Πέρυσι, ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον θάνατο όπως λίγοι, καταφεύγοντας σε μη υποβοηθούμενη ευθανασία, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί περαιτέρω από τον καρκίνο ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε όσοι τον αγαπούσαν.
Για τον Βέλιο η τραγωδία του χρόνου ήταν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε στο παρόν και ζούμε στο μέλλον. Η σταδιακή αποσύνθεση, λόγω της αρρώστιας, τον έκανε να θυμώνει με το σώμα του.
Με το ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση», το οποίο θα προβληθεί αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναό το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου στις 16.00, ο σκηνοθέτης Αντώνης Τολάκης μέσα στον περιορισμένο χρόνο των 56′ κατάφερε να συμπυκνώσει τις τελευταίες στιγμές του δημοσιογράφου, ο οποίος πέθανε «σαν ελεύθερος άνθρωπος, ήρεμος και γαλήνιος», όπως εξάλλου είπε ο ίδιος.
Το «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση» αρχίζει με τον Βέλιο να κάθεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου και να προσπαθεί να συντάξει μια ανακοίνωση-αποχαιρετισμό για τα συγγενικά του πρόσωπα. Ενα 48ωρο προτού βάλει τέλος στη ζωή του, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι σκέψεις, τα τελευταία του λόγια του, αλλά και οι αμήχανες συναντήσεις με μέλη της οικογένειάς του και φίλους.
Χαρακτηριστικά λόγια του, τα οποία ακούγονται στο ντοκιμαντέρ, εξηγούν την απόφασή του: «Το μόνο γνήσιο κίνητρο το αντλείς από τον εαυτό σου και αν αυτό δεν υπάρχει, σημαίνει πως δεν αξίζει να ζεις. Ο θάνατος είναι αστείο πράγμα, αλλά κατά βάθος το δημιουργικότερο πράγμα στη ζωή».
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ αναφέρει στο «Βήμα» ότι «ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει τις τελευταίες στιγμές ενός ανθρώπου στο ύστατο στάδιο του καρκίνου. Είναι οι στιγμές που ο Αλέξανδρος Βέλιος, με μια ακατανίκητη ψυχραιμία, διεκδικεί το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, αποφασίζοντας να δώσει ο ίδιος ένα τέλος στη ζωή του».
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο η ευθανασία είναι αποδεκτή στις ημέρες μας, ο Αντώνης Τολάκης τονίζει ότι «το ζήτημα αυτό δοκιμάζει τα όρια της ηθικής μας, προκαλεί διλήμματα και διχάζει την κοινή γνώμη. Αποτελεί έναν δυναμικό αντίλογο στην άρνηση του σύγχρονου κόσμου να αποδεχτεί την αναπόδραστη πραγματικότητα του τέλους της ζωής».
Για τον σκηνοθέτη, «η ευθανασία, το ευ θνήσκειν, είναι αναπόσπαστο μέρος του ευ ζην, όπου κρύβεται και η διαφορά της ευθανασίας με την αυτοκτονία. Ο Βέλιος αναγκάζεται να «φύγει» στα όρια της νομιμότητας, με μη υποβοηθούμενη ευθανασία, διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την ευθανασία, ενώ αντίθετα η αυτοκτονία είναι αποποινικοποιημένη» συμπλήρωσε.
Το Σάββατο (1/4) την ταινία θα προλογίσει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, και την Κυριακή (2/4) ο Μάρκος Γκαστίν, σκηνοθέτης-παραγωγός και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
HeliosPlus