Πουλήστε δάνεια, κάντε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Σε οριακή κατάσταση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος όσο η αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα.

Σε οριακή κατάσταση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος όσο η αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα. Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στο αυριανό Eurogroup, από το οποίο οι διοικήσεις των τραπεζών προσβλέπουν το λιγότερο σε μια δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων, που θα παραπέμπει σε σύντομη ολοκλήρωσή τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές έχουν στενέψει επικίνδυνα. Αν και εξακολουθεί να πιστεύει ότι «το ματς μπορεί να γυρίσει» και ότι οι τράπεζες, παρά το κακό ξεκίνημα του 2017, θα καταφέρουν τελικά να πιάσουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων εφέτος, κρούει, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται, τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται.

Αναστρέψιμο ακόμη
Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι η βλάβη στο τραπεζικό σύστημα, από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,5 δισ. ευρώ και τη μείωση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας, είναι αναστρέψιμη. Και ότι στα τρία επόμενα τρίμηνα είναι δυνατή τόσο η μείωση των δανείων σε καθυστέρηση κατά τουλάχιστον 8 – 9 δισ. ευρώ όσο και η ενίσχυση της καταθετικής βάσης σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Αρκεί οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε συνθήκες ομαλότητας.
Την ίδια εκτίμηση για την πορεία του κλάδου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί, που βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για επαφές τόσο με τον κ. Στουρνάρα όσο και με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόπτρια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από την αναδιάρθρωση των δομών και των μηχανισμών εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και τις δράσεις των μεγάλων εμπορικών τραπεζών για τη βελτίωση της διαχείρισης των επισφαλειών. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο ελληνικός κλάδος είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στα μέτωπα της ρευστότητας και των προβληματικών δανείων.
Ωστόσο, στις συναντήσεις της με τον διοικητή της ΤτΕ και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων υπογράμμισε την ανάγκη να οριστικοποιηθεί τάχιστα το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την παροχή ασυλίας των τραπεζικών στελεχών και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μόνο έτσι εκτιμά η κυρία Νουί ότι θα υπάρξει η αναγκαία επιτάχυνση του έργου εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.
Πολιτικές ευθύνες
Ανώτατος τραπεζικός παράγοντας τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» πως «η επικεφαλής του SSM αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουν οι τράπεζες ευθύνη σε αυτή τη φάση για τον εκτροχιασμό των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ότι οι αποκλίσεις είναι κατά βάση… πολιτικές».
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η κυρία Νουί δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη αλλαγής του μείγματος των δράσεων που καλούνται να αναλάβουν οι τράπεζες για την ανάκτηση των επισφαλών απαιτήσεων. Εκτιμά δε πως αν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους δανειστές, τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν, τουλάχιστον μέχρι τα stress tests του 2018.
Προσθέτει εν τούτοις ότι στις συζητήσεις με τις τράπεζες η «σιδηρά κυρία» του ευρωσυστήματος κατέστησε σαφές ότι τα σχέδιά τους θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. «Μας ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα φιλόδοξη και ρεαλιστική» συμπληρώνει ο ίδιος, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι «σε κάθε έλεγχο του SSM από εδώ και στο εξής θα εξετάζονται οι προοπτικές επίτευξης των στόχων, ώστε να γίνονται, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, οι κατάλληλες προσαρμογές».

Τι ζήτησε ο SSM
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επικεφαλής του SSM υπογράμμισε πως «είναι διαφορετικό θέμα το ποιος ευθύνεται για μία κατάσταση και το τι πρέπει να γίνει για την επίτευξη των στόχων» και ότι «για όλα υπάρχει ένα τίμημα». Πάντως, το θετικό είναι ότι προς το παρόν δεν τέθηκε ζήτημα διορθωτικών κινήσεων, προς την κατεύθυνση της αύξησης των πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα μειώνονταν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος.
Ωστόσο, ο SSM ζήτησε από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους να υπάρξει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πρόοδος στους ακόλουθους τομείς:
l Στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις.
l Στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.
l Στις εκποιήσεις ενεχύρων.
l Στις πωλήσεις πακέτων δανείων, καταναλωτικής πίστης σε πρώτη φάση.

Πίεση από την ΕΚΤ στην κυβέρνηση για άμεση ψήφιση των νομοθετημάτων

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για άμεση ψήφιση από τη Βουλή των νομοθετημάτων που αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ανεξάρτητα από την πρόοδο της αξιολόγησης, έλαβε η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της και πρόεδρο του ΔΣ της Eurobank Νικόλαο Καραμούζη που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους εκπροσώπους της Ευρωτράπεζας την πορεία των επισφαλειών τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Τα στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση της κατάστασης τον Μάρτιο, μετά το αρνητικό ξεκίνημα του πρώτου διμήνου του 2017, παρά τις ελλείψεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Κατανοητές οι δυσκολίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ εξέφρασαν στις συναντήσεις με τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ την αισιοδοξία τους για την επίτευξη των στόχων ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν θέσει. Από την Ευρωτράπεζα έγιναν κατανοητές οι δυσκολίες που δημιουργεί το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο και υπήρξε η υπόσχεση ότι στις επόμενες συναντήσεις με τους υπόλοιπους θεσμούς και με την ελληνική κυβέρνηση «θα σπρώξουν» όσο μπορούν το αίτημα άμεσης διευθέτησης των εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει κάνει πιο συγκρατημένη την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή σε σχέση με τις δυνατότητες μείωσης των επισφαλειών τα επόμενα χρόνια. «Δεν αμφισβητούν προς το παρόν τις προβλέψεις μας για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους οι τράπεζες, λόγω του ανοικτού μετώπου των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές».

Στις 20 Μαρτίου ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες νέες οδηγίες για τη διαχείριση των επισφαλειών. Στη βάση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα κληθούν να εξειδικεύσουν τις δράσεις τους. Εν συνεχεία ο SSM θα τις αξιολογήσει, τεστάροντας την αποτελεσματικότητά τους, στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί και εφόσον χρειαστεί θα ζητήσει προσαρμογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.