Το δρόμο που ακολούθησε το Λονδίνο και το Εδιμβούργο το 2014, όταν συμφώνησαν με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ζητά η κυβέρνηση της Καταλονίας από την Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, αρθρογράφησε σχετικά στην El Pais.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, και ο τότε επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ, είχαν έρθει σε συμφωνία για το δημοψήφισμα του 2014 με το οποίο η Σκωτία παρέμεινε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει με κάθε λεπτομέρεια την όλη διαδικασία και κυρίως το πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα στους πολίτες.
Μια αντίστοιχη διαδικασία επιθυμεί να ακολουθήσει και η νυν επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζεον, εφόσον βεβαίως καταφέρει να συνεννοηθεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι…
Ο πρόεδρος της Καταλονίας και ο αντιπρόεδρός του Οριόλ Χουνκέρας έγραψαν άρθρο στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τίτλο: «Ας κερδίσει ο διάλογος, ας αποφασίσουν οι κάλπες».
Όπως εξηγούν, είναι ώρα να συμφωνηθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει βούληση για διάλογο από τη Μαδρίτη. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι κάθονται ήδη στο τραπέζι, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει ακόμα προσέλθει.
Απευθύνονται μάλιστα στους υπόλοιπους Ισπανούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν πλέον θα είναι πολύ αργά, σας παρακαλούμε μην κοιτάξετε προς τη δική μας πλευρά. Να είστε απαιτητικοί και με διάθεση κριτικής έναντι των αδιάλλακτων κυβερνητών σας, όπως αυτοί υπήρξαν αδιάλλακτοι απέναντί μας.»
Ουσιαστικά η Βαρκελώνη ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει στο σχέδιο για το δημοψήφισμα, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση Ραχόι για να γίνει αυτό συντεταγμένα.
Δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, την ημερομηνία, ακόμα και την εναλλακτική πάνω στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι Καταλανοί.
Η Βαρκελώνη δεν έχει ανοίξει απόλυτα τα χαρτιά της για την ακριβή ημερομηνία του δημοψηφίσματος και αυτό είναι λογικό, αφού υπάρχει η πρόταση για διάλογο. Όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, αφού πρόσφατα έγινε γνωστή μυστική συνάντηση του Μαριάνο Ραχόι με τον Πουιγδεμόντ.
Το μόνο που είναι γνωστό είναι το δημοψήφισμα θα γίνει κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2017, ενδεχομένως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης ουσιαστικά δεν υφίσταται. Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι πρόθυμη να συζητήσει οικονομικά ζητήματα (πχ επενδύσεις για ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Καταλονία), αλλά δεν συζητά δημοψήφισμα, καταρχήν επικαλούμενη το Σύνταγμα.
Επιπλέον, η Μαδρίτη βρίσκεται ήδη σε σύγκρουση με τη Βαρκελώνη, λόγω των δικαστικών διώξεων που αντιμετωπίζει ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, για το «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» του 2014, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό.
Toυς τελευταίους μήνες, τόσο ο Αρτούρ Μας, όσο και ο Κάρλες Πουιγδεμόντ, πραγματοποίησαν περιοδεία σε ΕΕ και ΗΠΑ, προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η Καταλονία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τουλάχιστον ένα δημοψήφισμα.
Ο Πουιγδεμόντ μίλησε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο, δεν είχε επίσημες επαφές με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Μάλιστα, αρκετοί ευρωβουλευτές της Ισπανίας ζήτησαν με φιλικό τρόπο από συναδέλφους τους να μην παραστούν στην ομιλία του.
Η Καταλονία ως ανεξάρτητη επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, πράγμα το οποίο -όπως και με τη Σκωτία- δεν μπορεί να συμβεί αυτόματα. Το έχουν κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει οι Βρυξέλλες.
Και μπορεί στην περίπτωση της Σκωτίας η κυβέρνηση να είναι υπέρ της ΕΕ, ωστόσο, η Καταλονία είναι μια διαφορετική περίπτωση: ο κυβερνητικός συνασπισμός στηρίζεται σε ένα αντικαπιταλιστικό κόμμα της αριστεράς, που προφανώς είναι κατά της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος.