Η επένδυση πριν από δύο χρόνια της Sunlight στην Κομοτηνή για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ανακυκλωτηρίου μπαταριών αρχίζει και «βγάζει» τα λεφτά της συμβάλλοντας στο να πετύχει η μονάδα της μητρικής Sunlight στην Ξάνθη νέο ρεκόρ παραγωγής το 2016 και αυξημένες επιδόσεις σε τζίρο και λειτουργικά κέρδη.
Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών έδωσε πέρυσι τη δυνατότητα παραγωγής μολύβδου στη Sunlight Recycling για 15.600 τόνους έναντι 6.800 τόνων το 2015, με αποτέλεσμα η μητρική Sunlight να έχει πρόσβαση σε φθηνή πρώτη ύλη, την ώρα που οι τιμές μολύβδου στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν σε 2.500 ευρώ από 1.500 ευρώ ο τόνος. Είχε προηγηθεί η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις του για τη στήριξη της βιομηχανίας που αύξησαν τον αριθμό των παραγγελιών στη βιομηχανία και κατ’ επέκταση και στις τιμές των πρώτων υλών. Ετσι, η Συστήματα Sunlight που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της βιομηχανικής μπαταρίας και εξάγει το 98% της παραγωγής της κατάφερε να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο παραγγελιών με το μικρότερο δυνατό λειτουργικό κόστος.

«Το 61% των αναγκών μας σε πρώτη ύλη καλύπτεται από τη μονάδα της Κομοτηνής»
δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight κ. Βασίλης Μπίλλης κατά τη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας που ανήκει στον όμιλο Olympia του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού.
Το 2016 το εργοστάσιο στην Ξάνθη πέτυχε νέο ρεκόρ παραγωγής με 1,5 εκατ. τεμάχια σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με το 2015. Για να καλυφθούν οι αυξημένες παραγγελίες, η Συστήματα Sunlight προσέλαβε 126 νέους εργαζομένους ανεβάζοντας το σύνολο του προσωπικού της σε 746.
Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε 114 χώρες σε πέντε ηπείρους.Η εταιρεία παράγει μπαταρίες για περονοφόρα οχήματα (κλαρκ) που αποτελούν και το 66% του τζίρου της, μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας με εφαρμογές σε ΑΠΕ, μπαταρίες υποβρυχίων και καταναλωτικές μπαταρίες ως αποκλειστικός διανομέας της Toshiba.
Ο τζίρος της Συστήματα Sunlight διαμορφώθηκε το 2016 στα 168,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 23% σε σχέση με το 2015 και τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 29% στα 17,2 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ