Όταν ο Πυθαγόρας ο Σάμιος δήλωνε «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται», σίγουρα δεν είχε υπόψιν του ότι οι Δραχμοφρουροί θα βασίζονταν στην παραπάνω ρήση έτσι ώστε να «παίξουν τα ρέστα τους» προκειμένου να επιτύχουν την έξοδο μας από το Ευρώ. Ο αριθμός τον οποίο έχουν οι Δραχμοφρουροί κατά νου δεν είναι άλλος από τα 8,3 δις Ευρώ που πρέπει να αποπληρώσουμε μέχρι τις 20 Ιουλίου 2017.
Το γράφημα της Wall Street Journal (βλέπε: https://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/) είναι κατατοπιστικό. Την περίοδο 7 Ιουλίου με 17 Ιουλίου, πρέπει να αποπληρώσουμε 4,1 δις Ευρώ στους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα. Στις 18 Ιουλίου, έρχεται η σειρά του ΔΝΤ με το «μικροποσό» των 0,3 δις Ευρώ και ακολουθεί η ΕΚΤ η οποία «αναμένει» από εμάς περίπου 3,9 δις στις 20 Ιουλίου.
Ο/η αναγνώστης/αναγνώστρια αντιλαμβάνεται ότι ο Ιούλιος θα αποδειχθεί ιδιαίτερα «καυτός» για την ελληνική οικονομία. Αν υποθέσουμε ότι η καταραμένη αξιολόγηση τραβήξει μέχρι τότε, ίσως και να μπορέσουμε να μετακυλίσουμε τα 4,1 δις αλλά, βέβαια, το κόστος δανειοδότησης θα είναι εξαιρετικά απαγορευτικό κάτι που σημαίνει ότι απλώς μεταθέτουμε το όλο πρόβλημα στο μέλλον… Με την αποληρωμή όμως στην ΕΚΤ (και σε μικρότερο βαθμό στο ΔΝΤ) τι πρόκειται να κάνουμε;
Τα παραπάνω λοιπόν γνωρίζουν οι Δραχμοφρουροί (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων) και ευελπιστούν ότι με χρονοτριβές και κάθε λογής εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η 20η Ιουλίου αποτελεί την καλύτερη δυνατή ημερομηνία (ορόσημο) χρεοκοπίας και εξόδου από το Ευρώ. Κάτι που βέβαια γνωρίζει και η ίδια η Τρόικα η οποία βλέπει (από την πλευρά της) την 20η Ιουλίου είτε ως ημερομηνία κατά την οποία θα αποδεχθούμε τα πάντα αμαχητί, είτε ως ημερομηνία η οποία θα δρομολογήσει εξελίξεις για την απαλλαγή από το ελληνικό «βαρίδι»…
Επειδή λοιπόν ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά, ίσως σκεφθεί και πάλι να παίξει το χαρτί του Δημοψηφίσματος. Προτού λοιπόν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ας συμμερισθεί τουλάχιστον τον Πυθαγόρα τον Σάμιο όταν επίσης δήλωνε: «Το «ναι» και το «όχι», αν και είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, χρειάζεται να τις σκεφθεί κανείς πολύ προηγουμένως»….