Διδάγματα από τις ολλανδικές κάλπες για Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ

«Ισως το πιο σημαντικό μάθημα από τις ολλανδικές εκλογές για την ενωμένη Ευρώπη σήμερα είναι το εξής: πάρτε τις

«Ισως το πιο σημαντικό μάθημα από τις ολλανδικές εκλογές για την ενωμένη Ευρώπη σήμερα είναι το εξής: πάρτε τις ανησυχίες των λαϊκιστών στα σοβαρά, αλλά προτείνετε πιο αξιοπρεπείς λύσεις» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Πίτερ Κλέπε, επικεφαλής του «Open Europe», βραβευμένου κέντρου αναλύσεων για την ΕΕ με επιρροή στις Βρυξέλλες.
Στον απόηχο των ολλανδικών εκλογών, όπου οι ευρωπαϊστές είδαν με ανακούφιση τον ακροδεξιό εθνολαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς να μην τερματίζει στην πρώτη θέση, ο Κλέπε θεωρεί πως η πολιτική ελίτ, ιδίως στη Γαλλία και στη Γερμανία, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ όπου θα διεξαχθούν κρίσιμες εκλογές αργότερα εφέτος, δεν πρέπει να εφησυχάσει.
«Το δίδαγμα από τις κάλπες στην Ολλανδία είναι ότι τα παραδοσιακά κόμματα μπορούν πράγματι να σταματήσουν την άνοδο των ακροδεξιών αντιευρωπαϊστών, αλλά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των λαϊκιστών, αποφεύγοντας τις λύσεις τους. Σίγουρα στη Γαλλία και στη Γερμανία οι πολιτικοί μπορούν τώρα να προσπαθήσουν να αντιγράψουν αυτή την προσέγγιση» τονίζει ο συνομιλητής μας.
Και συνεχίζει: «Η αντιπαράθεση του κεντροδεξιού ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (σ.σ.: που βγήκε νικητής στις εκλογές) με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία του επέτρεψε να αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες των «αντισυστημικών» ψηφοφόρων και τις ιεραρχεί. Απολύτως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ρούτε απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να εισέλθει στη χώρα για να κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, ενώ απέλασε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία είχε μπει κρυφά στη χώρα, αν και την είχαν ενημερώσει ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτη να εκφωνήσει ομιλία στο τουρκικό Γενικό Προξενείο στο Ρότερνταμ.
Η αταλάντευτη στάση του Ρούτε έναντι της Τουρκίας έτυχε ευρείας υποστήριξης από όλο το πολιτικό φάσμα και αυτό ίσως τον βοήθησε να νικήσει τον ακροδεξιό εθνικιστή Βίλντερς με τόσο καθαρή διαφορά. Παρά το γεγονός ότι ο Βίλντερς κέρδισε περισσότερες έδρες από τις προηγούμενες εκλογές και ο Ρούτε έχασε κάποιες έδρες, ήταν ο πρωθυπουργός που αναδείχθηκε τελικά νικητής, παρά το γεγονός ότι ο Βίλντερς εμφανιζόταν επί μήνες πρώτος στις δημοσκοπήσεις».
«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βίλντερς δεν έκανε καμία προσπάθεια να μετριάσει τη ρητορική και τη συμπεριφορά του –σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη Μαρίν Λεπέν, την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία» μας λέει ο κ. Κλέπε. «Τον Φεβρουάριο, ο Βίλντερς χαρακτήρισε τους μαροκινούς μετανάστες «αποβράσματα», παρά το γεγονός ότι μόλις δύο μήνες νωρίτερα είχε καταδικαστεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους εναντίον της ίδιας ομάδας. Το ύφος του μπορεί να του στέρησε ψήφους από Ολλανδούς που πίστεψαν ότι είναι πάρα πολύ ακραίος. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι αυτό ήταν μέρος μιας σκόπιμης στρατηγικής από τον Βίλντερς να επηρεάσει με τη σκληρή ατζέντα του την πολιτική συζήτηση της αντιπολίτευσης. Και σε κάποιον βαθμό το πέτυχε» εκτιμά ο κ. Κλέπε.
Η τραγωδία και το «αεροπλανάκι» του ευρώ

«Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να πάρει ένα μάθημα από τον Ρούτε για το πώς να σταματήσει την άνοδο της λαϊκιστικής παλίρροιας και να λάβει πιο σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των δυσαρεστημένων. Θα μπορούσε να γίνει πιο μετριοπαθής και να επικεντρωθεί σε ό,τι κάνει καλά: στη διάλυση των εμπορικών φραγμών. Αλλά για όσο καιρό η ΕΕ θα πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων με τη συγκέντρωση όλο και περισσότερης δύναμης και χρημάτων σε κεντρικό επίπεδο ή με τη μικρο-διαχείριση εθνικών και τοπικών θεμάτων, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτεί τις «αντισυστημικές» ταξιαρχίες των αντιευρωπαϊστών.
Η τραγωδία είναι ότι παρ’ όλο που οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ευρώπη είναι κατά των ευρωπαϊκών μεταβιβάσεων χρημάτων (σ.σ.: από τις πλούσιες χώρες στις πιο φτωχές του Νότου) ή κατά της επιβολής ασφυκτικών δημοσιονομικών συνθηκών λιτότητας σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αυτό συμβαίνει ακόμα, λόγω της δυναμικής του ευρώ.
Το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν αεροπλανάκι ή πυραμίδα στην οποία όλοι πρέπει να πληρώνουν μονίμως τα διπλά ώστε να μη συντριβεί. Ως αποτέλεσμα, εκείνοι που πληρώνουν για τις μεταφορές χρημάτων δεν είναι ευχαριστημένοι, ενώ εξίσου δυσαρεστημένοι είναι και όσοι δέχονται σκληρούς όρους για να λάβουν αυτά τα χρήματα. Κατά την άποψή μου, λοιπόν, πολλά αντιευρωπαϊκά συναισθήματα τα δημιουργεί και το ίδιο το ευρώ» καταλήγει ο συνομιλητής μας.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.