Λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανώς αμήχανη αμερικανογερμανική συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο και τη διαφαινόμενη παράταση (για πόσους μήνες άραγε;) της εμπορικής ειρήνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε στο πλαίσιο της διεύρυνσης του φιλελεύθερου τόξου υπεράσπισης του διεθνούς εμπορίου και αντίστασης στον προστατευτισμό.
Είχαν προηγηθεί η συνάντηση της Μέρκελ με τον κινέζο πρόεδρο Ξι Τζινπίνγκ και η αμοιβαία δέσμευσή τους να στηρίξουν τις ανοιχτές αγορές, όπως επίσης η προσωπική δέσμευση της καγκελαρίου να στηρίξει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Mercosur, του οικονομικού μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής.
«Παρατηρούμε διεθνώς μια τάση προς την κατεύθυνση του προστατευτισμού και των ομφαλοσκοπήσεων. Εκείνο όμως που χρειαζόμαστε είναι ένα εμπόριο δίκαιο και ελεύθερο» δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Αμπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τη Μέρκελ στην τεχνολογική έκθεση CeBit στο Αννόβερο.
Είναι προφανές ότι η τρίτη εμπορική και εξαγωγική δύναμη στον κόσμο (Γερμανία) επιχειρεί να συμπήξει δεσμούς στενής συνεργασίας με την πρώτη (Κίνα) και την τέταρτη (Ιαπωνία) για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κήρυξης ενός εναντίον τους εμπορικού πολέμου από τη δεύτερη (ΗΠΑ). Ο Αμπε, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο σε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από εκείνο της συνάντησης Τραμπ – Μέρκελ (τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος καταδέχθηκε να σφίξει το χέρι του ιάπωνα καλεσμένου του), σημείωσε ότι η Ιαπωνία και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με τρόπο στενό και δυναμικό. «Και επίσης να φέρουμε και τις ΗΠΑ μαζί μας» πρόσθεσε ο Αμπε, ο οποίος δεν δίστασε να επισημάνει και στον ίδιο τον Τραμπ ότι «οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλάβουν ξανά τον ηγετικό ρόλο που τους αρμόζει παγκοσμίως».
Στην πραγματικότητα είναι η στάση της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης που συσπειρώνει τη Γερμανία, την Κίνα, την Ιαπωνία και εν γένει τον υπόλοιπο κόσμο κατά της Ουάσιγκτον. Σημειωτέον ότι στον «υπόλοιπο κόσμο» συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία! Διότι, πιστή στην ύστερη «Οστπολιτίκ» των προκατόχων της Σρέντερ και Κολ, η Μέρκελ εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα θετική στην άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εφόσον η Μόσχα συμβάλει στην επίλυση του Ουκρανικού.
Η καγκελάριος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι εκφράζει τη θέση της κυβέρνησής της και όχι της ΕΕ. Απευθυνόμενη από το Αννόβερο στον Τραμπ είπε ότι δεν είναι η κυβέρνησή της αλλά η εδρεύουσα στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αρμόδια για να διαπραγματευθεί εμπορικά ζητήματα εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ. Αλλωστε διαβεβαίωσε τον Αμπε ότι η χώρα της θέλει απλώς «να γίνει η ατμομηχανή για την ολοκλήρωση της ευρω-ιαπωνικής συμφωνίας μεταξύ δύο εμπορικών εταίρων που πιστεύουν στις ελεύθερες και ανοικτές αγορές». Οι εμπορικές συνομιλίες ΕΕ – Ιαπωνίας ξεκίνησαν το 2013 και αποσκοπούν στην άρση των εμπορικών συνόρων και στη διευκόλυνση των εκατέρωθεν επενδύσεων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ