Η δυναμική που μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Greek Golden Visa, δηλαδή η χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ οδηγεί την κυβέρνηση σε κινήσεις για την επέκτασή του και σε άλλες μορφές επενδύσεων.
Οπως έγινε γνωστό, εξετάζονται προτάσεις όπως οι επενδύσεις στην αγορά ομολόγων ή μετοχών επενδυτικών ταμείων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, όριο το οποίο διατηρείται και για τα ακίνητα, παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τελευταίως για μείωση αυτής της υποχρέωσης.
Ως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες.
Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.
Ακόμη και όταν συμπεριληφθούν, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα «Greece My Residence: Golden Visa Program», οι άδειες διαμονής που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών και πάλι η μεγαλύτερη προτίμηση προέρχεται από την Κίνα με 1.580 άδειες. Ακολουθούν η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179. Συνολικά, έχουν διατεθεί 3.809 άδειες για μέλη των οικογενειών όσων έχουν επενδύσει μέσω της Golden Visa.
Με σκοπό λοιπόν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, διενεργήθηκε δημόσια διαβούλευση από τον Οργανισμό Enterprise Greece στην οποία κατέθεσαν προτάσεις φορείς της εγχώριας αγοράς.
Τα αποτελέσματα συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό τον συντονισμό του υφυπουργού κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.
Αποφασίστηκε λοιπόν η διατήρηση του επιπέδου των 250.000 ευρώ ως υποχρέωση αγοράς ακινήτων για την ένταξη στο πρόγραμμα της Greek Golden Visa. Επίσης, θα εξετασθεί η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες μορφές επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Στα ζητήματα ιθαγένειας αποφασίστηκε να συζητηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία τόσο η διαμόρφωση σχετικού προγράμματος όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της. Τέλος, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών webinar με σκοπό την ενημέρωση των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων των κατά τόπους πρεσβειών μας για το πρόγραμμα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας, εκπρόσωπος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ