Νυν υπέρ πάντων αγών. Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κεκλεισμένων των θυρών, κατά τα κομματικά ειωθότα, και θα ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου την Κυριακή. Λέω εκτός απροόπτου διότι και το 19ο Συνέδριο που έγινε το 2013 ήταν προγραμματισμένο να κορυφωθεί την Κυριακή αλλά, ελλείψει ομιλητών, επισπεύσθηκε κατά μία ημέρα. Πάντως αλλαγές δεν αναμένονται σε επίπεδο ηγεσίας και ο Δ. Κουτσούμπας (φωτογραφία) θα παραμείνει στο τιμόνι του αρχαιότερου κόμματος της χώρας. Η έναρξη του συνεδρίου στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή που έχει γίνει σε ανάλογο κομματικό σώμα και όχι μόνον του ΚΚΕ. Ξαφνιασμένοι οι εκατοντάδες σύνεδροι είδαν να «ξεφυτρώνουν» ανάμεσά τους νέοι και νέες με τρομπέτες και άλλα πνευστά (τρομπόνι, φλάουτο, κλαρινέτο), όπως και κρουστά και κιθάρα, παίζοντας και τραγουδώντας τον «Οδηγητή» του Χρήστου Λεοντή, που ήταν παρών, σε στίχους Κώστα Βάρναλη. Ηταν ένα χάπενινγκ από αυτά που δεν μας έχει συνηθίσει ο Περισσός.
Το μυστικό του Φαέθοντος

«Φαέθων» είναι το όνομα ενός ουζερί στα Ταμπούρια Πειραιά. Δεν θεωρείται κοσμικό ουζερί, αλλά έχει ωραίους μεζέδες. Εάν κάποιος θέλει να κλείσει ένα ραντεβού εκεί χωρίς πολλοί να τον αντιληφθούν, ο «Φαέθων» είναι το ιδανικό μέρος. Κάτι τέτοιοι προφανώς θα σκέφτηκαν ορισμένα παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ και έκλεισαν ραντεβού, με κύριο θέμα το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι βρέθηκαν εκεί οι πρώην άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Λιμανιού, αλλά και πρώην υπουργοί, οι Ι. Διαμαντίδης, Χρ, Φωτίου, Γρ. Νιότης, Γρ. Γουρδομιχάλης (ο οποίος προσήλθε φέροντας μαζί του και έναν… λαγό στιφάδο, τρόπαιο κυνηγού) και ορισμένοι άλλοι για να συναντήσουν τους (πασοκογενείς) πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη, Θεοδώρα Τζάκρη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη (από τη… συνιστώσα Ν. Κοτζιά) και τον βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην βουλευτή ΠαΣοΚ) Θ. Παραστασίδη. Τώρα θα πείτε ποιοι προσπαθούσαν να μυήσουν ποιους στο δικό τους σχήμα; Ουδείς γνωρίζει. Πάντως αποφάσισαν να βρίσκονται συχνά σε επικοινωνία και να σχολιάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Συμφώνησαν ότι η δημοκρατική παράταξη που άρχισε από τον Ελ. Βενιζέλο, πέρασε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την 3η του Σεπτέμβρη, έχει συνέχεια και είναι υπεράνω κομμάτων. Α, να μην το ξεχάσω. Οι συριζαίοι (πρώην πασόκοι) πληροφόρησαν τους (παλαιο)πασόκους ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη αποδοχή ανάμεσα στους νέους και διατηρεί μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας.


Ο Τομ Κρουζ πασών των τραπεζών

Αυτός ο κεντρικός τραπεζίτης δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του και δεν ιδρώνει από αγωνία. Εδώ ξεσήκωσε όλο τον κόσμο με τη διαπίστωσή του ότι οι «συντάξεις είναι γενναιόδωρες», προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου, που βρήκε την ευκαιρία να τον κατηγορήσει για άλλη μια φορά ότι στηρίζει τις απόψεις του ΔΝΤ, και αυτός «τσακωνόταν» στο συνέδριο του «Economist» με βρετανό δημοσιογράφο για το… Brexit, τον Τομ Κρουζ, τον Τζορτζ Κλούνι και (σιγά που θα την άφηνε ασχολίαστη) τη Σκάρλετ Τζοχάνσον
nnn
Ολα άρχισαν όταν ο βρετανός δημοσιογράφος του «Economist» Τζον Αντριους (και συγγραφέας του «World Confict») τον πλησίασε και του είπε: «Ξέρετε ότι τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι τον φωνάζουμε και Τζορτζ Κλούνι, επειδή του μοιάζει πολύ. Μας έλεγε όμως ότι ο πραγματικός Τζορτζ Κλούνι είσαστε εσείς, αλλά τώρα που σας βλέπω από κοντά, μάλλον με τον Τομ Κρουζ μοιάζετε». Ο κ. Στουρνάρας τον στραβοκοίταξε και του είπε: «Να τα αφήσετε όλα αυτά με τους ηθοποιούς. Εχουμε και κάποιες εκκρεμότητες με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, να μην το παρατραβήξουμε…». Ο συνομιλητής του έμεινε αποσβολωμένος, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης βρήκε την ευκαιρία για να του τα ψάλει και για το… Brexit. «Είστε με τα καλά σας; Βγήκατε από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση; Πραγματικά ντρέπομαι που έζησα δέκα ολόκληρα χρόνια στη χώρα σας» του είπε. Μόλις συνήλθε από την έκπληξή του ο βρετανός δημοσιογράφος του είπε: «Να ξέρετε ότι εγώ τουλάχιστον ψήφισα εναντίον του Brexit». Ο κ. Στουρνάρας τον κοίταξε, του χαμογέλασε, του έδωσε το χέρι και απομακρύνθηκε. Οσο για τον χαρακτηρισμό Τομ Κρουζ, δεν του πήγαινε και άσχημα. Αφού ο αμερικανός ηθοποιός έχει περίπου το ίδιο ύψος με το δικό του και ειδικεύεται στις επικίνδυνες αποστολές.
nnn
Πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως έχει ένα «κόλλημα» με το… Χούλιγουντ και τις ωραίες πρωταγωνίστριές του. Οταν ήταν υπουργός Οικονομικών διέδιδε μετ’ επιτάσεως (με αρκετή δόση χιούμορ) ότι είναι εξάδελφος της… Σάρον Στόουν. Το έλεγε σε συναδέλφους του υπουργούς στην κυβέρνηση ότι εάν η Στόουν (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πέτρα) είχε ελληνικό όνομα, θα την έλεγαν… Στουρνάρα. Πες-πες για τη Σάρον Στόουν, έφτασε στα αφτιά του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Και τον πήρε στο τριψήφιο (και απόρρητο) τηλέφωνο: «Ρε (σ.σ.: του είπε έναν χαρακτηρισμό που δεν γράφεται), είσαι συγγενής της Σάρον Στόουν και δεν μου το είπες;».

HeliosPlus