Κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επικράτησε κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών από όλο τον κόσμο που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτίμησαν συγκεκριμένα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει βγει από το τέλμα του αποπληθωρισμού και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ερμηνεύεται και η αλλαγή νομισματικής πολιτικής που έχουν ήδη εγκαινιάσει ή σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στη δεύτερη, μέσα σε ένα τρίμηνο, αύξηση των βασικών επιτοκίων του δολαρίου. Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι «οι επόμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα είναι σταδιακές», γεγονός που ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι η τράπεζα δεν θα βιαστεί προκειμένου να κλείσει κι άλλο την στρόφιγγα της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία.
Η ΤΔΔ είναι η λεγόμενη «Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών». Πρόκειται για ένα διεθνή θεσμό στον οποίο μετέχουν 60 Κεντρικές Τράπεζες και νομισματικές αρχές από ισάριθμες χώρες και των πέντε ηπείρων. Βάσει του καταστατικού της «βοηθά τη διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία και σταθερότητα και δρα ως μια τράπεζα για τις Κεντρικές Τράπεζες».