Το καλοκαίρι του 2013 η τότε κυβέρνηση αποκάλυψε το σχέδιο διάσπασης της ΔΕΗ ώστε να προσαρμοσθεί η Ελλάδα στην κοινοτική οδηγία περιορισμού του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ στην οποία θα δίνονταν το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, το 30% του προσωπικού και το 30% των πελατών. Επίσης προέβλεπε την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, με διατήρηση του 34% από τη ΔΕΗ.
Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών ήταν έντονες και με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο ακυρώθηκε. Η ΔΕΗ εκτιμάται ότι απώλεσε τότε 1,5 δισ. ευρώ από την ακύρωση πώλησης της «μικρής» ΔΕΗ και τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ.
Αντί της «μικρής» ΔΕΗ, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε με τους δανειστές να περιορισθεί έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ από 95% σε 50% με τη μέθοδο των δημοπρασιών.
Να βγάζει δηλαδή σε τιμές κόστους η ΔΕΗ ενέργεια προς πώληση σε ιδιώτες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση συμφώνησε να μείνει «μισή» η ΔΕΗ χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για την εταιρεία και με τις ίδιες θέσεις εργασίας!
Και αυτό για να ικανοποιηθούν οι συνδικαλιστές που δεν ήθελαν πώληση μονάδων σε ιδιώτες και ένας σκληρός πυρήνας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που όμως τελικά δεν θα αποφευχθεί καθώς για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί να πωληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων.
Τα ίδια και χειρότερα έγιναν με τον ΑΔΜΗΕ. Μέσω ενός πολύπλοκου σχεδίου που επινόησε ο πρώην υπουργός Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης η ΔΕΗ απώλεσε το 100% της θυγατρικής της, λαμβάνοντας αντάλλαγμα μόνο για το 49%.
Η ΔΕΗ όμως έμεινε γυμνή από ρευστότητα αφού ο ΑΔΜΗΕ της απέδιδε ετήσια κέρδη EBITDA 180 εκατ. ευρώ. Το αφήγημα και σε αυτήν την περίπτωση ήταν ότι τα δίκτυα θα έμεναν υπό δημόσιο έλεγχο.
Το αποτέλεσμα όμως των παραπάνω πρωτοβουλιών είναι ότι η εταιρεία στην πιο δύσκολη για αυτήν συγκυρία –έχει φέσια από πελάτες 2,6 δισ. –θα δει τα κέρδη της EBITDA από 1 δισ. σήμερα να περιορίζονται σταδιακά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ. Ετσι, θα καταστεί δυσβάστακτη η εξυπηρέτηση του χρέους των 4 δισ. αφού σε ετήσια βάση η εταιρεία καταβάλλει μόνο για τόκους 240 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαία η αντιμετώπιση που έχει σήμερα η ΔΕΗ από τις τράπεζες. Για να τη δανείσουν 200 εκατ. ώστε να αποπληρώσει λήξη ομολόγου ζητούν εκχώρηση συμβάσεων από πελάτες ύψους 200 εκατ. ευρώ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ