Τον διορισμό προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ ζητούν με τροπολογία τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ξυδάκης. Και αυτό ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε εξαγγείλει προ ημερών την άμεση κατάθεση εκ μέρους της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τον διορισμό επιτρόπου και την άρση των αδιεξόδων στην ΑΕΠΙ.
Οι προτείνοντες βουλευτές, εκτός του κ. Ξυδάκη, είναι ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο Θ. Μουμουλίδης, και ο Π. Σκουρολιάκος και με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται νομοθετικά η δυνατότητα λήψης ενός έκτακτου και προσωρινού διοικητικού μέτρου στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη ορίζει ότι «ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας δύναται, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό́ τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, να διορίσει προσωρινό επίτροπο», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του προσωρινού επιτρόπου, η τροπολογία προβλέπει ότι «αναλαμβάνει την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν» και συγχρόνως, «ο προσωρινός επίτροπος ασκεί στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων». Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, «ο προσωρινός επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση στις ως άνω αρμοδιότητες», αναφέρεται. Επίσης, εισηγούνται ο προσωρινός επίτροπος να επεμβαίνει αποφασιστικώς «ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση της διοίκησης είναι απαραίτητο προκειμένου να μη ληφθεί καμία απόφαση χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης του οργανισμού ή διακοπής της λειτουργίας του».
«Η πρόβλεψη της δυνατότητας διορισμού προσωρινού επιτρόπου καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί η παύση της λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης που λειτουργεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα συμφέροντα των δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων που έχουν αναθέσει στον συγκεκριμένο οργανισμό την διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Με τη λήψη του μέτρου αυτού επιδιώκεται η προστασία του συλλογικού συμφέροντος των δικαιούχων μέσα από την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού και της σχετικής αγοράς καθώς και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δικαιούχων, των οργανισμών και των χρηστών», τονίζεται.
Η τροπολογία ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα πήραν αποστάσεις καθώς θεώρησαν ελλιπή και πρόχειρη την προσωρινή ρύθμιση για τον διορισμό επιτρόπου.
Εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Τζαβάρας έκανε λόγο για «γονατογράφημα», ενώ από την ΔΗΣΥ ο κ. Μανιάτης διερωτήθηκε γιατί δεν ήρθε ως υπουργική η τροπολογία. Όσον αφορά το ΚΚΕ ο Ι. Δελής εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον προσωρινό χαρακτήρα του διορισμού επιτρόπου λέγοντας: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».