Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Εφης Αχτσιόγλου με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Τετάρτη έμοιαζε πολύ με τις αντίστοιχες του 2015. Οπως και τότε, μόνο περί διαγραμμάτων διαφωτίστηκαν από τους δύο πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης για το περιεχόμενο και τις προοπτικές των συζητήσεων και πάντως το αίσθημα της απογοήτευσης ήταν έντονο. Ακόμη και το φιλόδοξο σχέδιο για τα «αντίμετρα», στο οποίο τόσο είχε επενδύσει και τόσο είχε πανηγυρίσει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, είναι όχι απλώς «στον αέρα» αλλά απειλείται και με συνολική απόρριψη.
Με τον χρόνο να τρέχει και τις προθεσμίες να χάνονται η μία μετά την άλλη, το βάρος πέφτει σε κάποια πρόσωπα της κυβέρνησης και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων διαμορφώνονται ομαδοποιήσεις που όσο και να είναι ασύντακτες μπορεί να επιφυλάσσουν εκπλήξεις.
Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι πως οι περισσότεροι αναζητούν ένα άλλοθι ώστε να ψηφίσουν τα μέτρα όταν έλθει η ώρα.
Το άλλοθι αυτό όμως δεν έχει βρεθεί. Είναι άλλωστε φανερό αυτό και από το γεγονός ότι ελάχιστοι πλέον προθυμοποιούνται να εμφανιστούν και να υπερασπιστούν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα κάτι από αυτά που φαίνεται ότι θα κληθούν να ψηφίσουν.
Μόνο κάποιες διστακτικές και απονευρωμένες δικαιολογίες διατυπώνονται από στελέχη όπως ο Κ. Ζαχαριάδης, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει, οι ρόλοι των προσώπων και των ομάδων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Στην κορυφή βρίσκεται η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Στο στενό περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα καθοριστικό ρόλο παίζει πλέον ο Δ. Τζανακόπουλος. Δεν ασκεί μόνο καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά συμμετέχει και στον κεντρικό σχεδιασμό.
Εχει όμως εσχάτως επιστρέψει στους καθημερινούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού ο Ν. Παππάς. Αποτέλεσμα είναι, όπως μεταφέρουν πηγές που γνωρίζουν τι εκτυλίσσεται στο Μέγαρο Μαξίμου, να ξεσπούν εντάσεις μεταξύ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού και ο αποσυντονισμός να είναι διαρκής και φανερός.
Σκανδαλολογία και «εμπλοκή» με Καραμανλή
Το βασικό, νέο στρατήγημα αυτής της ομάδας είναι η σκανδαλολογία η οποία ξεκίνησε με την πρόταση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου και συνεχίζεται με την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα διερευνηθούν και τα πεπραγμένα της περιόδου πριν από το 2009. Αυτό θα σημάνει, κατά κάποιους, ότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης με το καραμανλικό τμήμα της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτής της σκανδαλολογικής έξαρσης, από πηγές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης επισημαίνονται δύο επί μέρους στοιχεία:
–Αφενός το γεγονός ότι η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι αυτή που διατηρεί σχέσεις με τον Π. Καμμένο, ο οποίος και έχει την πρωτοβουλία στο θέμα της προανακριτικής για τα εξοπλιστικά.
–Αφετέρου η πρόσφατη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από επίμονη παρότρυνση της πρώην υπουργού Εξωτερικών προς τον πρώην πρωθυπουργό συμφωνήθηκε ότι πρέπει να καούν όλες οι «γέφυρες» με τον Π. Καμμένο.
Ο Σκουρλέτης και οι κομματικοί
Μια δεύτερη ομάδα στην κυβέρνηση, με επιρροή και στην ΚΟ, είναι αυτή που αρχίζει να αναδεικνύεται έπειτα και από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για την ανάγκη ψήφισης των μέτρων από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι κάτι που προσφάτως είχε απορριφθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όμως φαίνεται ότι παράλληλες διαδικασίες οδηγούν κάποιους στην κυβέρνηση σε προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος εν όψει μιας ενδεχόμενης ψηφοφορίας –και με το βλέμμα στραμμένο σε μια πιθανολογούμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι πλέον φανερό ότι πρόσωπα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τη διετία της διακυβέρνησης ετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα». Χαρακτηριστικότερη από όλες είναι η περίπτωση του Ν. Φίλη ο οποίος θέλει να δείξει ότι υπηρετεί μία «αριστερή ατζέντα», ανοίγοντας ζητήματα είτε όπως αυτό της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ είτε αυτό του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Κατά την εκτίμηση συντρόφων του, κίνητρο αυτής της στρατηγικής είναι και η επανεκλογή στην Α’ Αθηνών, όπου με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα εκλέξει περισσότερους από δύο ή τρεις βουλευτές και ο κ. Φίλης έχει να ανταγωνιστεί τους Αλ. Φλαμπουράρη, Ν. Βούτση και Χρ. Βερναρδάκη.
Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, η μεγαλύτερη ανησυχία διαπιστώνεται μεταξύ των βουλευτών της επαρχίας. Εν αναμονή μιας ψηφοφορίας για νέα μέτρα, πολλοί από αυτούς εμφανίζονται «παγωμένοι» με τη σκέψη και μόνο ότι θα κληθούν να τα υπερασπιστούν στους ψηφοφόρους τους. Και είναι η παράμετρος αυτή που κάνει αρκετούς και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις από πρόσωπα που έως σήμερα δεν έχουν εκδηλωθεί. Κατά μία εκδοχή και αντίθετα με τη λογική που θέλει όλους να ψηφίζουν τα πάντα για να διαφυλάξουν τις έδρες τους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιοι να προτιμήσουν μια «αξιοπρεπή» έξοδο.
Ερωτήματα αρχίζουν να διατυπώνονται και για την στάση που θα τηρήσουν κάποιοι από τους προερχόμενους από το ΠαΣοΚ βουλευτές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η συγκεκριμένη (όχι οργανωμένη) ομάδα βουλευτών (
Μ. Μπόλαρης,
Θ. Παραστατίδης,
Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.) έχει διαμηνύσει στην ηγεσία της κυβέρνησης ότι η εκλογική ισχύς του κόμματος στις περιφέρειές τους οφείλεται σε αυτούς και διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο.
Η Περιφέρεια και η «Αγια-Σοφιά»Μία από τις παραμέτρους των τελευταίων εβδομάδων που έχει παγιώσει την αντίληψη ότι στην κυβέρνηση κυριαρχεί μεγάλη αγωνία για τα επερχόμενα και αναζητούνται άλλου είδους προεκλογικά «αντίμετρα», είναι η κινητικότητα σε σχέση με τα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.
Στην πρώτη περίπτωση και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους (μέσω της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας) ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να βασιστεί σε απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για τη χορήγηση άδειας ανέγερσης του γηπέδου, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας εξακολουθεί να προβάλλει ενστάσεις για το έργο. Ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη τον κάλεσε να μην υπογράψει την υψομετρική μελέτη για το γήπεδο της ΑΕΚ. Οπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, ο δήμαρχος δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τη διοίκηση της ομάδας.
Την ίδια στιγμή, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη το Μέγαρο Μαξίμου, και με αφορμή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο «ανάπλασης της Αθήνας» με βασικό στοιχείο την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή. Και σε αυτήν την περίπτωση, κεντρικό ρόλο έχει η Περιφέρεια Αττικής και η Ρένα Δούρου, έπειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακουστεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.