Η ατζέντα της επιστήμης

2–8 Απριλίου 2017

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου


Εκθεση για τα κεφαλόποδα θαλασσόκοσμος
Ενυδρείο Κρήτης, Γούρνες Ηρακλείου
Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές… Τα κεφαλόποδα αναπαριστώνται σε τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, πίνακες ζωγραφικής, αγαλματίδια, παιχνίδια, γλυπτά, κοσμήματα. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει δει ζωντανά αυτά τα ζώα, η ενασχόληση των καλλιτεχνών με τα κεφαλόποδα που κρατά εδώ και αιώνες είναι αξιοσημείωτη. Η έκθεση που μόλις ξεκίνησε στο Ενυδρείο της Κρήτης προσπαθεί να εξετάσει αυτή τη βαθιά πολιτιστική συγγένεια με τα κεφαλόποδα η οποία μπορεί να περιλαμβάνει παράγοντες συναισθηματικούς, κοινωνικοπολιτικούς, μεταφορικούς, θρεπτικούς, βιολογικούς, περιβαλλοντικούς και θρησκευτικούς. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ενυδρείου.
2 Απριλίου


Ποιος «έφαγε» τους Νεάντερταλ;
Αμφιθεατρο Τεχνόπολης, Πειραιώς 100, Γκαζι, Μετρό Κεραμεικός
Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, η καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Tubingen Κατερίνα Χαρβάτη θα παρουσιάσει σήμερα στις 18.00 πρόσφατες ανακαλύψεις στη μελέτη απολιθωμάτων οι οποίες έχουν ρίξει φως στην παλαιοβιολογία των Νεάντερταλ, στον τρόπο ζωής τους και στη διαδρομή τους στην Ευρώπη. Πληροφορίες: www.athens-science-festival.gr/programme/.
3 Απριλίου


Υπάρχει πράσινη πυρηνική ενέργεια;
Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο, Αθήνα
Αύριο, Δευτέρα και ώρα 18.00 θα ξεκινήσει η επόμενη ομιλία του Cafe Scientifique στο πατάρι του Athenaeum. Θέμα της τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας τόσο για την ενεργειακή επάρκεια του πλανήτη όσο και για το περιβάλλον, με ομιλητή τον κ. Χρήστο Τσαμπάρη, διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Είσοδος ελεύθερη.
3-28 Απριλίου


Tech Talent School Απριλίου
Found.ation, Eυρυσθέως 2 (Pειραιως 123), K. Πετράλωνα, Aθήνα
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Tech Talent School» που υλοποιεί με την υποστήριξη της Microsoft ο εκπαιδευτικός βραχίονας του επιχειρηματικού φορέα Found.ation, SocialΙnnov, ανακοίνωσε σειρά δωρεάν μαθημάτων. Τα μαθήματα απευθύνονται σε νέους από 16 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό ή να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των Social Media και του Digital Marketing. Περισσότερα στο http://thefoundation.gr/tech-talent-school-april-2017/.
8-9 Απριλίου


Αβγά α λα επιστημονικά
Το Μουσείο Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ υποδέχεται παιδιά από Β’ έως Ε’ Δημοτικού για μια εκπαιδευτική εκδήλωση που διαρκεί 90 λεπτά και περιλαμβάνει έναν αριθμό πειραμάτων φυσικής και χημείας με «πρωταγωνιστή» το αβγό. Το πρόγραμμα –που συντονίζουν ειδικοί παιδαγωγοί –θα λάβει χώρα το Σάββατο (13.00-14.30 και 17.30-19.00) και την Κυριακή (11.00-12.30 και 13.00-14.30). Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ/παιδί. Λεπτομέρειες στο www.noesis.edu.gr/easter-eggs/.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.