Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει η αγορά, θεωρώντας ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις «γονατίζουν» ήδη τις προοπτικές της οικονομίας, την ώρα που οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα κινούνται ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η αξιολόγηση είναι πιο ρεαλιστικό να κλείσει στις 22 Μαΐου, εκτίμησε η HSBC, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις μεγάλες αποπληρωμές των 7,4 δισ. ευρώ του Ιουλίου σε ιδιώτες επενδυτές και στην ΕΚΤ, επαναφέροντας έντονα μνήμες του 2015.
Την ίδια ώρα και η Citigroup σημειώνει ότι οι προσδοκίες για συμφωνία στις 7 Απριλίου έχουν πια περιοριστεί, υπενθυμίζοντας πως οι υποχρεώσεις της χώρας αυτό το καλοκαίρι κινούνται στα επίπεδα της επόμενης δόσης.
Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 22-23 Απριλίου μπορεί να ρίξει φως σχετικά με την πρόθεση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ετσι, εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία νωρίτερα από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Ορισμένοι πάντως στην αγορά δεν αποκλείουν μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής τον Ιούνιο.
Με το ελληνικό ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 26,4% σε σχέση με το 2007, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν ήδη την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί αρκετά μακριά από τον στόχο του 2,7% το 2017, αυξάνοντας τους φόβους πως μπορεί να επιφέρει επιπλέον μέτρα για την επίτευξη 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα τους δύο πρώτους μήνες του 2017 ήταν μικρότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι πιθανό να απαιτήσει περαιτέρω μέτρα. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα εντείνει τη διάβρωση των καταθέσεων και της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις φέρεται να υποχωρούν κατά 2,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, την ώρα που δημιουργούνται και νέα «κόκκινα» δάνεια κοντά στα 2 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα, ενώ τουλάχιστον η τροπολογία για την επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης της ζημιάς από διαγραφές δανείων αποτρέπει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα χειρότερα για τις τράπεζες.
Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν ήδη τους στόχους για την ανάπτυξη το 2017, αρχίζοντας από μια πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 0,5% και φθάνοντας τις περισσότερες φορές ως το 1,4% και πολύ σπάνια ως το 2%.
Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες
Τιμές-στόχοι στα 2,52 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank δίδει η UBS, έναντι των 2,6 ευρώ της Goldman Sachs. Τιμή-στόχο 0,34 ευρώ για την Εθνική δίδει η Morgan Stanley, έναντι των 0,3 ευρώ της Goldman Sachs, ενώ για τη Eurobank η Goldman Sachs δίδει τα 0,85 ευρώ έναντι 0,9 ευρώ της Morgan Stanley.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ