπου πράκτορες που δεν υπέγραψαν.
Οπως πληροφορείται η στήλη, θα συνεχίσουν για ακόμη έναν χρόνο να συνεργάζονται με τον ΟΠΑΠ και μετά θα αποτελέσουν ξένο σώμα, αφού ο οργανισμός έχει ήδη καταγγείλει τις συμβάσεις τους. Δεδομένου όμως ότι ο ΟΠΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έως το 2030 για τα επίγεια τυχερά παιχνίδια, η άδεια πρακτόρευσης που έχουν δεν θα έχει αντίκρισμα. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρά πρακτορεία που δεν έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης VLTs.

Happy… τον Αύγουστο
Ραντεβού με τους αναλυτές τον ερχόμενο Αύγουστο έκλεισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του νέου εταιρικού σχήματος που θα προκύψει από την απορρόφηση των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος και Protergia από τη holding εταιρεία. Ο ίδιος προεξοφλεί πως τα νούμερα που θα προκύψουν θα κάνουν «τους επενδυτές χαρούμενους». Ο ισχυρός άντρας του ομίλου επανέλαβε την πρόβλεψη ότι το νέο σχήμα το 2017 θα εμφανίσει πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ, ebitda 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ.

«Από Κρίση σε Κρίση»
Tο βιβλίο του Αθανάσιου Λυκογιάννη «Από Κρίση σε Κρίση», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, σκιαγραφεί τα αίτια της ελληνικής κρίσης χρέους στην οποία διολίσθησε η χώρα από το 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ü Το πόνημα των 135 σελίδων του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κατανόηση του τι ακριβώς συνέβη και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα έφθασε στα πρόθυρα μιας νέας άτακτης χρεοκοπίας το 2009-10· με αυτά που καθόρισαν τις ελληνικές εξελίξεις και εν πολλοίς επηρέασαν τη στρεβλή δυναμική του συστήματος. Ü Επιχειρεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν η γενεσιουργός αιτία των δεινών της σύγχρονης Ελλάδας ανήκει αποκλειστικά στον ξένο παράγοντα ή έχει ενδογενή χαρακτηριστικά. Ü Ο συγγραφέας αφηγείται στην ουσία την πορεία της χώρας από την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.