Ερευνα για το ενδεχόμενο εμπλοκής του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε παράνομες δραστηριότητες κατά την προηγούμενη, επιχειρηματική καριέρα του έχει ξεκινήσει ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν. Οπως αποκάλυψε ο εισαγγελικός λειτουργός, την εποχή που ο Τίλερσον ήταν επικεφαλής της Exxon Mobil είχε δημιουργηθεί ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδώνυμο του μάνατζερ, η οποία χρησιμοποιούνταν (από τον ίδιο ή από άλλα στελέχη της εταιρείας) σε διαδικτυακές συνομιλίες με σκοπό να αντικρούονται πληροφορίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Ο Σνάιντερμαν είπε ότι το όνομα στο οποίο ανήκε η ηλεκτρονική διεύθυνση, το οποίο δεν ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, ήταν «Γουέιν Τράκερ». Το Γουέιν είναι το δεύτερο όνομα του σημερινού υπουργού και πρώην μάνατζερ (το πλήρες ονοματεπώνυμό του είναι Ρεξ Γουέιν Τίλερσον). Η χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το ψευδώνυμο Γουέιν Τράκερ έγινε από αγνώστους επί τουλάχιστον επτά έτη. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε για να διαπιστωθεί αν η Exxon παραπλάνησε τους επενδυτές και την κοινή γνώμη σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Σε επιστολή του προς δικαστή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ο γενικός εισαγγελέας σημειώνει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία δεν κατάργησε την ηλεκτρονική διεύθυνση αλλά συνέχισε να τη χρησιμοποιεί για διαδικτυακές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων. Ο Σνάιντερμαν είπε ότι η Exxon είχε συντάξει περί τα 60 κείμενα στον λογαριασμό «Γουέιν Τράκερ», δίχως πάντως να υποστηρίξει ότι συντάκτης ή διακινητής των κειμένων ήταν ο Ρεξ Τίλερσον. Πρόσθεσε όμως ότι η Exxon δεν παρέδωσε όλα τα έγγραφα που της ζήτησαν οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας.
Η Exxon Mobil είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση και πωλήσεις πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Απέρριπτε επί σειρά ετών κάθε επιστημονικό πόρισμα για τις περιβαλλοντικές εξελίξεις στον πλανήτη και ήταν η τελευταία από τις επιχειρήσεις του κλάδου που ξεκίνησε να εφαρμόζει φιλικότερες προς το περιβάλλον πολιτικές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ