H μοναδική εταιρεία εκτροφής και παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα βρίσκεται στην Αρτα. Εξάγει το 99% των προϊόντων της, και μάλιστα και στη Ρωσία. Πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση Thesauri, η οποία περισσότερα από 20 έτη έχει επικεντρωθεί στο χαβιάρι, μια και ο ιδρυτής της Δημήτρης Παπαγιάννης είχε στραφεί από τότε στα γκουρμέ προϊόντα καθώς διέκρινε τις προοπτικές ανάπτυξης αυτής της αγοράς. Κάποτε η Ρωσία ήταν η βασίλισσα στην παραγωγή και κατανάλωση χαβιαριού, αλλά η υπεραλίευση οξυρρύγχων, η μόλυνση κ.ά. μείωσαν τα φυσικά αποθέματα, με αποτέλεσμα σήμερα να αναγκάζεται να εισάγει χαβιάρι από άλλες χώρες. Αυτό το κενό στην αγορά διαπίστωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαγιάννης και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το χαβιάρι. Η πορεία της εταιρείας δικαίωσε την απόφασή του. «Οι εξελίξεις στην αγορά του χαβιαριού είναι γρήγορες. Ή ήσουν πάνω στο καράβι ή όχι. Και η Ρωσία δεν ήταν, αλλά η Thesauri μπήκε την κατάλληλη εποχή. Τα μυστικά όμως της επιτυχίας της εταιρείας είναι ότι εστίασε σε ακριβά είδη οξυρρύγχου, ανέπτυξε αξιόλογη τεχνογνωσία, έχει καλή ποιότητα νερού, ενώ παράγει χαβιάρι όλον τον χρόνο, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα» μας λέει ο Ανδρέας Μίντσιος, γενικός διευθυντής της Thesauri.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 από τον Δημήτρη Παπαγιάννη, ιδιοκτήτη του ομίλου αλλαντικών ΒΙΚΗ, ενώ σήμερα διοικείται από τη δεύτερη γενιά, τη Μαρία, τη Σοφία και τον Νίκο, τα παιδιά της οικογένειας. Οραμά του ήταν η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής ενός premium προϊόντος, υψηλής αξίας. Με έδρα την Αρτα, δημιουργήθηκε η σύγχρονη μονάδα χερσαίας ιχθυοκαλλιέργειας, με έκταση άνω των 300 στρεμμάτων. Αρχικά η εταιρεία Thesauri δραστηριοποιήθηκε στην εκτροφή χελιών και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες της Ευρώπης στο είδος της.
Επενδύσεις
Επειτα από εκτεταμένες επενδύσεις αναβάθμισης της μονάδας, το 1997 η Thesauri στράφηκε στην εκτροφή οξυρρύγχου και στην παραγωγή χαβιαριού, τα οποία αποτελούν τη βασική δραστηριότητά της. Απασχολεί 20 άτομα, είναι η μοναδική εταιρεία παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα, ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στις επτά μεγαλύτερες μονάδες ανοικτού και κλειστού τύπου της Ευρώπης.
Εκτρέφει οξυρρύγχους Οσιέτρα (Oscietra), ένα από τα καλύτερα είδη οξυρρύγχου για την παραγωγή χαβιαριού, μαζί με τα Μπελούγκα (Beluga) και Σεβρούγκα (Cevruga). Το χαβιάρι, το φημισμένο έδεσμα που συνδέεται με την πολυτέλεια και την gourmet κουζίνα, δεν είναι άλλο από τα αβγά του οξυρρύγχου, τα οποία λαμβάνονται από το ψάρι κατά το προτελευταίο στάδιο ωρίμασης. Ο οξύρρυγχος αποτελεί ένα μοναδικό ψάρι που μπορεί να ζήσει περισσότερα από 100 χρόνια και να αγγίξει τα 1.500 κιλά. Αναγνωρίζονται 25 διαφορετικά είδη οξυρρύγχου. Ως χαβιάρι επιτρέπεται να διατίθενται μόνο τα αβγά του οξυρρύγχου.
Περίπου το 99% της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Μέσα από 17 συνεργασίες με χονδρεμπόρους το χαβιάρι Thesauri εξάγεται παγκοσμίως, με σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά τη Γερμανία. Παράλληλα η εταιρεία εφοδιάζει την αγορά της Ρωσίας τόσο με χαβιάρι όσο και με κρέας οξυρρύγχου.
Τεχνογνωσία
Η μοναδικότητα όμως της δραστηριότητας παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα αντιμετώπισε στα πρώτα βήματά της σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μίντσιο, «Η γραφειοκρατία αποτέλεσε έναν μεγάλο σκόπελο, ενώ και η ευαισθησία του προϊόντος, επίσης, αποτέλεσε σημαντική δυσκολία».
Σήμερα, συνεχίζει, «η επένδυση έχει αποφέρει καρπούς και βρίσκεται στη θέση να μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία της σε ενδιαφερομένους που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο. Με την καθοδήγηση του ιχθυολόγου κ. Κώστα Καρίπογλου ανέπτυξε τη δική της τεχνογνωσία τόσο για την εκτροφή των ψαριών –συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής –όσο και για την παραγωγή χαβιαριού».
Η εταιρεία έχει τζίρο 1 εκατ. ευρώ και η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής είναι τρεις τόνοι χαβιάρι και 70-90 τόνοι κρέας οξυρρύγχου.
Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαβιαριού ήταν 600 κιλά ετησίως, προ κρίσεως, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι έχει μειωθεί αρκετά, καθώς πρόκειται για ένα ακριβό τρόφιμο που η τιμή του αγγίζει περίπου τα 2.500 ευρώ το κιλό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ