Επιστολή παραίτησης προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, υπέβαλε μετά πολλών αιχμών και αγανάκτησης, η μέχρι σήμερα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική αφορμή για την παραίτηση της κυρίας Ράϊκουείναι η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis. Η ίδια φέρεται να τονίζει προς τον Άρειο Πάγο ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στον βωμό συμφερόντων, ενώ μιλά για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η εισαγγελέας δηλώνει ότι αισθάνεται απροστάτευτη θεσμικά, στοχοποιημένη και συκοφαντημένη καθώς είναι από παράκεντρα εξουσίας που μόνο στόχο έχουν τη συγκάλυψη πράξεων διαφθοράς κρατικών λειτουργών. Διαβλέπει μάλιστα προσπάθεια ακύρωσης του έργου της αλλά και ηθικής της εξόντωσης, προκειμένου κάποιοι να μη διαβούν το κατώφλι της φυλακής.
Πηγές αναφέρουν ότι η κυρία Ράικου εξερράγη όταν διέρρευσαν στοιχεία αποκαλυπτικά για την υπόθεση της Novartis, με τα οποία και θα απεδεικνύετο ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας στην Ελβετίας,με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν και το εύρημα περί αντίστοιχων εμβασμάτων από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα για να αποδοθεί πολύτιμο «δώρο» σε αποδέκτες – αξιωματούχους.
Στοιχείο που ίσως παρέπεμπε και σε εμβάσματα προς πολιτικά πρόσωπα.
Το σύνολο των ποσών ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Η ίδια φέρεται να έχει εκφράσει σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός της έντονα δυσαρέσκεια, καθώς διαφημιστικό βίντεο της εφημερίδας Documento, τη φωτογράφιζε, υπό τον τίτλο «Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο».
Χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την κίνηση της ανακρίτριας, η κυρία Ράικου εμφανίζεται έτοιμη να παραθέσει σειρά στοιχείων και εγγράφων για την απόδειξη του αντιθέτου. Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί ύστερα από ποινικήδίωξη της Εισαγγελίας Διαφοράς, εκκρεμούν δε σε βάρος του τρεις ποινικές διώξεις.
Στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, σημειώνεται ότι έχουν αποσταλεί στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των σχετικών δικογραφιών, ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Εκκρεμεί άλλωστε απάντηση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς προς τις ελβετικές αρχές. Η κυρία Ράικου έχει ασκήσει προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.
Το θέμα της αντικατάστασης της κυρίας Ράικου θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο και θα αναπεμφθεί από την κυρία Ξένη Δημητρίου, αμέσως μόλις επιστρέψει από το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Κύπρο.
Δήλωση του Υπουργού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής με αφορμή την επιστολή παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κας Ελένης Ράϊκου δήλωσε τα εξής:
«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης της Εισαγγελέως κυρίας Ράϊκου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».
Τι σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι – αντιπολίίτευση
«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».
Απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς ζητά η ΝΔ για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς, όπως λέει χαρακτηριστικά, μετά και την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.
«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
«Η εισαγγελέας που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
«Σήμερα» συνεχίζει «η παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για ‘σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου’, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα.
» Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κ. Ράικου.
» Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες».