Ενα ταξίδι στο –όχι και τόσο μακρινό –μέλλον με όχημα τα δίκτυα πέμπτης γενιάς ξεκίνησε από το Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Ο ορίζοντας που ανοίγεται χάρη στο 5G, το «επόμενο στοιχείο» των τηλεπικοινωνιών, αποτελεί πρόκληση για εκείνους που θέλουν να γίνουν μέρος της ψηφιακής επανάστασης που θα αλλάξει τις τεχνολογικές εφαρμογές, το επιχειρείν και εν γένει την καθημερινότητα. Ορίζοντας που δεν απέχει και πολύ, καθώς η εμπορική διάθεση του 5G αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το 2019 σε Κορέα και ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη το 2020.
Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργος Στεφανόπουλος παρουσιάζει μιλώντας στο «Βήμα» τις αλλαγές που φέρνουν τα νέα δίκτυα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώστε να μη χάσει το εισιτήριο για το ψηφιακό ταξίδι.
Οπως εξηγεί, έχει γίνει πια κατανοητό ότι οι τεράστιες επενδύσεις για τη μετάβαση από τα MB του 4G στην ασύρματη επικοινωνία του 1 Gbit και τη διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών απαιτούν διεθνείς συνεργασίες. Η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας ξεκινά από τη δημιουργία και την υιοθέτηση κοινώς αποδεκτών προτύπων, τα οποία πρόκειται να οριστικοποιηθούν το 2019, γεγονός που για τη βιομηχανία ως σήμερα δεν είναι αυτονόητο.

«Η ανάγκη για νέο φάσμα συχνοτήτων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας στρατηγικής, για την επίτευξη υψηλότερων ταχυτήτων»
επισημαίνει. Οι νέες δυνατότητες «επικοινωνίας» ανάμεσα στις συσκευές (Μ2Μ) που θα εξασφαλίσουν αυτές οι ταχύτητες θα μετασχηματίσουν τον τρόπο που γίνονται σήμερα η διαχείριση υδάτων, φυσικών πόρων και κλίματος, οι μετακινήσεις, η αγροτική παραγωγή, η διαχείριση εκπαιδευτικών εργαλείων και ασθενειών, αλλά και οι εμπορικές στρατηγικές.

«Μπαίνουμε σε ένα ταξίδι στο οποίο η χώρα μας πρέπει να έχει επιστημονική και ερευνητική συμμετοχή μέσω των πανεπιστημίων μας για την ανάπτυξη του 5G, αλλά και για καινοτόμες παρεμβάσεις σε όλους τους κλάδους που μετασχηματίζονται, όπως η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, η διαχείριση φυσικών πόρων»
λέει ο κ. Στεφανόπουλος. Χρειάζεται παράλληλα ένα εθνικό ψηφιακό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την ανάγκη για «πυκνές υποδομές που θα εξασφαλίσουν υψηλές ταχύτητες ενσύρματης και ασύρματης επικοινωνίας».
Θεαματικές αλλαγές
Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αλλάξουν θεαματικά το μείγμα των υπηρεσιών και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις απευθύνονται στους καταναλωτές.
Η καθοριστική αλλαγή όμως αναμένεται στην παροχή περιεχομένου, η οποία θα «απογειωθεί», χάρη στον συνδυασμό εξατομικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας. Ως σήμερα οι συνδρομητές τηλεοπτικού περιεχομένου μπορούν να το μοιράσουν ανάμεσα στις συσκευές τους εντός χώρας. Από το 2018, τα δικαιώματα θα μπορούν να μεταφερθούν εντός Ευρώπης, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, γεγονός που απαιτεί αλλαγές στον τρόπο εκχώρησης των δικαιωμάτων.
Μια πρώτη γεύση των εξελίξεων πρόκειται να πάρουμε από τους Κορεάτες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 με την πιλοτική εφαρμογή 5G μετάδοσης αγώνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ