Αλήθειες και ψέματα για την κυρία Επιθεωρήτρια

Διαμαρτύρεται με επιστολή της προς «Το Βήμα» η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου επειδή όπως γράφει:

Διαμαρτύρεται με επιστολή της προς «Το Βήμα» η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου επειδή όπως γράφει: «Το δημοσίευμα με τίτλο «Η επιθεωρήτρια έχει νεύρα» είναι ανυπόστατο, ψευδές και κακόβουλο». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αναφέρονται στο δημοσίευμα ψεύδη σε σχέση με φιλικές σχέσεις δικές μου και των μελών της οικογένειάς μου με πρόσωπα του πολιτικού και δικαστικού βίου αφήνοντας αιχμές ως προς τον αντικειμενικό χαρακτήρα των ενεργειών μου». «Οι αξιολογικές εκθέσεις (όσο υπηρετούσε στο δικαστικό σώμα μέχρι το 2008 που παραιτήθηκε) ήταν εγγίζουσες την εξαίρετη και εξαίρετες» –η σύνταξη διατηρείται όπως ακριβώς είναι στην επιστολή. «Οι υπάλληλοι δεν προσλαμβάνονται με σύμβαση αλλά είναι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπώνται με τριετή θητεία και στη συνέχεια επιστρέφουν στις Υπηρεσίες τους στις οργανικές τους θέσεις». «Δεν έγινε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία DEVOQ». Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο που διενεργείται στους άμισθους υποθηκοφύλακες, σημειώνει ότι «έχουν τη δυνατότητα οι εισαγγελικοί λειτουργοί στους οποίους παραγγέλθηκε διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης στα άμισθα Υποθηκοφυλακεία να ενημερωθούν από ειδικούς εμπειρογνώμονες σχετικά με το θέμα του ελέγχου». «Η αναφορά στον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι ένας από τους σημαντικότερους ελέγχους που έχει αναλάβει να διενεργήσει ποτέ η Υπηρεσία μας, συνοδεύτηκε από το καταφανές ψεύδος περί άσκησης πιέσεων σε υπαλλήλους προκειμένου να καταδώσουν πολιτικούς προϊσταμένους τους».
«Εντύπωση και υποψίες για εξυπηρέτηση κύκλων συμφερόντων προκαλεί ο χρόνος που επιλέχθηκε να γίνει η επίθεση στο πρόσωπό μου και στον θεσμό του ΓΕΔΔ. Η δεδομένη χρονική στιγμή συμπίπτει με την έναρξη πολύ σοβαρών ελέγχων στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης σε αντικείμενα που για πρώτη φορά ελέγχονται σε τέτοιο εύρος και βάθος με τη συνεργασία όλων των ελεγκτικών οργάνων, γεγονός που προφανώς έχει ενοχλήσει». Η κυρία Παπασπύρου επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της.

Απάντηση
: Οι φιλικές σχέσεις της κυρίας Παπασπύρου που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι πασίγνωστες σε όλον τον δικαστικό και πολιτικό χώρο. Αν η ίδια θέλει να τις αποκηρύξει είναι δικό της ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τη φήμη της στο δικαστικό σώμα ας απευθύνει τα παράπονά της στους πρώην συναδέλφους της. Είναι γεγονός ότι πολλές από τις υποθέσεις που χειρίστηκε, με κορυφαία την υπόθεση Νηστικάκη, ανατράπηκαν στα ακροατήρια. Σχετικά με την επιλογή της εταιρείας DEVOQ, υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια η απόφασή της με αριθμό πρωτοκόλλου 3697 προς DEVOQ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και θέμα «Απόφαση για την απ’ ευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών συντήρησης υλικού (hardware) και υποστήριξης λογισμικού (software)». Αληθεύει ότι εκπρόσωπος της εταιρείας παρείχε τις υπηρεσίες του για αρκετό διάστημα προτού αποκτήσει οποιαδήποτε σχέση συνεργασίας με τη ΓΕΔΔ και πώς ανακάλυψε και εμπιστεύτηκε η κυρία Παπασπύρου μια άγνωστη εταιρεία, η οποία δεν υπάρχει ούτε στο Διαδίκτυο; Για την έρευνα που διενεργείται κατά υπαλλήλων της υπηρεσίας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γιατί δεν αναφέρει κάτι η Γενική Επιθεωρήτρια στην επιστολή της;
Οι υπάλληλοι της ΓΕΔΔ πράγματι είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά καθόλου δεν επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους μετά την τριετία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι βρίσκονται πολλά χρόνια στις θέσεις τους και κάποιοι από την ίδρυση της ΓΔΔΕ. Ξαφνικά όμως μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο αποχώρησαν περίπου οι μισοί –και όχι λόγω συνταξιοδότησης. Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεσή της με την Ενωση Αμισθων Υποθηκοφυλάκων «Το Βήμα» δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης, ωστόσο προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Είναι αρμόδια η ΓΕΔΔ να ελέγξει τους άμισθους υποθηκοφύλακες οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά έχουν οιονεί δικαστική εξουσία ή η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Εισαγγελία; Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από εμπειρογνώμονες αλλά όταν ο ελεγκτής «επιμορφώνει» αυτούς που διενεργούν τον έλεγχο –όπως καταγγέλλει η Ενωση Υποθηκοφυλάκων και δεν διαψεύδει η κυρία Παπασπύρου –διατηρούνται τα εχέγγυα αμεροληψίας της διαδικασίας; Είναι αποδεκτό να κατευθύνει η εκτελεστική εξουσία έλεγχο της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας; Σχετικά με τον έλεγχο στο Υποθηκοφυλακείο Αχαρνών, τον οποίο αναφέρει στην επιστολή της επισημαίνοντας ότι «είναι καθ’ όλα νόμιμος», έδωσε εντολή (Αρ. Πρωτ. Φ.291.16/13764, 14/7/2016) για έλεγχο «στα έτη 2002 ως και 2010», όταν σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ. 77/2005, άρθρο 3, ορίζεται ότι ο ΓΕΔΔ «επιλαμβάνεται υποθέσεων με την προϋπόθεση ότι αυτές αναφέρονται σε χρόνο όχι προγενέστερο της τριετίας από τη στιγμή που έλαβε γνώση»; Τέλος, σχετικά με τις καταγγελίες υπαλλήλων για τις πιέσεις που δέχονται κατά τον έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ας απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε πρώην υπουργούς Υγείας που έχουν γίνει αποδέκτες τους.
«Το Βήμα» ήταν και είναι υπέρ της διαφάνειας στον δημόσιο βίο και της πάταξης της κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι κομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Επιπλέον καθήκον και υποχρέωση του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία και τα δημόσια πρόσωπα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.