Η παραίτηση της Ελένης Ράικου και η βαλίτσα του… πικ νικ

Ογκώδεις χαρτόκουτες που ξεχείλωναν από χιλιάδες τιμολόγια νοσοκομείων σχετικά με τις προμήθειες ιατρικού

Ογκώδεις χαρτόκουτες που ξεχείλωναν από χιλιάδες τιμολόγια νοσοκομείων σχετικά με τις προμήθειες ιατρικού υλικού, βαλίτσες ταξιδιωτικές με αναρίθμητα φύρδην-μίγδην έγγραφα της Πολεοδομίας, μέχρι και ένα σχετικά εμπριμέ βαλιτσάκι –αγγλικού τύπου –για… πιατάκια του πικ νικ(!), που ήταν ωστόσο γεμάτο με υποτίθεται κρίσιμα έγγραφα δημόσιας υπηρεσίας που στέλνονταν με το… κιλό.
Αυτή δεν είναι η εικόνα από τις αποθήκες μιας μεταφορικής εταιρείας αλλά από το νεόδμητο γραφείο της μέχρι πρότινος εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου που υπέβαλε την παραίτησή της προ μερικών ημερών. Εκπληκτοι οι μάρτυρες υποθέσεων, οι δικηγόροι και άλλοι επισκέπτες του γραφείου της Εισαγγελίας Διαφθοράς αντίκριζαν στο γραφείο της προϊσταμένης για τον έλεγχο της Διαφθοράς στην Ελλάδα μία εικόνα τριτοκοσμική. Με τεράστια δέματα και κούτες στους γύρω τοίχους να περιβάλλουν το γραφείο της.
Η κυρία Ράικου υπέβαλε την παραίτησή της ύστερα και από αναφορά της ανακρίτριας Διαφθοράς κυρίας Ηλιάνας Ζαμανίκα ότι δεν της είχε αποστείλει 250.000 έγγραφα που αφορούσαν εκτυπώσεις από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου που είναι κατηγορούμενος ή ελεγχόμενος σε 4-5 διαφορετικές υποθέσεις οπλικών συστημάτων και είχε φυλακισθεί. Τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν τελικώς από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην κυρία Ζαμανίκα στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και όπως αναφέρθηκε «δεν φαίνεται να είχαν διαβασθεί ή αξιολογηθεί από την κυρία Ράικου». Χωρίς όμως να αναφέρεται αν η πρώτη ανάγνωσή τους, το τελευταίο δίμηνο, από την κυρία Ζαμανίκα αναδεικνύει τελικώς εκμεταλλεύσιμα στοιχεία.
Δικαστικοί λειτουργοί μιλούν για μία ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση με πολλές παραμέτρους που πρέπει να ερευνηθούν διεξοδικά. Σύμφωνα λοιπόν με μία αρχική έρευνα, τα μνημονευόμενα έγγραφα αφορούν την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Οικονομική Αστυνομία τον Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του κ. Λιακουνάκου. Τότε υπήρχαν αναλυτικά δημοσιεύματα για τα ευρήματα που αφορούσαν παραστατικά για χρέη του κ. Λιακουνάκου, τη διαθήκη του κ.λπ. Επιπλέον τότε είχε μνημονευθεί (πιθανόν από διαρροές των οικείων του) ότι ο συλληφθείς επιχειρηματίας χρησιμοποιούσε τον εν λόγω υπολογιστή του για να «παίζει στο Χρηματιστήριο» και χωρίς άλλη ουσιαστική χρήση. Αναφέρεται ακόμη ότι όταν είχε πραγματοποιηθεί τότε η εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στο γραφείο του, είχε ασκηθεί κριτική γιατί «αυτό έγινε με καθυστέρηση και τα όποια στοιχεία μπορεί να υπήρχαν σε χειρόγραφα ή υπολογιστές θα είχαν προ πολλού καταστραφεί».
Επιπλέον ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Λιακουνάκου, δικηγόρος Αθηνών κ. Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ανέφερε στο «Βήμα» ότι «δικαστικοί λειτουργοί που είχαν ασχοληθεί με τα ποινικά ζητήματα του πελάτη μου –οι κ.κ. Τσιρώνης, Σαριώτης, Μάρκου και άλλοι –δεν είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στα συγκεκριμένα ευρήματα στον υπολογιστή του επιχειρηματία. Στη δικογραφία υπάρχει σωρεία εγγράφων για τις συναλλαγές σε σχέση με τα οπλικά συστήματα. Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η κυρία Ράικου έχει προχωρήσει σε σειρά διώξεων κατά του κ. Λιακουνάκου και είχε διατάξει την προφυλάκισή του».
Αναφέρεται πάντως ότι σύμφωνα με άλλη νομική πηγή «σε μία άλλη περίπτωση είχε διαπιστωθεί από παρέμβαση γερμανικών δικαστικών αρχών ότι δεν είχαν αποσταλεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στοιχεία επίμαχης εταιρείας του κ. Λιακουνάκου», χωρίς ωστόσο άλλη διευκρίνιση.
Σε σχέση λοιπόν με τον χειρισμό των 250.000 εκτυπωμένων σελίδων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κατηγορουμένου πρέπει ίσως να συνεκτιμηθεί ότι μπορεί να υπήρξε πιθανόν «άτυπη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για το «περιορισμένο ενδιαφέρον» του υλικού στους υπολογιστές του κ. Λιακουνάκου».
Επίσης, ίσως πρέπει να συνεκτιμηθεί και η προαναφερόμενη χαώδης κατάσταση με τους φακέλους διαφθοράς και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια η Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η ΕΛ.ΑΣ., το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία, το υπουργείο Εξωτερικών με τις ΜΚΟ «γεμίζουν» ασφυκτικά την Εισαγγελία με εκατομμύρια έγγραφα –σπανίως σε ηλεκτρονική μορφή –σε σχέση με ερευνώμενες υποθέσεις, ζητώντας από την Εισαγγελία να βρει την άκρη του νήματος σε δυσθεώρητο αριθμό συναλλαγών και άλλων πράξεων.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας είχε ζητήσει κατά καιρούς από δημόσιες υπηρεσίες την αρωγή αρμοδίων υπαλλήλων ώστε να λειτουργούν ως «πραγματογνώμονες», τεχνικοί σύμβουλοι και αναλυτές του χαώδους υλικού. Ομως και αυτοί γρήγορα αποσύρονταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Ράικου, όπως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, έφθανε στο σημείο η ίδια να διαβάζει έγγραφα για χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές, εκατοντάδων ατόμων, προχωρώντας σε χειρόγραφες ταξινομήσεις. Και αυτό παρότι θα υπήρχε η δυνατότητα, αν είχαν σταλεί ηλεκτρονικά, να αναλύονταν από ειδικούς.
Πάντως πολλές πλευρές της υπόθεσης αναμένεται να φωτισθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ζήτημα της μη αποστολής των 250.000 εγγράφων αφορούσε τυπικό ή ουσιαστικό θέμα και αν υποκρύπτεται ή όχι επιλήψιμη ενέργεια.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.