Κινδυνεύει με λουκέτο η Καπνική Μιχαηλίδης

Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Η παροιμία αυτή αντικατοπτρίζει την οδύσσεια που περνούν τους τελευταίους έξι μήνες οι 590 εργαζόμενοι στην Καπνική Μιχαηλίδης αλλά και οι περίπου 2.800 συνεργαζόμενοι καπνοπαραγωγοί.
Οι ποσότητες ακατέργαστου και επεξεργασμένου καπνού που βρίσκονται στις αποθήκες της εταιρείας είναι δεσμευμένες και επί έξι μήνες η εταιρεία, που δραστηριοποιείται από το 1886 στην επεξεργασία και εμπορία καπνού, έχει μηδενικές πωλήσεις και πλέον ο κίνδυνος του λουκέτου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Τον περασμένο Οκτώβριο η αιφνίδια αλλαγή στη διοίκηση της εταιρείας Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ), θυγατρικής 100% της Εθνικής Τράπεζας, συνοδεύτηκε από ένα πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της μητρικής τράπεζας για ύποπτες συναλλαγές μεταξύ της ΠΑΕΓΑΕ και της Καπνικής Μιχαηλίδης, το οποίο έχει σταλεί στον εισαγγελέα.
Τι είχε συμβεί; Εδώ και πολλά χρόνια η Καπνική Μιχαηλίδης έχει εκχωρήσει τις αποθήκες της στη Βόρεια Ελλάδα, έκτασης 110.000 τ.μ., στην ΠΑEΓΑΕ. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα η θυγατρική της Εθνικής είναι η μοναδική που έχει δικαίωμα έκδοσης τίτλων αποθήκευσης.
Οι επόπτες της ΠΑΕΓΑΕ μετρούσαν τις ποσότητες καπνού που εισκόμιζαν οι καπνοπαραγωγοί ή αποτελούσαν αντικείμενο εισαγωγής από άλλες χώρες και μετά την επεξεργασία εξέδιδαν τίτλους αποθήκευσης τους οποίους η εταιρεία κατέθετε ως ενέχυρο στις τράπεζες και ελάμβανε δάνεια.
Η αντίστροφη μέτρηση

Το διάστημα 2006 – 2016 η Καπνική είχε εισαγάγει περίπου 91 εκατ. κιλά επεξεργασμένου καπνού, κυρίως από την Τουρκία, αδασμολόγητο λόγω της συμφωνίας που έχει η γείτονα χώρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειδή όμως η τεχνολογία των Τούρκων υστερεί, γινόταν επανεπεξεργασία για να απομακρυνθούν πέτρες, χώμα, κολλημένα φύλλα κ.ά. Μετά την επανεπεξεργασία, το αρχικό δέμα έχανε βάρος.
Η φύρα αυτή υπολογίζεται, ανάλογα με την ποικιλία του καπνού, από 10% ως 12%. Δηλαδή με μια πρόχειρη εκτίμηση τα 91 εκατ. κιλά έγιναν 80 εκατ. κιλά. Οι επόπτες όμως της ΠΑΕ ΓΑΕ εξέδιδαν τίτλους αποθήκευσης για 91 εκατ. κιλά.

Η διαφορά αυτή σε αξία, ανάλογα πάντα με το είδος της ποικιλίας, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έλαβε ισόποσα δάνεια τα οποία δεν δικαιούνταν. Η πρακτική αυτή προφανώς αποκαλύφθηκε από την Εθνική Τράπεζα, η οποία άλλαξε τη διοίκηση της θυγατρικής και, όπως προαναφέρθηκε, έστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα, με στόχο να αναζητηθούν ευθύνες από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΠΑΕΓΑΕ όλα αυτά τα χρόνια. Τότε όμως αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την Καπνική Μιχαηλίδης.
Αναταραχή
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η Καπνική παραδέχτηκε από την πρώτη στιγμή τη διαφορά και προσπάθησε να έρθει σε συμβιβασμό με την ΠΑΕΓΑΕ αναλαμβάνοντας να εισκομίσει στις αποθήκες τις ποσότητες που έλειπαν ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα. Ζήτησε τη βοήθεια των καπνοπαραγωγών να εισκομίσουν τη σοδειά του 2016 εισπράττοντας μόνο προκαταβολές και είχε διαμηνύσει στην ΠΑΕΓΑΕ ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου 2017 το έλλειμμα θα είχε καλυφθεί.
Αντ’ αυτού όμως, όπως κατηγορούν από την Καπνική τη νέα διοίκηση της ΠΑΕΓΑΕ, η τελευταία έστειλε επιστολή στις πιστώτριες τράπεζες με την οποία τους ενημέρωσε ότι είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης προκαλώντας αναταραχή.
Βεβαίως, η ΠΑΕΓΑΕ λειτουργεί ως θεματοφύλακας των τραπεζών –κυρίως είναι ξένες και τα περισσότερα δάνεια έχουν δοθεί από την Deutsche Bank –και θα ήταν αδύνατο να μην τις ειδοποιήσει. Ετσι, ενεχυριασμένες ποσότητες προηγούμενων ετών από τις τράπεζες δεν μπορούσαν να βγουν προς πώληση.
Στόχος της εταιρείας ήταν με τη σοδειά του 2016, που δεν ήταν δεσμευμένη, αφού είχε αγοραστεί με τα χρήματα του βασικού μετόχου της Καπνικής, να μπορεί να λειτουργήσει κάνοντας εξαγωγές και πρωτίστως να κλείσει το κενό στις αποθήκες της.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς κ. Γιώργος Ιωαννίδης, «οι επεξεργασμένες ποσότητες καπνού σε συνδυασμό με τις παραγγελίες που υπάρχουν –η εταιρεία είναι σε ποσοστό 99% εξαγωγική –μπορούν να αποφέρουν άμεσα έσοδα 10 εκατ. ευρώ για να πάρει ανάσα η εταιρεία και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι δεδουλευμένα πέντε μηνών».
Ομως η ΠΑΕΓΑΕ δεν εκδίδει τίτλους και έχουν δεσμευτεί και αυτές οι ποσότητες.
Ούτε ευρώ είσπραξη
«Θέλουν να μας κλείσουν» ισχυρίζεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καπνικής κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας στη διοίκηση της εταιρείας. «Από τον προηγούμενο Οκτώβριο δεν μπορούμε να εξάγουμε. Είναι αδύνατον μια εταιρεία να αντέξει έξι μήνες χωρίς ένα ευρώ είσπραξη. Χάνουμε πελάτες. Στα εξώδικα που έχουμε στείλει στην ΠΑΕΓΑΕ την κατηγορούμε ευθέως για δόλο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Το «Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕΓΑΕ κ. Γιώργο Σκοτίδα ο οποίος δήλωσε: «Βρίσκεται μια διαδικασία σε εξέλιξη και μέχρι τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Σύντομα η εταιρεία με ανακοίνωσή της θα λάβει θέση για όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα».
Θύματα της διαμάχης αυτής είναι και οι καπνοπαραγωγοί. Με δικαστική απόφαση διεκδίκησαν τις ποσότητες που είχαν εισκομίσει στην εταιρεία για να τις πωλήσουν σε άλλες εταιρείες και κέρδισαν προσωρινή διαταγή αλλά στις 10 Μαρτίου η ΠΑΕΓΑΕ με παρέμβασή της μπλόκαρε την επιστροφή. Εχει οριστεί για τις 31 Μαρτίου νέο δικαστήριο για εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων των καπνοπαραγωγών κατά της ΠΑΕΓΑΕ.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς και αν υπάρχει δόλος. Γνωρίζω όμως ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη και ότι ο βασικός μέτοχος είχε εγγυηθεί πως το πρόβλημα θα λυθεί. Θα μας βρουν απέναντι όσοι επιθυμούν να παίξουν παιχνίδια εις βάρος μας»
αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης. Το ορατό ενδεχόμενο πτώχευσης της Καπνικής εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο και στην ΠΑΕΓΑΕ, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες θα στραφούν εναντίον της καθώς ως θεματοφύλακας των τραπεζών, δεν λειτούργησε προς όφελός τους, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα της Εθνικής που έχει σταλεί στον εισαγγελέα. Μύλος…

Παγκόσμιος παίκτης αλλάκαι με δάνεια €320 εκατ.

Ο όμιλος της Καπνικής Μιχαηλίδης εδρεύει στη Σιταριά Πολυκάστρου Κιλκίς. Πάνω από το 50% των πωλήσεών του διοχετεύεται στις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες τσιγάρων παγκοσμίως, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco και Imperial.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών και έχει σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου (FCV και Burley). Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1886 στη Δράμα και εκτός από την Ελλάδα έχει μονάδες σε Βουλγαρία, Σκόπια, Μολδαβία και συμβόλαια με 6.800 καπνοπαραγωγούς, εκ των οποίων 2.800 στην Ελλάδα.

Απασχολεί 591 εργαζομένους στην Ελλάδα (200 μόνιμους που τώρα βρίσκονται σε επίσχεση και 300 εποχικούς) και 1.700 στο εξωτερικό. Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης ελέγχει το 72% του μετοχικού κεφαλαίου και μέλη της οικογένειάς του το υπόλοιπο ποσοστό.

Η Καπνική έχει προσλάβει την Alvarez & Marsal, η οποία παρέδωσε πρόσφατα στις πιστώτριες τράπεζες έκθεση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας με σχέδιο αναδιάρθρωσης δανείων, αλλά και αυτή επισήμανε στην έκθεσή της πως προέχει η επανέναρξη των εργασιών.

Η Καπνική το 2015 έκλεισε με τζίρο 108 εκατ. ευρώ, θετικό ebitda αλλά και με δάνεια 320 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.