«Η σιωπή μου τελείωσε» (My Silence has Ended) είναι ο τίτλος ενός μονόπρακτου που συνδυάζεται με τη ζωγραφική, το οποίο είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Η πιο Δυνατή» και στο οποίο συμμετέχουν δύο 23χρονες καλλιτέχνιδες, η Ελένη Μιχαηλίδου και η Κυβέλη Ζωή. Δύο νέες κοπέλες, παιδικές φίλες, με αγάπη για το θέατρο και τα εικαστικά αποφάσισαν να παρουσιάσουν στη σκηνή του SVA theater στη Νέα Υόρκη τη δική τους παράσταση: έναν δεκάλεπτο μονόλογο για τον έρωτα.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Μιχαηλίδου, όλα ξεκίνησαν από το έργο της εικαστικού Κυβέλης Ζωή «Meditation-Contemplation», που αποτελείται από έναν πίνακα και ένα έπιπλο, προσφέροντας την τρισδιάστατη προοπτική μιας γυναίκας που κάθεται σε ένα τραπέζι. Με βάση αυτό το «σκηνικό», γράφτηκε και ο μονόλογος μιας ερωμένης, που υποδύεται η κυρία Μιχαηλίδου, καθώς κάθεται απέναντι στη φιγούρα του έργου, στη σιωπηλή Αμέλια του αυθεντικού κειμένου του Στρίντμπεργκ, στο οποίο επίσης βασίζεται η παράσταση. Η ερωμένη Αμέλια παραμένει σιωπηλή καθώς ακούει τον μονόλογο της Κυρίας Χ, μιας παντρεμένης γυναίκας που βρίσκει τη μετρέσα του άνδρα της σε ένα ήσυχο cafè και της αποκαλύπτει πως «τα γνωρίζει όλα».
Η πιο δυνατή

Στο έργο του Στρίντμπεργκ, η κυρία Χ, ηθοποιός, παντρεμένη με τον Μπομπ, διευθυντή θεάτρου, αποφασίζει να μιλήσει στην Αμέλια, νέα ηθοποιό και ερωμένη του άνδρα της. Για την ακρίβεια η κυρία Χ θα βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την Αμέλια που πίνει μόνη σε ένα άδειο café την παραμονή των Χριστουγέννων, παίρνοντας δύναμη από τα μεγάλα της μάτια που απόψε την κοιτάζουν διαφορετικά.
Η Αμέλια προτιμά να σωπάσει απέναντι από τον ήχο της κυρίας Χ. Οι λέξεις δεν φτάνουν και άλλοτε γίνονται τραγούδι και άλλοτε γίνονται κραυγή. Η Αμέλια μεταμορφώνεται σε έναν καθρέφτη, μέσα από τον οποίο η κυρία Χ προσπαθεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τη ζωή της.
«Από αυτόν τον συνδυασμό ξεκινήσαμε τη συγγραφή ενός δικού μας κειμένου. Θέλαμε να δώσουμε φωνή σε έναν βουβό χαρακτήρα. Γιατί η σιωπή της Αμέλια κρύβει μέσα της την πιο δυνατή φωνή. Θεωρούμε τη συγκεκριμένη ηρωίδα δυνατότερη των δυνατών» σχολιάζει η κυρία Μιχαηλίδου. Οι δύο καλλιτέχνιδες θα παρουσιάσουν την αντεστραμμένη μορφή του μονόλογου του Στρίντμπεργκ, δίνοντας έτσι φωνή στη βουβή ερωμένη και κάνοντας έναν μονόλογο για τον έρωτα και τη ρήξη όλων των κοινωνικών κατεστημένων που προτάσσουν τη γυναίκα ως «καλή σπιτονοικοκυρά, μάνα και προπάντων κυρία κάποιου άνδρα».
Η πρωτότυπη, «ζωγραφική performance» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στη Νέα Υόρκη, με αφορμή ένα αφιέρωμα στη λογοτεχνία που διοργανώνει το πανεπιστήμιο School of Visual Arts (SVA) New York, με επικεφαλής της βραδιάς την ποιήτρια και καθηγήτρια του SVA κ. Davida Singer.
Οι δύο καλλιτέχνιδες, που βρίσκονται ήδη στην Αμερική, δηλώνουν έτοιμες για την performance της Παρασκευής. Επειτα θα ξαναγράψουν το έργο τους προκειμένου να παρουσιαστεί στην Αθήνα.


Λίγα λόγια για τις καλλιτέχνιδες

Η Ελένη Μιχαηλίδου έχει σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παραστατικές τέχνες και υποκριτική στο πανεπιστήμιο Damu της Πράγας. Εχει συνεργαστεί με τον Οσκαρας Κουρσουνόβας, τον Δημήτρη Τάρλοου κ.ά. και είναι μόνιμος συνεργάτης του θεάτρου Πορεία At Victoria.
Η Κυβέλη Ζωή έχει σπουδάσει ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και ήδη εργάζεται ως ζωγράφος από το 2015 έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

HeliosPlus