Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Καλούνται ως τα τέλη Μαΐου να τα δηλώσουν για να αποφύγουν πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
Η επιχείρηση αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων στηρίζεται σε στοιχεία-«φωτιά» που δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και οι βάσεις δεδομένων που διατηρούν οι εφορίες, οι τράπεζες και το σύστημα Taxis, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2016.
Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν από 8.500.000 εκατομμύρια φορολογουμένους θα πάνε κατευθείαν στην ειδική βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να διασταυρωθούν με άλλα εισοδήματα, αλλά κυρίως με τις καταθέσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πλέον στοιχεία καταθετών από το 2002 και μετά, ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να εμφανιστούν όλες οι αποκλίσεις μεταξύ περιουσιακών στοιχείων, των υπολοίπων των λογαριασμών και των δηλωθέντων εισοδημάτων. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης εμφανίζουν την παραοικονομία σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ενώ η φοροδιαφυγή φαίνεται να ξεπερνά τα 15-20 δισ. ευρώ ετησίως.
Η παραγραφή
Με το νέο σύστημα που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσοι κατά το παρελθόν είχαν βγάλει «μαύρο» χρήμα και είχαν κάνει το λάθος να το καταθέσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα πλέον μπορούν να εντοπιστούν με ευκολία.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας με αγωνία την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για το αν θα παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις σε μία πενταετία ή αν θα γίνουν δεκτές οι παρατάσεις των φορολογικών ελέγχων που έχουν δοθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Ηδη υπάρχουν στοιχεία για 1.270.000 ΑΦΜ ότι υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Οι αποδείξεις εκτιμούν αρμοδίως ότι θα έρθουν μέσα από τον νέο ηλεκτρονικό «Big Brother» της Εφορίας που θα διασταυρώσει ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά δεδομένα.
Εφέτος, όπως είπε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο «Βήμα», θα πραγματοποιηθούν 23.300 φορολογικοί έλεγχοι σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Βάρη σε συνεπείς
Για όλους τους συνεπείς φορολογουμένους έρχεται νέα αύξηση των βαρών λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμη και τον έναν μισθό ετησίως. Για τον άγαμο ή έγγαμο που δεν έχει προστατευόμενα τέκνα το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5.900 ευρώ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, ενώ για τον έγγαμο με 1 παιδί ή τις οικογένειες με δύο παιδιά το αφορολόγητο θα είναι υψηλότερο κατά περίπου 200 ευρώ για κάθε παιδί.
Στην περίπτωση του έγγαμου με 1 παιδί ο πρόσθετος φόρος για κάποιον που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 8.863 ευρώ θα είναι της τάξεως των 553 ευρώ, ενώ στην περίπτωση οικογένειας με 2 παιδιά ο πρόσθετος φόρος θα είναι 558 ευρώ.
Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος»
Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την Αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ξεκινά το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 2 Μαΐου 2017.
Επιδίωξη του Προγράμματος που γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη είναι η παροχή προς τους εκπαιδευόμενους της δυνατότητας να κατανοήσουν τις έννοιες και το κανονιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου 2017. Περισσότερες πληροφορίεςστην ιστοσελίδα www.compliance.econ.uoa.gr.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ