Ημετοχή του ομίλου Ελλάκτωρ την τελευταία εβδομάδα έχει σημειώσει κέρδη πάνω από 20%, ενώ ο όγκος που άλλαξε χέρια στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 7,5 εκατ. τεμάχια.
Το ενδιαφέρον για τον τίτλο προέκυψε εκ του γεγονότος ότι η Alpha Bank βγάζει προς πώληση ποσοστό 10% της Ελλάκτωρ, που ανήκε στην επενδυτική εταιρεία Mitica του κ. Γιάννη Τζιβέλη αλλά πλέον έχει περάσει στην κατοχή της τράπεζας, μετά την κατάπτωση εγγυήσεων σε δάνεια που είχε συνάψει ο κ. Τζιβέλης με την Alpha.
Η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, ώστε το πακέτο των μετοχών να μεταβιβαστεί προς τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, εφόσον το τίμημα την ικανοποιεί. Και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που δεν επιβεβαιώνεται είναι ότι η συμφωνία έχει κλείσει και η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει άμεσα, όπως είχε διαρρεύσει από κύκλους της αγοράς.
Πριν ακριβώς από έναν χρόνο είχε ρευστοποιηθεί από την Alpha Bank ενεχυριασμένο πακέτο προνομιούχων μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν που ανήκε στον κ. Τζιβέλη και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, οι οικογένειες Κανελλόπουλου – Παπαλεξόπουλου, μέσω της κοινής εταιρείας ΕΔΥΒΕΜ απέκτησαν το πακέτο αυτό και μάλιστα με μεγάλο premium (54%) σε σχέση με την τότε τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή του προνομιούχου τίτλου.
Κάτι ανάλογο στην περίπτωση της Ελλάκτωρ είναι δύσκολο να συμβεί, αφού εδώ και καιρό οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία βελούδινου διαζυγίου. Από τη μία πλευρά είναι ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, CEO του ομίλου, και ο κ. Δημήτρης Κούτρας, αντιπρόεδρος του ΔΣ, και από την άλλη ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της Ελλάκτωρ, με τον αδελφό του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση, αντιπρόεδρο επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα ποσοστά
Πριν από δύο χρόνια η οικογένεια Καλλιτσάντση ήταν ένα βήμα πριν από την αποχώρησή της από τον όμιλο μεταβιβάζοντας το πακέτο μετοχών που κατείχε στους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα αλλά τελικά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το deal χάλασε στο τίμημα.
Σήμερα αθροιστικά το ποσοστό των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ανέρχεται κοντά στο 21%, ενώ το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στο 10%. Οπότε το 10% που βγάζει σε πλειστηριασμό η Alpha Bank αποτελεί κρίσιμη μάζα για το πώς θα διαμορφωθούν οι μετοχικές ισορροπίες στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.
Η σημερινή αποτίμηση του πακέτου ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ. «Ολοι θέλουν το πακέτο, αλλά δεν είναι καιρός για τόσο γενναίες εκταμιεύσεις» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» παράγοντας που γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα στον όμιλο, ο οποίος σημειωτέον έχει να αντιμετωπίσει και τα βαρύτατα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αν για κάποιον λόγο οι βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ δεν διεκδικήσουν το 10%, τότε η Alpha θα υποχρεωθεί να το «σπάσει» και να το μεταβιβάσει σε θεσμικούς, ψαλιδίζοντας όμως έτσι το τίμημα. Επίσης, δεν αποκλείεται να μπει σφήνα κάποιος στρατηγικός επενδυτής από τον χώρο των κατασκευών, αν και αυτό το σενάριο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση των εταιρειών Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική και ΤΕΒ, ενώ στη συνέχεια απορροφήθηκαν και άλλες μικρότερες εταιρείες.
Σήμερα δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους με ετήσιους τζίρους της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Δραστηριότητες
Μέσω της Ακτωρ δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, μέσω της Ακτωρ Παραχωρήσεις στον κλάδο των παραχωρήσεων (Αττική Οδός, Γέφυρα κ.ά.), μέσω της Ηλέκτωρ στον χώρο του περιβάλλοντος και των αποβλήτων, μέσω της Ελ. Τεχ. Ανεμος στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέσω της Reds στην ανάπτυξη ακινήτων. Διαθέτει επίσης συμμετοχές στο Καζίνο Πάρνηθας και στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του 9μήνου του 2016, ο τζίρος της Ελλάκτωρ διαμορφώθηκε στα 1,28 δισ. ευρώ (+17%) και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων στα 61,5 εκατ. ευρώ (+75%). Στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης συνέβαλε η κερδοφορία 68,9 εκατ. από τις παραχωρήσεις, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος εμφάνισε ζημιές 30 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ακτωρ ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον διαθέσιμα) στα 824 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ