Ένας ηλικιωμένος Ιάπωνας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκαν αναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα από δότη, προκειμένου να θεραπευθεί από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με άρθρο του Nature.
H μεταμόσχευση στον ηλικιωμένο άνδρα που κινδύνευε να τυφλωθεί έγινε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης Κόμπε, με επικεφαλής τον χειρουργό Γιασούο Κουριμότο. Ο ασθενής βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η θεραπεία θα είναι επιτυχής.
Οι επιστήμονες αναπρογράμματισαν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα από δότη, ώστε να εξελιχθούν σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια τα μεταμόσχευσαν στα μάτια του ασθενούς.
Ανοίγει ο δρόμος για «τράπεζες» βλαστοκυττάρων
Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν «τράπεζες» βλαστικών κυττάρων από διάφορους δότες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα, καθιστώντας πιο εύκολες και πιο φθηνές τις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων.
Τα επαγόμενα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται από ώριμα σωματικά κύτταρα (π.χ. του δέρματος), τα οποία αρχικά επαναπρογραμματίζονται, ώστε να επιστρέψουν στην αρχέγονη εμβρυϊκή κατάστασή τους και, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε επιθυμητά εξειδικευμένα κύτταρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Να σημειωθεί ότι, ο νομπελίστας Βιολόγος Σίνγια Γιαμανάκα, πρωτοπόρος παγκοσμίως στη χρήση αναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων, ήδη αναπτύσσει μια «τράπεζα» τέτοιων κυττάρων από δότες. Τα κύτταρα θα είναι διαθέσιμα άμεσα στους ασθενείς, οι οποίοι σήμερα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες, εωσότου τα δικά τους κύτταρα μετατραπούν σε βλαστικά και μετά σε εξειδικευμένα κύτταρα κατάλληλα για την πάθησή τους.
Newsroom ΔΟΛ