Συμφωνία όλων των κομμάτων και των Κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου προέκυψε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Επειτα από τρεις εβδομάδες διαβουλεύσεων και συμβιβασμών αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένα συντακτικό και προγραμματικό συνέδριο. Οι 3.000 σύνεδροι δεν θα εκλεγούν αλλά θα οριστούν, οι 1.500 από τα κόμματα της ΔΗΣΥ και οι υπόλοιποι θεσμικά από τα σωματεία, τα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ. Ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της συμφωνίας δεν περιελήφθη στην επίσημη ανακοίνωση.
Επικεφαλής της Συμπαράταξης παραμένει η Φώφη Γεννηματά καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία εκλογής αρχηγού. Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό σχήμα, θα διατηρηθούν τα όργανα των κομμάτων αλλά θα υπάρξει και ένα 50μελές Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα στελεχωθεί μετά το συνέδριο με πρόσωπα που θα επιλέξουν τα κόμματα. Οι Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των Κινήσεων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ θα συνεδριάζουν σε κοινή σύνθεση, η οποία θα ονομάζεται Εθνική Συνέλευση. Το συνέδριο θα αποφασίσει επίσης για το νέο σήμα της Συμπαράταξης.
Επειτα από τόσους συμβιβασμούς, οι οποίοι στην ουσία ακυρώνουν το νόημα του συνεδρίου, μόνο συμβολική αξία είχε η παρέμβαση των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία ώστε να καταγραφεί στην ανακοίνωση ότι «το συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας επιλογής για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με την εκλογή του επικεφαλής του από την κοινωνική βάση». Προς το παρόν, η ΔΗΣΥ συνεχίζει ως «ενιαίος πολυκομματικός φορέας».
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η μόνη διαφωνία για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες που καταγράφηκε ήταν αυτή του γραμματέα του ΠαΣοΚ Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος εισηγήθηκε να γίνει ένα συνέδριο «ανοιχτό στην κοινωνία με εκλογή συνέδρων και όχι τοποθετήσεις βάσει κομματικών διαβατηρίων».
Παρά την τήρηση ισορροπιών σε επίπεδο ηγεσιών στη ΔΗΣΥ, στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ το κλίμα είναι τεταμένο. Υπάρχει ένας βαθύς διχασμός. Από τη μια πλευρά πολλές δυνάμεις συσπειρώνονται γύρω από την κυρία Γεννηματά στην προοπτική να καταγράψει η ΔΗΣΥ διψήφιο ποσοστό στις εκλογές και να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών. Από την άλλη πλευρά καταγράφεται αποσυσπείρωση εξαιτίας της «ακύρωσης» των οργάνων του ΠαΣοΚ αλλά και μιας τακτικής που αφήνει ανοιχτές τις πόρτες στο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του και δέχεται φανερά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και κρυφά από τη Χαρ. Τρικούπη, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σε αυτά προστίθεται μια δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα από διαρροές ότι μπορεί να εξεταστεί και η υπόθεση των υποβρυχίων στην Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά, άρα εμπλοκή Βενιζέλου, και η στάση Πόντιου Πιλάτου που φαίνεται να επιλέγει η ηγεσία του ΠαΣοΚ. Τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου, ο Κύκλος Ιδεών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία», όπου παρά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εκδήλωσης αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου.
Την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει κινητικότητα στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου. Την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ωρα Αποφάσεων» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η δραστηριότητα των τριών πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης) που αποτελούν ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας έχει προκαλέσει χάσμα με τη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στον Σκάι είπε ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με το ΠαΣοΚ «γιατί ψηφίζει όλες τις ρουσφετολογικές και πελατειακές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι μετά από τόσα χρόνια στο ΠαΣοΚ αν επανέλθουν ως συνιστώσα στη ΔΗΣΥ θα πρόκειται για πλάκα, όπως αυτό «που συμβαίνει με τον Παπανδρέου, ο οποίος διέσπασε το ΠαΣοΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή του, έκανε ένα άλλο κόμμα, κόντεψε να διαλύσει το ΠαΣοΚ και επέστρεψε τώρα ως συνιστώσα ενός φορέα που λέγεται Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Σε αυτά απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ
Βασίλης Κεγκέρογλου μέσω Twitter: «
Ο Γ. Φλωρίδης κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι ο μόνος λόγος της επανεμφάνισής του είναι να κτυπά ύπουλα την παράταξη που τον ανέδειξε». Η «Ωρα Αποφάσεων» βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ποτάμι, σε μια ανοιχτή σχέση, η οποία δεν μοιάζει να καταλήγει σε γάμο σύντομα. Την περασμένη εβδομάδα οι «3» συναντήθηκαν με τον
Σταύρο Θεοδωράκη, χωρίς να συμφωνήσουν κάτι. Το ραντεβού θα επαναληφθεί πριν από την Τετάρτη, και από αυτό θα κριθεί η παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού στην εκδήλωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωράκης δεν επιθυμεί να είναι παρών αν οι «3» σκοπεύουν να ανακοινώσουν την ίδρυση κόμματος. Από την «Ωρα Αποφάσεων» μεταδίδεται ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι να μετατραπεί η πρωτοβουλία σε Κίνηση.
Αυτόνομη Δημοκρατική Ευθύνη
Το ιδρυτικό της συνέδριο πραγματοποιεί στις 1-2 Απριλίου η Δημοκρατική Ευθύνη, το κόμμα που στηρίζει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, με κεντρικό σύνθημα «Την Πρωταπριλιά τελειώνουν τα ψέματα». Η Δημοκρατική Ευθύνη ακολουθεί αυνόνομη πορεία και δεν επιδιώκει συμμαχία με άλλα κόμματα, αλλά την προώθηση των συμφερόντων της κοινωνίας. Δεν έχει αρχηγούς ούτε ιδρυτές και το οργανωτικό σχήμα ακολουθεί το μοντέλο των κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, θα είναι δηλαδή άλλος πρόεδρος, άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, άλλος γραμματέας του κόμματος, ενώ θα υπάρχει και αντιπρόεδρος. Ολοι θα εκλεγούν από το συνέδριο. Φιλοδοξία του κόμματος είναι να αναδείξει νέα πρόσωπα, με επαγγελματική σταδιοδρομία και διαφορετική κουλτούρα για την πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες φαβορί για τη θέση του γραμματέα, την πιο ουσιαστική στη Δημοκρατική Ευθύνη, είναι ο Θωμάς Παπαλιάγκας, 41χρονος δικηγόρος από τη Λάρισα, αλλά και οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από νέα πρόσωπα. Στο συνέδριο θα ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα του κόμματος.
Τα νέα μέτρα
Σε πολιτικό επίπεδο η ΔΗΣΥ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «καλεί αυτούς που διαμόρφωσαν το αδιέξοδο να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη ψήφισης των νέων δυσμενών μέτρων όταν θα έρθουν στην Βουλή. Συνένοχοι στα αδιέξοδά τους δεν θα γίνουμε». Αλλά απευθύνεται και στους «εταίρους της χώρας» και ζητεί «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία για το τέλος της αβεβαιότητας». Επιπλέον, καταδικάζει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «θα έπρεπε να σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και όχι να προβαίνει σε υποτιμητικές δηλώσεις για λαούς της Ευρώπης»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ