Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 η κοινή γνώμη άκουγε το όνομα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μία φορά τον χρόνο, όταν παρέδιδε την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος, παρότι ο Λέανδρος Ρακιντζής παρέμεινε για 11 χρόνια σε αυτή τη θέση. Η αντικαταστάτριά του φαίνεται αποφασισμένη να αλλάξει τα πράγματα. Η Μαρία Παπασπύρου, πρώην δικαστικός, πρώην Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Αττικής, και πρώην ΠαΣοΚ που μεταστράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τέτοια δυσλειτουργία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών ώστε τα παράπονα έφθασαν μέχρι το Πρωθυπουργικό Γραφείο ενώ καταγγελίες έγιναν και στη ΝΔ.
Τα «παιδιά» του Μαξίμου
Η κυρία Παπασπύρου υπερηφανεύεται ότι σχεδόν μεγάλωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τα αδέλφια του –έχει και η ίδια δύο παιδιά –καθώς ήταν στενή φίλη της μητέρας του, η οποία απεβίωσε νέα. Μάλιστα οι δύο οικογένειες συνδέονται με κουμπαριά. Ο κ. Τζανακόπουλος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου έκαναν την άσκησή τους για την απόκτηση άδειας δικηγορίας στο γραφείο του συζύγου της Κώστα Παπασπύρου.
Οσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα δεν ξαφνιάζονται όταν την ακούνε να λέει «εγώ θέλω να τα βοηθήσω τα παιδιά» αναφερόμενη στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, είναι επιστήθια φίλη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Η καταγωγή της είναι από τον Πόρο. Μάλιστα το 2011 ήταν υποψήφια δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας» του Γιάννη Δημητριάδη, διεθνολόγου, ο οποίος σε ηλικία 36 ετών εξελέγη δήμαρχος Πόρου με ποσοστό 56% και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, έχοντας όμως καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Παπασπύρου αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία και ανέλαβε τη θέση στην Περιφέρεια έπειτα από εκλογή στην οποία έλαβε 69 ψήφους σε σύνολο 84 ψηφισάντων.
Κλίμα καχυποψίας
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1983 και το 2008 αποχώρησε αιφνιδιαστικά και σύμφωνα με πρώην συναδέλφους της η αιτία ήταν ότι παραλείφθηκε από τις κρίσεις. Από το 1991 έως και το 1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια και χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία.
Οσοι τη γνωρίζουν περιγράφουν ένα άτομο με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Με την άφιξή της στο κτίριο της Συγγρού 60, όπου βρίσκεται η έδρα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, έγινε φανερό ότι οι ισορροπίες που υπήρχαν θα διαταράσσονταν. Μάλιστα ορισμένοι θεωρούσαν θετικό να ανακατευθεί η τράπουλα, οπότε η θητεία της ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. Συμβάσεις υπαλλήλων καριέρας δεν ανανεώθηκαν, οι αντικαταστάτες ήταν πρόσωπα της προσωπικής της εμπιστοσύνης, ένα κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας άρχισε να επικρατεί στην υπηρεσία.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν υπάλληλοι παραπέμφθηκαν για έλεγχο στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από όπου δεν αρνούνται την υπόθεση αλλά επικαλούνται το απόρρητο των ερευνών και δεν δίνουν λεπτομέρειες.
Απευθείας ανάθεση
Η κυρία Παπασπύρου ενδεχομένως να αισθάνεται ότι μπορεί να πέσει θύμα παρακολουθήσεων. Οπως φαίνεται στη Διαύγεια, επέλεξε με απευθείας ανάθεση να δώσει τις υπηρεσίες πληροφορικής στην εταιρεία DEVOQ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάζεται και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταξύ των άλλων υποθέσεων που ερευνά το ΣΕΕΔΔ είναι αυτές της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά ήδη εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πορισμάτων. Υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλουν σε πρώην υπουργούς, στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τους ασκούνται πιέσεις προκειμένου να καταδώσουν πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Αν ισχύουν τα καταγγελλόμενα τότε απειλείται η ακεραιότητα ενός Σώματος, το οποίο αν και δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια με εγγυήσεις ανεξαρτησίας μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.
Πόλεμος με τους άμισθους υποθηκοφύλακες
Η γενική επιθεωρήτρια έχει ανοίξει κανονικό πόλεμο και με τους άμισθους υποθηκοφύλακες. Την 1η Απριλίου 2016 έδωσε εντολή να ελεγχθεί αν παρακρατούν παράνομα χρήματα από την αμοιβή τους που έπρεπε να παραδώσουν στο Δημόσιο. Η υπόθεση είναι παλιά και περίπλοκη. Κάποιοι μιλούν για σκάνδαλο. Οι υποθηκοφύλακες αντιδρούν. Επισημαίνουν ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι ο έλεγχός τους από το ΣΕΕΔΔ είναι παράνομος και ζητούν συνάντηση με την κυρία Παπασπύρου. «Σας ξέρω εσάς. Είστε απατεώνες» τους λέει εκείνη μόλις τους αντικρίζει.
Της εκθέτουν τα επιχειρήματά τους, εκείνη όμως δεν πείθεται. «Πού τα λέει αυτά ο νόμος;» τη ρωτούν οι εκπρόσωποι των υποθηκοφυλάκων. «Τα λέω εγώ!» τους απαντά χτυπώντας το χέρι της στο τραπέζι, σύμφωνα με την ίδια αφήγηση.
Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, η οποία πλέον ερευνάται από εισαγγελείς όπως προβλέπει ο νόμος, έπειτα από παραγγελία της κυρίας Δημητρίου, και θα διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη, ο τρόπος λειτουργίας της κυρίας Παπασπύρου εμφανίζεται για ακόμα μία φορά προβληματικός. Εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες που έχει κάνει με αναφορά του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 6 Μαρτίου 2017 το ΔΣ της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων, η γενική επιθεωρήτρια κάνει σεμινάρια στους εισαγγελείς που ερευνούν τις εναντίον τους καταγγελίες. «Πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται «επιμόρφωση» των κατά τόπους εισαγγελέων Πρωτοδικών, στους οποίους έχει ανατεθεί η οικεία Εκτακτη Επιθεώρηση, από «ειδικούς» της ΓΕΔΔ για την εκτέλεση της παραπάνω Παραγγελίας Σας. Μια τέτοια «επιμόρφωση», όμως, από όργανα της Διοίκησης, πέραν από προσβλητική και υποτιμητική για τους εισαγγελείς, αποτελεί καθαρή εισπήδηση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής.
Πώς θα φαινόταν άραγε εάν και εμείς ζητούσαμε να «επιμορφώσουμε» τους εισαγγελείς για τα ζητήματά μας; Η δικαστική εξουσία διέπεται κατά το Σύνταγμα από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία έτσι ώστε να ίσταται μεταξύ του πολίτη, αφενός, και της εκτελεστικής ιδίως εξουσίας, αφετέρου, προκειμένου ακριβώς να προστατεύεται ο πολίτης από αυθαιρεσίες της τελευταίας, που καθίστανται εφικτές λόγω της υπέρμετρης πραγματικής και νομικής ισχύος του σύγχρονου κράτους. Εάν οι εισαγγελείς «επιμορφώνονται» για την άσκηση του έργου τους από την εκτελεστική εξουσία, τότε η διάκριση των εξουσιών καταλύεται» αναφέρουν.
Τα φαινόμενα αυτά, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, είναι πολύ ανησυχητικά και προστίθενται σε μια σειρά επιθέσεων σε θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσπαθεί να ενισχύσει τα καθεστωτικά της χαρακτηριστικά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ