Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άνοιξε τις εργασίες του 20ού συνεδρίου του κόμματος, με την παρουσίαση της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στον Περισσό.


Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 2 Απριλίου, συνδέεται χρονικά με την πορεία συμπλήρωσης (το 2018) εκατό χρόνων από την ίδρυση του μακροβιότερου κόμματος της χώρας. Κάθε συνέδριο του ΚΚΕ ή Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής που μεσολαβούσε ανάμεσα στα συνέδρια, αποτυπώνει τις κρίσιμες συγκυρίες στις οποίες δρούσε το κόμμα αυτό από την γέννησή του, είτε στην μακρά φάση της παράνομης δράσης του είτε κατά την περίοδο της νομιμότητας.

• Το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδας (ΣΕΚΕ) έγινε τον Νοέμβριο του 1918 στον Πειραιά.

• Δυο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1920, στο 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ προστίθεται και η λέξη «κομμουνιστικό».

• Στο 3ο Έκτακτο Συνέδριό του το Νοέμβριο του 1924 μετονομάζεται σε ΚΚΕ (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).

• Ακολουθεί το 3ο Τακτικό Συνέδριο του Μαρτίου 1927 όπου οι «τροτσκιστές» -μια από τις «τάσεις» που από ιδρύσεως του ΣΕΚΕ συγκροτούνται- ηττώνται. Ο Π. Πουλιόπουλος απομακρύνεται από την θέση του γραμματέα και ο ιστορικός Γ. Κορδάτος διαγράφεται.

• Θα μεσολαβήσει το 4ο Συνέδριο τον Δεκέμβριο 1928, ενώ τρία χρόνια ακριβώς μετά η 4η Ολομέλεια θα εκλέξει ως γραμματέα του κόμματος τον Ν. Ζαχαριάδη.

• Το 5ο και το 6ο Συνέδριο θα γίνουν σε διάστημα μόλις ενός χρόνου. Το πρώτο τον Μάρτιο 1934 προκρίνοντας την «οργάνωση του Ενιαίου Αντιφασιστικού Μετώπου Πάλης» και το δεύτερο τον Δεκέμβριο 1935 καθορίζοντας τα καθήκοντα του κόμματος στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Ενιαίου Μετώπου και του Παλλαϊκού Μετώπου, για να μπει φραγμός στην διαφαινόμενη φασιστική δικτατορία.

• Έξι χρόνια αργότερα τον Ιούλιο του 1941 η 6η Ολομέλεια έθετε τις βάσεις για την οργάνωση του αντιφασιστικού αγώνα.

• Τον Απρίλιο 1945 η 11η Ολομέλεια διέγραψε τον Άρη Βελουχιώτη επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει την μοιραία συμφωνία της Βάρκιζας.

• Το 7ο Συνέδριο (Οκτώβριο 1945) θα ακολουθήσει η 3η Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου 1947 που θα οριστικοποιήσει την απόφαση για την ένοπλη ρήξη.

• Τον Οκτώβριο του 1950 μετά την ήττα του ΔΣΕ η Γ΄ Συνδιάσκεψη καταδικάζει τις απόψεις των Δ. Παρτσαλίδη, Μ. Βαφειάδη κ.ά., ενώ η 6η Ολομέλεια του 1956 καθαιρεί τον Ν. Ζαχαριάδη και αποκαθιστά τους προηγούμενους.

• Το 1958 με απόφαση της 8ης Ολομέλειας διαλύονται οι οργανώσεις του ΚΚΕ και «διαχέονται» στην ΕΔΑ.

• Στο 8ο Συνέδριο το 1961 εκλέγεται γραμματέας ο Κ. Κολιγιάννης και πρόεδρος ο Απ. Γκρόζος.

• Το 1968 το ΚΚΕ διασπάται στην γνωστή 12η Ολομέλειά του, ενώ το 1972 στην 17η Ολομέλεια εκλέγεται γραμματέας ο Χ. Φλωράκης.

• Το 9ο Συνέδριο το 1974, λίγο πριν την πτώση της χούντας, επανεκλέγει τον Χ. Φλωράκη πρώτο γραμματέα της ΚΕ.

• Θα ακολουθήσουν μεταπολιτευτικά το 10ο (1978),11ο (1982) και 12ο (1987) Συνέδρια, με το τελευταίο να ανοίγει τον δρόμο των συνεργασιών. Το 1989 τα ηνία του κόμματος αναλαμβάνει ο Γ. Φαράκος , ο Χαρίλαος Φλωράκης μεταπηδά στην προεδρία, ενώ αρκετά μέλη της ΚΕ αποχωρούν ή καθαιρούνται και διασπάται η ΚΝΕ (συγκροτούν το ΝΑΡ) λόγω της συγκυβέρνησης Τζαννετάκη.

• Το ΚΚΕ θα φθάσει στο 13ο Συνέδριό του το 1991 για να διασπασθεί άλλη μια φορά στην ιστορία του. Γραμματέας εκλέγεται η Αλέκα Παπαρήγα μετά από πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη, έχοντας απέναντί της τον Ι. Δραγασάκη και οι αποχωρούντες «ανανεωτικοί» βρίσκουν οριστική στέγη στον Συνασπισμό.

• Το 14ο Συνέδριο γίνεται την ίδια χρονιά με στόχο την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στο 15ο Συνέδριο το 1996 εγκαινιάζεται η πολιτική του «Λαϊκού Μετώπου», ενώ «εκτοπίζονται» από την ΚΕ οι Μ. Κωστόπουλος και Γ. Θεωνάς για να βρεθούν τέσσερα χρόνια μετά και εκτός κόμματος.

• Στο 16ο Συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2000 θα επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη πολιτική «γραμμή», ενώ στο 17ο Συνέδριο του Φεβρουαρίου 2005 διαπιστώνονται καθυστερήσεις και διακηρύσσεται η «ολόπλευρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίηση του κόμματος», ως «αναγκαίου όρου για την οικοδόμηση του Μετώπου».

• Το 18ο Συνέδριο συνήλθε από τις 18 έως τις 22 Φλεβάρη 2009 στον Περισσό και έκανε ένα βήμα τομή στην ιστορία του κόμματος με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Το ΚΚΕ κατέληξε ότι η λεγόμενη αποσταλινοποίηση που εγκαινιάστηκε επί Χρουστσώφ, ήταν η αφετηρία της διαδικασίας απώλειας των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΣΕ και της ροπής του προς τον οπορτουνισμό, κάτι που οδήγησε στην σταδιακή αποδυνάμωση των σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών της ΕΣΣΔ. Παράλληλα, το ΚΚΕ διακήρυξε την «αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα με ένα κόμμα σε πλήρη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες και στροφές της ταξικής επαναστατικής πάλης» στην κατεύθυνση της συγκρότησης «Aντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου» (ΑΑΔΜ) ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.

• Το 19ο Συνέδριο συνήλθε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη 2013 στην έδρα του ΚΚΕ και επέφερε αλλαγές στο πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος. Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών αυτών ήταν η προσαρμογή της πολιτικής του ΚΚΕ στην στρατηγική της λαϊκής εξουσίας, κατεύθυνση στην οποία υποτάχθηκαν πλήρως οι όποιες κοινωνικές συμμαχίες του κόμματος. Η στροφή αυτή έγινε αντικείμενο διαφωνιών στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου καθώς θεωρήθηκε ότι απεμπολείται η πολιτική των συμμαχιών στο πλαίσιο του λαϊκού μετώπου που είχε διακηρύξει το 15ο Συνέδριο. Την Αλέκα Παπαρήγα διαδέχθηκε στο «τιμόνι» του κόμματος ο Δ. Κουτσούμπας.