Στο ψηφιακό μάρκετινγκ επενδύουν τα ξενοδοχεία

Θεωρείται ακόμη εξεζητημένο για τις τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, καθώς οι περισσότερες διατηρούν πιο παραδοσιακές πρακτικές.

Θεωρείται ακόμη εξεζητημένο για τις τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, καθώς οι περισσότερες διατηρούν πιο παραδοσιακές πρακτικές. Κάποιες ωστόσο έχουν αντιληφθεί ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ αποτελεί επένδυση με στρατηγική σημασία, σταθερά αποτελέσματα και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ειδικά όταν επιθυμούν να επικοινωνούν απευθείας και να αναπτύσσουν σχέσεις με τους πελάτες τους, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τα έσοδα. Την ίδια ώρα, η δυναμική του εγχώριου τομέα δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων ελληνικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν σύγχρονες υπηρεσίες.

«Τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται το ψηφιακό μάρκετινγκ με τον δύσκολο τρόπο, δηλαδή όταν χάνουν τη δουλειά τους».
Τότε, «ψάχνοντας να βρουν τι να κάνουν, βλέπουν την ανάγκη να μπουν στον ψηφιακό κόσμο» υπογραμμίζει ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της m-hospitality κ. Σταύρος Χαμπάκης.
Η πλατφόρμα guest engagement στην αγορά της φιλοξενίας στηρίζεται σε τεχνολογία αιχμής για κινητές συσκευές και web, ενώ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με έδρα στην Αθήνα και πλέον έχει γραφείο και στο Ντουμπάι.

Στρατηγική
Βασικό κίνητρο για τους επιχειρηματίες της φιλοξενίας που στρέφονται στο ψηφιακό μάρκετινγκ «είναι τα παραπάνω χρήματα, το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Οταν τα ξενοδοχεία φθάνουν σε πληρότητες 100%, η μεγιστοποίηση του κέρδους έρχεται με τις απευθείας πωλήσεις. Το ποσοστό που παίρνουν οι Βooking, Expedia κ.ά. μερικές φορές ξεπερνά το 30%» εξηγεί.
Ομως, το ψηφιακό μάρκετινγκ «δεν πρέπει να το βλέπουμε ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής του ξενοδοχείου» λέει ο κ. Χαμπάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμβαδίζει τόσο η ψηφιακή όσο και η φυσική εικόνα της μονάδας. «Πολλοί αποφασίζουν τι θα κάνουν με βάση τον ανταγωνισμό, αλλά δεν έχουν στρατηγική. Δεν ξέρουν γιατί». Εξάλλου, χρειάζεται ένας χρόνος ωρίμασης στην αγορά, καθώς πιο συνειδητοποιημένοι είναι «όσοι ανήκουν στη δεύτερη γενιά ξενοδόχων ή είναι επαγγελματίες ξενοδόχοι και όχι από «ατύχημα»».
Θα ξεχωρίσουν
Επίσης, αποτελεί επιλογή για όσους δραστηριοποιούνται σε ανεπτυγμένους και εξωστρεφείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη «και λίγο η Κρήτη. Οι υπόλοιποι λειτουργούν με μια παθητική σχέση, με συμβόλαια σε tour operators και συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις» συμπληρώνει.
Ο ελληνικός τουρισμός «είναι σε τροχιά ανόδου, αλλά έχουμε μια ανάπτυξη σε μια γειτονιά που καίγεται. Οταν ξαναγυρίσει αυτή η αγορά και επανέλθει ο ανταγωνισμός, οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες θα έχουν σημασία. Τότε θα ξεχωρίσουν οι επαγγελματίες». Στην Ελλάδα «περίπου 20% από τα πεντάστερα ξενοδοχεία το αντιλαμβάνονται αυτό» σχολιάζει. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, κάποιες μονάδες θα φύγουν από τα χέρια ξενοδόχων γιατί «δεν θα μπορούν να τις λειτουργήσουν στον ανταγωνισμό. Για κάποιους νεότερους αυτά είναι αυτονόητα».
Ειδικά οι ανεξάρτητες μικρές μονάδες «αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αυξήσουν τις απευθείας κρατήσεις και την επικοινωνία με τον πελάτη τους, είτε με στόχο να έχουν καλύτερα οργανικά αποτελέσματα, είτε για να έχουν τον πελάτη δικό τους» λέει ο συνιδρυτής τηςNeaMesaκ. Κύρος Ασφής, ενός digital marketing agency το οποίο εξειδικεύεται στον χώρο των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Εχοντας πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στον χώρο του digital και του Internet μαζί με τον συνεταίρο του κ. Τάσο Φλάμπουρα, επένδυσαν στον χώρο του τουρισμού, ξεκινώντας το νέο τους εγχείρημα το 2015.
Οπως σημειώνει ο κ. Ασφής, «οι μεγάλες μονάδες, ειδικά σε παραθεριστικούς προορισμούς, εναποθέτουν ακόμη τις ελπίδες τους στους tour οperators, μια και το ρίσκο της πληρότητας είναι μεγαλύτερο». Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες στην «αλλαγή νοοτροπίας» που παρατηρείται ειδικά στους νεότερους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ή στα παιδιά μεγαλύτερων σε ηλικία ξενοδόχων που ασχολούνται με την οικογενειακή επιχείρηση και «καταλαβαίνουν τη σημασία του ψηφιακού».

Το βίντεο
Αναφερόμενος επίσης στις κορυφαίες τάσεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ το 2017, οι οποίες θα βοηθήσουν το ξενοδοχείο ναενδυναμώσει την ψηφιακή του παρουσία,άλλα και να πετύχει τηναύξηση των απευθείας κρατήσεών του, ο κ. Ασφής τονίζει ότι στην πρώτη θέση είναι η παραγωγή βίντεο περιεχομένου, ενώ ακολουθούν η εκδοχή σε κινητά τηλέφωνα του website, το content marketing, το Social Media Marketing των ξενοδοχείων, το email marketing, η μεγαλύτερη επεξεργασία στατιστικών στοιχείων και, τέλος, η έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και η εισαγωγή της digital κουλτούρας στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα δε με το Google Traveler’s Road to Decision (2014) το 83% των ταξιδιωτών εμπνέονται για τις διακοπές τους από τα social media. Στη συνέχεια, όταν ο χρήστης αρχίζει να μαζεύει πληροφορίες για το ξενοδοχείο ή το κατάλυμα, είναι πολύ σημαντικό να κερδίσει την εμπιστοσύνη τουπροκειμένου να προχωρήσει στην κράτηση.

Αμεση επικοινωνία με τον πελάτη

«Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2008» λέει ο συνιδρυτής της Eyewide Digital Marketing, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, κ. Μηνάς Λιαπάκης.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και «από την πρώτη στιγμή στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία», οι οποίες σε ποσοστό 75% βρίσκονται στην Κρήτη. Ο ίδιος άλλωστε ήταν υπεύθυνος στο τμήμα ηλεκτρονικού μάρκετινγκ το 2001 «σε μία από τις πρώτες αλυσίδες που ασχολήθηκαν με αυτό, τη Maris». Τότε «υπήρχε δυσπιστία σε ό,τι αφορά το Internet» λέει και προσθέτει ότι πλέον «οι ξενοδόχοι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του website και του digital marketing», το οποίο χρειάζεται ακόμη «και για να βοηθήσεις τον tour operator, αλλά και για την αυτόνομη παρουσία».

Τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνει αύξηση της ζήτησης για αυτές τις υπηρεσίες, «παρότι είμαστε ακόμα πίσω». Οι περισσότεροι ξενοδόχοι «μιλούν για την Booking, αλλά δεν σκέφτονται γιατί έχει γιγαντωθεί τόσο πολύ». Και συμπληρώνει: «Το ξενοδοχείο πρέπει να επενδύσει στρατηγικά στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Δεν μπορεί να το κάνει αποσπασματικά. Ενα τεράστιο μέρος των χρημάτων που επενδύονται είναι εξαιρετικά μετρήσιμο σε απόδοση». Από την άλλη, «δεν είμαστε κατά των OTAs», απλά «είναι θέμα στρατηγικής του ξενοδοχείου να έχει απευθείας επικοινωνία με τον πελάτη του, αν επενδύσει σε αυτό».

Οι πελάτες είναι και μικρά ξενοδοχεία «αλλά λίγα, γιατί ακόμη δεν επενδύουν στο Internet. Εχει να κάνει με τις ηλικίες των ιδιοκτητών. Δεν έχουν την τεχνογνωσία να το κάνουν, αν τα παιδιά τους δεν έχουν αναλάβει την επιχείρηση» εξηγεί.

Από την άλλη, στο ψηφιακό μάρκετινγκ στρέφονται κυρίως «ξενοδοχεία με δυναμικότητα 80-90 δωματίων και τελευταία πολλές βίλες, είτε είναι χτισμένες απευθείας για εκμετάλλευση, είτε ανήκουν σε ιδιώτες οι οποίοι παίρνουν ειδικό σήμα από τον ΕΟΤ» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.