Έπειτα από δεκαετίες επίμονων ερευνών και αλλεπάλληλων αποτυχιών, εγκρίθηκε προχθές το βράδυ στις ΗΠΑ (σ.σ. η απόφαση για την Ευρώπη εκκρεμούσε έως χθες) το πρώτο φάρμακο για την πιο επιθετική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η μορφή αυτή είναι η πρωτοπαθώς (ή προϊούσα) εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της νόσου. Αντιπροσωπεύει το 10-15% των κρουσμάτων της και χαρακτηρίζεται από σταθερή, προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς από την πρώτη στιγμή που εμφανίζει συμπτώματα.
Αν και για την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου, που αντιπροσωπεύει το 85% των περιπτώσεων, έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί την τελευταία δεκαετία 11 νέα φάρμακα που αλλάζουν την πορεία της, η πρωτοπαθώς εξελισσόμενη μορφή είχε αποδειχθεί η πιο δύσκολη στην εξεύρεση μιας ανάλογης θεραπείας και έτσι η αντιμετώπισή της έως τώρα περιοριζόταν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της.
Το «κάτι διαφορετικό»
Το νέο φάρμακο, όμως, που λέγεται οκρελιζουμάμπη (ocrelizumab) και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, δρα με έναν ξεχωριστό τρόπο και ως φαίνεται αποτελεί το «κάτι διαφορετικό» που χρειάζονταν οι ασθενείς.
«Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς», δήλωσε στον αμερικανικό Τύπο ο δρ Στήβεν Χάουζερ, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του φαρμάκου.
«Είναι μία μεγάλη θεραπευτική πρόοδος», συνηγόρησε ο δρ Χάρολντ Λ. Βάινερ, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος δεν είχε εμπλακεί με την έρευνα για την οκρελιζουμάμπη. «Και ανοίγει μία νέα εποχή στην κατανόηση της πολλαπλής σκλήρυνσης».
Όπως εξηγεί ο κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Πολλαπλής Σκληρύνσεως στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η οκρελιζουμάμπη είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει εκλεκτικά τα Β-λεμφοκύτταρα, για τα οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση.
«Το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα έδειξε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής ότι τιθασεύει την επί τα χείρω εξέλιξη της πρωτοπαθώς εξελισσόμενης πολλαπλής σκλήρυνσης, ανοίγοντας νέους θεραπευτικούς ορίζοντες στη μάχη κατά όλων των μορφών της νόσου, αφού το συγκεκριμένο φάρμακο δρα και στην υποτροπιάζουσα μορφή της», τόνισε ο δρ Μητσικώστας.