Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά σε μεγάλη ηλικία είναι τελικά καλύτερες μητέρες με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν λιγότερες συμπεριφορικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Developmental Psychology.
Οι επιστήμονες από Πανεπιστήμιο του Αάρχους έρχονται να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αποκτούν παιδιά σε προχωρημένη ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνουν αποκτούν αναπαραγωγικά προβλήματα και η ίδια η κύηση σε προχωρημένη ηλικία ενέχει κινδύνους για τις ίδιες και τους απογόνους τους.
«Όταν, όμως, αξιολογούμε τις συνέπειες της αυξημένης μητρικής ηλικίας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συν και πλην», εξηγεί ο καθηγητής Ντιον Σομμερ, που συμμετείχε στην έρευνα.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η αυξημένη μητρική ηλικία σχετίζεται με αυξημένη ψυχική ευεξία κατά την εγκυμοσύνη και τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα πλεονεκτήματα για τις μεγάλες μαμάδες και τα παιδιά τους εκτείνονται μέχρι και την σχολική ηλικία των παιδιών, αλλά εν τέλει φθίνουν πριν την ηλικία των 15 ετών.
Η παρούσα μελέτη εστίασε σε παιδιά σχολικής ηλικίας και διαπίστωσε ότι όσα είχαν μεγάλες μαμάδες είχαν λιγότερα συμπεριφορικά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα σε ηλικία 7 και 11 ετών, όχι όμως και όταν ήταν 15 ετών.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι, οι μεγάλες μητέρες είχαν πιο θετική στάση για τη μητρότητα και γενικά είχαν περισσότερο θετική συμπεριφορά προς τα παιδιά τους. Επιπλέον, είχαν πιο σταθερές σχέσεις, ήταν πιο μορφωμένες και είχαν καλύτερη πρόσβαση σε υλικά αγαθά.
«Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι γίνονται ψυχικά πιο ευέλικτοι καθώς μεγαλώνουν, είναι περισσότεροι ανεκτικοί με τους άλλους και ευδοκιμούν και οι ίδιοι περισσότερο συναισθηματικά. Γι’ αυτό η ψυχολογική ωριμότητα εξηγεί γιατί οι μεγάλες μητέρες δεν επιπλήττουν και δεν τιμωρούν σωματικά, τόσο συχνά, τα παιδιά τους. Και αυτό το στυλ γονικής συμπεριφοράς συντελεί σε θετικό ψυχολογικό περιβάλλον που επηρεάζει την ανατροφή του παιδιού», εξηγεί ο καθηγητής Ντιον Σομμερ.